Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

A nárcisztikus kapcsolat jelei

Egy párkapcsolatban a nárcisztikus vonások eleinte nehezen ismerhetők fel, de idővel egyre világosabbá válnak.  A nárciszikus személyt az önmagának tulajdonított fontosság érzése, az állandó elismerés iránti vágy, az empátia hiánya és mások kihasználása jellemzi. A nárcisztikus kapcsolatban tanúsított magatartásformák közé tartozhat a manipuláció is.

Honnan tudhatod, hogy nárcisztikus kapcsolatban vagy?

Nem érzed a kötődést – A partnered csak akkor beszél veled, amikor az számára kényelmes, ritkán mutat érdeklődést az életed vagy terveid iránt, inkább saját magára és külső eredményeire összpontosít. Boldogsága olyan külső forrásokból származik, mint a munkahelyi presztízs vagy pénz, így nem csoda, ha azon tűnődsz, vajon képes-e a romantikus szerelemre.

Manipulálva érzed magad – Gyakoriak a finom fenyegetések és a manipulációs taktikák, ami arra utal, ha nem engedsz annak, amit akar – még akkor is, ha nem értesz vele egyet – te jársz rosszul.

Nem érzed magad elég jónak – A partnered állandó lenézése és kritikája miatt méltatlannak érzed magad, elveszíted a kapcsolatot azokkal a dolgokkal, amiket régen szívesen csináltál. Szégyelled a barátaid, tágabb családod előtt, ami az ami az életedben történik, ezért hazudsz, hogy elrejtsd a partnered által tett vagy épp meg nem tett dolgokat.

Gázlángolás – A nárcisztikusak gyakori taktikája a gázlángolás, amikor tagadják a valóságot, és kiforgatják az eseményeket, hogy kétségbe vond önmagad. „Csak rosszul emlékezel” mondják valamiről, amiről tudod, hogy megtörtént. Megpróbálnak meggyőzni arról, hogy bizonyos dolgok soha nem történtek meg, vagy épp másképp történtek, mint ahogy emlékszel. Ha ezt a családtagok és barátok előtt teszik, az emberek talán arra kezdenek gondolni, hogy a probléma veled van, nem a partnereddel. Ezzel elszigetel másoktól, akik nem adják, mi történik a zárt ajtók mögött, nem látják a valódi természetét, mert a felszínen annyira bájosnak tűnik.

Mindig Te vagy a hibás – A nárcisztikusak úgy gondolják, hogy minden mindig más hibája, beleértve azt is, ha ők hibáznak. Minden rossz dolog, ami az ő életében történik, a te hibád, s mivel nem tekint egyenrangú félnek, ne is számíts bocsánatkérésre. Folyamatosan kritizál, megjegyzéseket tesz a súlyodra, ruházatodra vagy hajviseletedre. A  beszélgetések gyakran veszekedéssel végződnek, függetlenül attól, hogy mennyire próbálsz nyugodtnak maradni, és nem dühöngeni azon, amit mond vagy tesz.

Figyelmen kívül hagyja az igényeid – A partnered csak a saját vágyaira és szükségleteire gondol.  A kontroll eszközeként, hatalmi játszmaként alkalmazza a hallgatást, megvonja az ölelést, a szeretetet, figyelmen kívül hagyja a létezésedet. Csak akkor kedves, ha azzal eléri, amit akar.

Pénzügyi függőség – A nárcisztikusak elvárják, hogy ha számodra gondot okoz is részt vegyél a számlák kifizetésében, miközben ők pazarlóan költenek magukra. Jellemző, hogy ha a munkája jól jövedelmező is, nem enged betekintést a pénzügyeibe.

 

Mit tehetsz?

Időről időre mindenkivel előfordulhat, hogy önző módon viselkedik, ám ha a partnered érzelmi bántalmazó és nem hajlandó megváltoztatni a viselkedését, ideje újragondolni a kapcsolatot. Ha úgy döntesz, hogy véget vetsz neki, legyen egy támogató rendszered – olyan emberek, akikben eléggé megbízol ahhoz, hogy őszintén beszélj velük. Ne feledd: az információ hatalom! Tanulj mindent, amit csak lehet a nárcizmusról, hogy felismerd, mi történik. Tekintettel arra, hogy partnered negatívan befolyásolja az önbecsülésed, az öngondoskodás létfontosságú; fontold meg a terápiát a mentális egészséged védelme érdekében!

forrás: verywell.com

Megszakítás