Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Diabéteszes neuropátia – A cukorbetegség fájdalmas szövődménye

A cukorbetegség leggyakoribb súlyos szövődménye a diabéteszes neuropátia, azaz a magas vércukorszint okozta idegbántalom, mely elsősorban a végtagokban okoz érzészavart, érzésvesztést, fájdalmat. Súlyos állapot, mely cukorbetegség esetén 50-60 százalékos eséllyel alakul ki!

Az érintett idegektől függően a diabéteszes neuropátia tünetei a végtagok zsibbadásától és fájdalmától egészen az emésztőrendszeri-, húgyúti- vagy szívproblémákig terjedhetnek. Míg egyeseknél csak enyhe tünetekről beszélünk, másoknál a diabéteszes neuropathia fájdalmas, bénító, vagy akár halálos kimenetelű is lehet.

Hogyan függ össze a magas vércukorszint a neuropátiával?

Az emberi test idegek által behálózott komplex rendszer. Ezek az idegek kötik össze az agyat/agyi gerincvelőt az izmokkal, bőrrel, és a szervezet egyéb szerveivel.

A hosszabb ideig fennálló magas vércukorszint károsítja a finom idegrostokat, befolyásolja az idegek azon képességét, hogy jeleket továbbítson, illetve gyengíti a kisebb vérerek falát, melyek oxigénnel és tápanyaggal látják el az idegeket.  Emellett a diabétesszel járó anyagcserezavar önmagában is károsítja az idegek működését. A sérült idegek nagyobb valószínűséggel küldenek fájdalomjelet, még akkor is, ha nincs ok a fájdalomra. A diabéteszes neuropátiát súlyosbíthatja az immunrendszer gyengesége, a genetikai hajlam, a dohányzás és alkoholfogyasztás is.

Tünetek

Gyakori tünet az alsó végtagokban harisnyaszerűen jelentkező zsibbadás, majd égő érzés, fájdalom, érzéskiesés. Emellett:

 • izomgyengeség
 • reflex kiesés
 • érzészavar
 • bizonytalan járás
 • szédülés vagy ájulás
 • vizelési probléma
 • férfiaknál merevedési zavar
 • emésztési zavar
 • verejtékezési zavar (bőrszárazság vagy izzadékonyság)
 • szívritmuszavarok
 • nyelészavar, emésztési problémák, puffadás

 

A károsodott erek is hozzájárulnak az alsó végtag rossz vérellátásához, ami fekélyek kialakulásához, állandósulásához vezethet. Súlyos esetben ezért akár amputációra is szükség lehet. 

A kezelés szempontjából nagyon fontos, hogy időben, még az első, enyhe tünetek megjelenésekor forduljon háziorvoshoz!

Kezelés

A diabéteszes neuropátia nem gyógyítható, de lefolyása lassítható, a vele járó fájdalmak enyhíthetők. A legfontosabb lépés a megfelelő vércukorszint beállítása, annak normál szinten tartása a megfelelő diétával és gyógyszeres terápiával.

Fontos az egyéb panaszok csökkentése, a szervi károsodások megállítása a megfelelő gyógyszeres kezeléssel. A fájdalom csillapítása a gyógyszeres kezelés és a bőrfelületen alkalmazott lidokain, kapszaicin tartalmú krémek mellett magába foglalhatja a fizikoterápiát, fényterápiát, mágneses kezelést és elektromos izomstimulációs kezeléseket is.  A lábak megfelelő ápolása a fekély kialakulásának kockázata miatt kiemelten fontos a neuropátiás betegek számára!

 

forrás: mayoclinic.org

Megszakítás