Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

A rák tünetei: 10 figyelmeztető jel, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Egyes korai stádiumú rákos megbetegedések felismerésének és diagnosztizálásának egyik nehézsége, hogy gyakran nem okoznak semmilyen tünetet, vagy ha igen, akkor olyanokat, amelyek számos más állapottal is összefüggésbe hozhatók. Ezért is fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel! Íme, milyen jelekre és tünetekre kell figyelnie.

Csomó a bőr alatt

Gyakran lehetetlen csak ránézésre megkülönböztetni egy jóindulatú cisztát egy rosszindulatú daganattól, ezért mindenképpen vizsgáltassa meg a mellén, a nyakán vagy a nemi szervén lévő csomókat! Ha ezzel együtt a mellén egyéb elváltozást is észlel (például gödröcskéket, elszíneződést vagy váladékozást), beszéljen orvosával! Ezek ugyanis a mellrák jelei lehetnek.

Változó anyajegyek

Rendszeresen végezzen magán bőrellenőrzést! Fordítson figyelmet minden olyan anyajegyre, amely aszimmetrikus, elmosódott szélű, vagy megváltozik az alakja, színe vagy mérete, mivel ezek bőrrákra utaló jelek lehetnek.

Gyakori láz vagy fertőzések

Ha egyik fertőzésből fa másikba esik, vagy állandóan lázzal küzd, az a limfóma vagy a leukémia jele lehet. 

Változások a fürdőszobai szokásokban

Időről időre mindannyiunknak van hasmenése vagy székrekedése. De ha jelentős változást észlelsz abban, hogy milyen gyakran jár a mosdóba, akkor itt az ideje, hogy beszélj az orvosával. Ilyen lehet a gyakoribb vizelés vagy az állandó inger, valamint a székletében vagy vizeletében lévő vér. Ezek a változások vastagbél-, prosztata- vagy hólyagrákot jelezhetnek.

Akaratlan fogyás

Ha próbálkozás nélkül, viszonylag rövid idő alatt látványos fogyást tapasztal, legjobb, ha konzultál orvosával! A megmagyarázhatatlan fogyás bizonyos ráktípusokat jelezhet. 

Nyelési nehézségek

Az az érzése, hogy az étel megakad a torkában? Előfordul. Ám ha ez az érzés, valamint a nyelési nehézségek több mint két hétig tartanak, az a száj, a torok vagy a nyelőcső rákos megbetegedésének jele lehet.

A szájban bekövetkező változások

Figyeljen oda a szájában lévő, fájdalmat okozó sebekre vagy elváltozásokra. Ha tartósan fennállnak, az szájüregi rákok jele lehet. Ez különösen gyakori azoknál, akik dohányoznak vagy sokat fogyasztanak alkoholt.

Túlzott véraláfutások

Az asztal szélének ütközve a zúzódás normális, de bizonyos vérrákos megbetegedéseik esetén a test egyéb pontjain is zúzódásokat észlelhet.

Szokatlan vérzés vagy folyás

Beszéljen kezelőorvosával, ha szokatlan és/vagy szagos hüvelyi folyást tapasztal! Továbbá a tartós menstruációs fájdalom és változások a ciklusában, a méhnyak-, méh- vagy petefészekrák jelei lehetnek.

A menstruáció alatt a puffadás gyakori, de ha két hétnél hosszabb ideig tart, az petefészekrák vagy gyomor-bélrendszeri rák jele lehet.

Krónikus köhögés vagy rekedtség

A krónikus köhögés vagy rekedtség – amely több mint két hétig tart, a tüdőrák jele lehet. Ha pedig vért köhög fel, mellkasi fájdalmat vagy légszomjat is tapasztal, ne várjon azzal, hogy orvosához forduljon.

Fontos a korai felismerés! 

Az olyan tüneteket, mint a megmagyarázhatatlan fogyás vagy a fürdőszobai szokások megváltozása, sokféle dolog okozhatja. Ezért fontos, hogy beszéljen orvosával minden olyan tünetről, amely nem múlik el, vagy két hétnél tovább tart! 

A korai felismerés kulcsfontosságú a rák felismerésében, még mielőtt a tünetek megjelennének. A rák számos formája esetében léteznek olyan szűrővizsgálatok, amelyekkel a betegség még a tünetek megjelenése előtt kimutatható. Ajánlott rendszeresen részt venni ezeken a szűrővizsgálatokon! 

Mikor keresse fel orvosát?

Fontos, hogy figyeljen a testére és arra, hogyan érzi magát. Bár ezek a tünetek általában számos más okkal és állapottal is összefüggésbe hozhatók, elengedhetetlen, hogy beszéljen orvosával, különösen, ha a tünetek tartósan fennállnak!

 

Megszakítás