Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Cukorbetegség extrém nyári hőségben – Hogyan kezelje?

A cukorbetegek érzékenyebbek a kánikulára, hiszen az extrém hőség befolyásolhatja a vércukorszintet. Ha inzulint használ, vagy a cukorbetegsége nem megfelelően szabályozott, még nagyobb kockázatnak lehet kitéve a nyári hónapokban. Hogyan hat a vércukorszintre a hőség és mire kell fokozottan odafigyelnie? 

 A cukorbetegsége szövődményei közé tartozhat a verejtékmirigyek idegeinek károsodása, ami miatt előfordulhat, hogy nem tud megfelelően izzadni, így a teste sem képes hatékonyan hűteni magát. Ez kánikulában hőgutához vezethet. Emellett fokozottan oda kell figyelnie a megfelelő folyadékbevitelre, mivel a dehidratáltság emeli a vércukorszintet. A szélsőséges hőmérséklet  károsíthatja a betegség kezeléséhez szükséges gyógyszereit és eszközeit is.

Hogyan hat a hőség?

Az, hogy a kánikula hogyan befolyásolja a vércukorszintjét, attól függ, hogy mit evett, kellően hidratált-e és mennyit mozgott. Ha a hőség és a mozgás miatt erősen izzad, kiszáradhat, ami a vércukorszint emelkedéséhez vezethet. Ha kiszárad, megemelkedik a vércukorszintje, ami egyfajta ördögi körként gyakori vizeléshez, ezáltal további kiszáradáshoz és még magasabb vércukorszinthez vezethet.A dolgok még rosszabbá válhatnak, ha a kezelés inzulint is tartalmaz: a kiszáradás ugyanis csökkenti az inzulin felszívódását.

 Hogyan befolyásolhatja a meleg a gyógyszeres kezelést?

A legtöbb inzulintípus maximum 33-35 Celsiust visel el. Ha ennél magasabb hőmérsékletnek teszi ki, a gyógyszer gyorsan lebomlik. Legyen óvatos, és ügyeljen az inzulinra, amit a hőségben magával visz. A magas hőmérséklet károsíthatja a cukorbetegség kezelésére szolgáló eszközöket is. Ne feledkezzünk meg az időjárás tesztcsíkokra gyakorolt hatásáról sem! Ezeknek  hatékonysága is megváltozhat.

Tippek a vércukorszint kezelésére

 Az alábbi tippek segítenek a cukorbetegség kezelésében:

 Igyon sok vizet – A hidratáltság mindenki számára fontos, különösen, ha cukorbeteg.

Kerülje a kiszáradást – Az alkohol és a koffein tartalmú italok vízhajtó hatásúak, dehidratálnak. Legyen Önnél mindig egy kis üveg víz vagy alacsony kalóriatartalmú elektrolit-pótló ital!

Legyen Önnél rágcsálnivaló – Ez segít alacsony vércukorszint (hypoglikémia) esetén!

Szükség szerint állítsa be az inzulint – A fizikai aktivitás általában a vércukorszint csökkenését okozza, ami csökkenti az inzulinszükségletet. Ezért, ha extrém melegben aktív, további óvintézkedéseket kell tennie, és ellenőriznie kell a vércukorszintjét edzés előtt! Kérdezze meg orvosát, hogyan állítsa be az inzulint, hogy ne legyen gond a fizikai aktivitás során! 

Sportoljon reggel vagy este – Ilyenkor enyhébb az idő. Mozgás során se feledkezzen meg a megfelelő folyadékbevitelről! Legyen Önnél glükóz tabletta vagy gél, mely segít megelőzni a túl alacsony vércukorszintet!

Ellenőrizze gyakran a vércukorszintjét – Mivel a hőség a vércukorszint ingadozását okozhatja, célszerű gyakrabban tesztelni. Különösen utazáskor kell figyelni a vércukorszintre. Az elindulás előtt és a megérkezés után is ajánlott megmérni, valamint ha sokat mozog napközben. 

Kerülje a leégést – A leégés megterheli a szervezetet, és megemelheti a vércukorszintet. Használjon széles spektrumú fényvédőt és viseljen napszemüveget. Korlátozza, hogy mennyi időt tölt a szabadban a nagy melegben! 

Tartsa be az előírt terápiáját – Fontos, hogy a nyaralás alatt is betartsa terápiáját és diétáját! Ha szükséges, konzultáljon utazás előtt kezelőorvosával!

 

 

Megszakítás