Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

A tüdőrák kevésbé ismert tünetei

A tüdőrák korai stádiumában jellemzően nem jelentkeznek látható vagy érezhető tünetek. Később gyakran okoz köhögést, sípoló légzést és mellkasi fájdalmat. Vannak azonban más, kevésbé ismert tünetei is, olyan helyeken, amelyekre nem is számítana. Természetesen nem a tüdőrák az egyetlen dolog, ami ezeket a tüneteket okozhatja.

Dobverőujj

A tüdőrák egyik tünete az ujjak görcsölése, ami később megváltoztatja a kéz-, köröm- és lábujjak alakját és megjelenését. Gyakran az ujjbegyek a szokásosnál vastagabbnak vagy nagyobbnak tűnnek. Nem gyakori, de az ujjbegyek bütykösödése erősen összefügg a tüdőrákkal: Az érintettek mintegy 80%-ánál ez a betegség is előfordul.

Gyomorbajok

Minden ötödik tüdőrákosnál magas kalciumszint alakul ki. A túl sok kalcium a vérében hasfájást, émelygést vagy székrekedést okozhat. Egy másik hormonszerű anyag, amelyet egyes daganatok termelnek, megzavarja a vesét, görcsöt és hányingert okozva.

Mentális problémák

A kissejtes tüdőrák esélye magasabb azoknál, akik szorongással, a depresszióval, vagy  demenciával küzdenek. Ennek oka lehet, hogy a rák hatással van az immunrendszerre és a hormonokra, vagy hogy átterjedhet az agyra. A rákhoz kapcsolódó magas kalciumszint is okozhat zavartságot, zavaros gondolkodást és depressziót.

Hát- vagy vállfájdalom

A tüdőrák néha kellemetlen fájdalmat okozhat a vállban, a hát felső részén vagy a karokban. Ez a fájdalom a környező idegeket nyomó daganat vagy a rák közeli szövetekre való átterjedése okozhatja. Általában ezeknél a tüneteknél senki sem gondol tüdőrákra, de ha nem múlik, érdemes utánajárni, hogy mi okozhatja. 

Fáradtság

A vérszegénység a tüdőrák gyakori következménye, ami szokatlanul fáradttá teheti a beteget, mert a test szövetei nem jutnak elegendő oxigénhez.

Egyensúly problémák

A tüdőrák befolyásolhatja az izmok működését. Nehéz lehet ülésből felállni, vagy bizonytalannak érezheti magát. Szédülhet a vérszegénységtől vagy a vena cava superior (az a nagy véna, amely a vért a fejből a szívbe szállítja) elzáródásától, ha azt a jobb felső tüdőben lévő daganat eltömíti.

Szemproblémák

A tumorok a szemhez és az arc egy részéhez vezető idegeket is érinthetik. Ezt Horner-szindrómának nevezik. Tünetei közé tartozik, hogy az egyik szemben kisebb a pupilla, és a szemhéj lóg. A kissejtes tüdőrák, amely az immunrendszert az idegrendszer ellen fordítja, látásproblémaként jelentkezhet.

Duzzadt mellek férfiaknál

Ritkán fordul elő, hogy a tüdőrák okozza a gynecomastia kialakulását, de lehetséges. A nagysejtű tüdőrák felboríthatja a hormonháztartást, ami érzékenységet és duzzanatot okozhat a férfi mellszövetben.

Fejfájás

A daganat nyomhatja a vena cava superior-t, ami fejfájást, ájulást okozhat. A magas kalciumszint ugyancsak gyakran okoz hasogató fejfájást.  

Új fejfájás vagy a fejfájás mintázatának megváltozása esetén keresse fel orvosát!

Szívproblémák

Mind a hiperkalcémia, mind a vérszegénység okozhat olyan tüneteket, mint a gyors vagy szabálytalan szívverés. Ha a szívproblémái a hiperkalcémia miatt jelentkeznek, akár szívrohamot is kaphat vagy kómába eshet. A súlyos vérszegénység mellkasi fájdalmakat és légszomjat is okozhat.

Puffadt arc, nyak vagy karok

Amikor a vena cava superior-t elzárja egy daganat, a test felső részeiből származó vérnek nincs hova máshova mennie. A nyaka, a karjai és az arca megduzzadhat az áthaladásra váró extra folyadéktól. A mellkasán kékes-vöröses bőrszín is kialakulhat.

Gyengeség

Amikor a tüdőrák áttétet képez, a sejtek gyakran a véráram útján a csontokba jutnak, és ott új daganatokat vagy elváltozásokat képeznek. Ezek az elváltozások általában károsítják a csontokat, törékenyebbé és fájdalmasabbá téve azokat. A hiperkalcémiából eredő ásványi anyag egyensúlyhiány miatt gyenge lehet és mindenhol fájhat. Ha a rák az idegrendszerét érinti, akkor az izmokat gyengítheti, így gondot okozhat a beszéd vagy a nyelés.

Amennyiben a fentebb leírt tünetek bármelyikét tapasztalja, forduljon háziorvosához, aki szükség esetén részletes kivizsgálást kezdeményez.

forrás: webmd

Megszakítás