Álmos evés után? Inzulinrezisztencia is okozhatja!
Mindannyiunk számára ismerős az érzés, mikor egy bőséges étkezés után ránk tör a fáradtság, álmosság. De vajon mi okozza az evés utáni szundikálási kényszert, és kell-e aggódni emiatt?
Becslések szerint a felnőtt lakosság 2/3-ának van valamilyen szintű inzulinrezisztenciája (IR), és az érintettek 90%-a nem is tud róla. Amikor túl sokat eszünk és/vagy túl sok, gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó ételt fogyasztunk, a szervezetünknek inzulint kell termelnie. Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, melynek feladata, hogy a vércukrot a sejtekbe juttasssa, ezzel pedig a szervezetet energiával lássa el. Amikor túl sok, cukorrá alakuló ételt fogyasztunk, túlterheljük az inzulinrendszert, ami inzulinrezisztenciához vezethet.
Mi az inzulinrezisztencia?
Az inzulinrezisztencia olyan állapot, amikor a sejtek érzéketlenné (rezisztenssé) válnak az inzulin nevű hormonra. A sejtek úgy érzékelik, hogy nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű inzulin a szervezetben, ezért a hasnyálmirigy fokozott inzulintermelésbe kezd. Azonban, bármennyire is sok inzulint termel, az nem tudja hatékonyan bejuttatni a vércukrot a sejtekbe. A sejtek így éheznek, mivel nem jutnak hozzá a szükséges táplálékhoz.
Az inzulinrezisztencia tünetei között szerepelhet álmosság, fáradékonyság, mivel a sejtek nem jutnak elegendő energiához. Fontos azonban megjegyezni, hogy az inzulinrezisztencia hosszú távon komolyabb problémákat is okozhat, például a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet. Ezért fontos a megfelelő kezelés és életmódváltás az inzulinrezisztencia kezelésére és megelőzésére.
Miért veszélyes?
Az inzulinrezisztencia miatt lelassult anyagcsere megnövekedett hasi zsírhoz, cukor és/vagy szénhidrát utáni sóvárgáshoz, hormonális változásokhoz (alacsony tesztoszteron és megnövekedett ösztrogén), gyulladáshoz, vízvisszatartáshoz, memóriavesztéshez, agyzsugorodáshoz és egyéb problémákhoz vezethet. A kezeletlen inzulinrezisztencia prediabéteszhez vezethet, és 2-es típusú cukorbetegséggé alakulhat át.
Az inzulinrezisztencia emellett hozzájárul a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a kognitív zavarok, a vesebetegségek, az Alzheimer-kór, a demencia, a depresszió, a szorongás, az álmatlanság és a fáradtság kialakulásához, s mivel gyulladást okoz, szinte minden elképzelhető rendellenességet súlyosbíthat vagy állandósíthat.
Tünetek
Az egyik első tünet, ha étkezés után 15-30 perccel álmos, fáradt lesz. Emellett a súlygyarapodás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a policisztás petefészek szindróma is inzulinrezisztenciára utaló állapotok.
Mit tehet?
Az inzulinrezisztencia kezelésének alapja az életmódváltás. A rendszeres testmozgás segít kordában tartani a vércukorszintet, ezért legalább heti 5 napon át, minimum 30 perc közepes intenzitású edzés javasolt!
Nagyon fontos a normál testsúly fenntartása és a hasi zsír alacsonyan tartása! Kerülje a feldolgozott élelmiszereket, a hozzáadott cukrot, a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot, az üdítőitalokat, a mesterséges édesítőszereket (igen, ezek is károsak), a burgonyát, az olajban sült ételeket, a finomított gabonaféléket, és a magas cukortartalmú gyümölcsöket. Számos étrend-kiegészítő is segíthet, többek között a B-komplex, a magnézium, a króm és cink.
A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a stressz csökkentése és a dohányzás kerülése mind olyan dolog, amely szintén segít kordában tartani az inzulinrezisztenciát.
forrás: https://richmondchironeuro.com