Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Dühkezelés – Hogyan fékezzük meg az indulatainkat és őrizzük meg a higgadtságunk?

Még a legnyugodtabb és leghiggadtabb emberrel is előfordul, hogy dühbe gurul. Ha azonban haragja agresszióvá fejlődik, és/vagy egyre gyakoribbá válik, itt az ideje, hogy megtanulja kezelni a indulatait! Íme néhány tipp, amely még akkor is segít megőrizni a higgadtságát, ha nagyon dühösnek érzi magát. 

Lélegezzen – Amikor düh keríti hatalmába, vegyen pár lassú és mély lélegzetet! A tudatos, mély lélegzés segít ellazítani az izmokat, és megnyugtatja az idegeket is.

Sétáljon/kocogjon – A stresszkezelésre egyik legjobb bevált módszer a mozgás. Nemcsak ellazítja az összes izmát, hanem beindítja a stresszcsökkentő hatású endorfin termelését is, így segít megnyugodni. Emellett időt ad a folyamat átgondolására és a megbékélésére.

Nyugtassa magát szavakkal – Amikor az elmét elárasztják a nyugtalanító gondolatok, és úgy érzi, tehetetlen, a szavakban kereshet vigaszt. Jó példák az olyan szavak vagy kifejezések, mint a „Nyugalom”, „Ura vagyok a helyzetnek” és a „Minden rendben lesz”.

Hallgasson zenét – A megnyugtató dallamok és dalszövegek segítenek ellazulni és megnyugvást találni.

Nyújtózzon – A düh és harag izomfeszüléssel jár, ezért a nyújtó és lazító gyakorlatokat kifejezetten jót tesznek a feszült izomcsoportok megnyugtatására.

Töltsön kis időt egyedül – Ha épp veszekedés után van, fontos, hogy egy kis időt egyedül tudjon tölteni. Vonuljon félre egy csendes szobába, ahol egyedül, nyugodt körülmények között higgadhat le és gondolhat át mindent.

Írja ki magából – Ha dühös valakire, érzéseinek és érzelmeinek leírásával megszabadulhat a mentális terhek és a stressz egy részétől. Írja ki magából minél részletesebben, hogy miért olyan dühös, majd a papírt tépje szét és dobja a kukába. Az írás alatt az elméjét is megtisztítja a negatív gondolatoktól! 

Beszéljen róla egy baráttal – Ha van egy megbízható barátja, akivel megoszthatja és megbeszélheti az érzéseit, az mindig hasznos módja annak, hogy kiadja a haragját. Egy szimpla ölelés is sokat segít ilyenkor, mivel beindítja az oxitocin termelődését, mely hormon segíti a stressz kezelését.

Gyakorolja a pozitív szemléletet – Minden éremnek két oldala van. Ez azt jelenti, hogy bár lehet, hogy dühös valamire, valakire, a helyzetnek lehet egy másik nézete is. Egy félreértés akár komoly indulatokhoz vezethet, ezért soha ne vonjon le azonnali következtetést! Helyette beszéljék meg és tisztázzák a helyzetet.

Legyen empatikus – Nincs jobb módja annak, hogy nyugodt maradjon, mintha megpróbál empatikus lenni az illetővel szemben. Még ha elképzelhetetlenül nagy csalódást okozott is, ha az ő helyébe képzeli magát, talán könnyebben megtalálják a közös hangot.

Legyen tudatos – Nincs azzal gond, ha kifejezi haragját, de ezt a legnagyobb odafigyeléssel kell tennie. Egy tudatos megbeszélés, ahol odafigyel arra, hogy elkerülje a kitöréseket, sokat segít a konfliktus kezelésében. 

Az egészségre is ártalmas

A düh ugyanolyan normális érzés, mint a boldogság vagy bármilyen más érzelem, azonban nagy terhet ró Önre és a környezetére, ha agresszióvá válik! Ezért fontos, hogy felismerjük a saját dühünket, és képesek legyünk azt elfogadható mederbe terelni, még mielőtt robbannánk, és mindenkit elsodorna haragunk. A harag ráadásul jelentősen növeli a kortizol nevű stresszhormon és a koleszterin termelődését, mely utóbbi elősegíti a szívben és a nyaki artériákban a zsírlerakódások kialakulását. Emellett nemcsak az immunrendszerre hat negatívan, de a szívroham kockázata is közel tízszer magasabb dühkitörést követő órákban. 

Ha úgy érzi, egyedül nem tudja uralni az indulatait, kérje szakember segítségét! A kognitív viselkedésterápia által időben felismerheti a kiváltó tényezőket, és megtanulja kontrollálni az azokra adott reakcióit.  

Megszakítás