Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00
http://efi.eszv.hu/images/efikapcsolat.jpg

Életmódváltó kérdések az Orvos Válaszol rovatban

A Hajdúböszörményi Városi Televízió Esélyt az egészségnek c. magazinműsorában az Egészségfej­lesztési Iroda szakértőivel működik az Orvos válaszol rovat. Az előző hónapban történt cukorbeteg­ség bemutatója után tehette fel a lakosság a kérdéseit, amelyekre Dr. Jánovszky Zita háziorvos válaszolt.

Érdekelne a cukorbeteg klub, de pontosan hogyan zajlik egy ilyen foglalkozás?

Az Egészségfejlesztési Iroda azért indította ezt a klubot, hogy a betegek megértsék a betegséget, és fel tudjanak készülni a váratlan szituációkra (például a vércukorszint hirtelen változására), illetve a szövődmények elkerülésére. Egy klubfoglalkozás során rendszerint előadót hívunk: szeptembertől decemberig dietetikus segítségével volt szó a cukorbetegekre szabott étrendről. Január-februárban egy gyógytornász jön. A későbbiekben pedig szemész, kardiológus, diabetológus lesz hívva, akiktől lehet kérdezni, illetve egymással is megosztjuk a tapasztalatokat, élményeket.

Nemrég derült ki, hogy cukorbeteg vagyok. Csak cukorbetegeknek készült ételeket ehetek?

A cukorbetegség egy nagy odafigyelést és nagy akaraterőt igénylő betegség. Az egészséges életmód egy komplex folyamat, csak egy része az étkezés. Ugyanilyen fontos a mozgás, illetve ha az orvos gyógyszert írt fel, akkor azt is szedni kell. Hasonlóan fontos a kontrollvizsgálatokon való megjelenés. Alapvetően egészséges ételeket kell fogyasztani, például fehérhúsok, zöldségek, gyümölcsök.

Milyen gyakran érdemes elmenni vércukor szűrésre?

Akinek hasi elhízása és magas vérnyomása van, 40 év feletti és mozgásszegény életet él, illetve terhesség során cukorbeteg volt, és/vagy 4 kg-nál nagyobb gyermeket szült, mindenképpen menjen el szűrésre. Évente egyszer elegendő elmenni, de ha valakinek már csökkentett glükóz érzékenysége alakult ki, akkor félévente szükséges a háziorvost felkeresni.

Rengeteg vércukrot mérő készülék van. Ezek otthoni használata elég, vagy forduljunk orvoshoz?

Segíthetnek a készülékek abban, hogy a tényleges cukorbetegséget kimutassa. De ha a csökkentett glükóz érzékenységet szeretnénk vizsgálni, ahhoz komolyabb laborvizsgálat szükséges.

Hogyan előzhető meg a cukorbetegség? El tudom-e egyáltalán kerülni, hogy idős korban előjöjjön?

Igen, a cukorbetegség elkerülhető, főleg a 2-es típusú, az időskorban jelentkező fajtája. Amerikában 3200 embert vontak be egy vizsgálatba, akik habár nem voltak cukorbetegek, de már csökkentett glükóz szintjük volt. A csoport harmadának gyógyszeres kezelést írtak fel, harmadának az életmódváltozásban segítettek, harmaduknál pedig semmi változást nem tettek kötelezővé. Az eredmény: akiknél teljes életmódváltás volt, azoknál nemhogy nem alakult ki cukorbetegség, de még vissza is fejlődött a baj. A gyógyszeren tartottak szinten maradtak, nem javult és nem is változott az állapotuk. Akik pedig nem változtattak az életmódjukon, azoknál mind kialakult a cukorbetegség.

Eléggé félelmetesek voltak a hosszú távú szövődmények, elkerülhetőek ezek?

Elkerülhetőek. Minél aktívabb életet él az ember és minél jobban odafigyel arra, hogy a vércukor szintje az orvos

által megbeszélt tartományban tartózkodjon, annál kevésbé valószínűbb, hogy kialakul bármilyen szövődmény.

http://efi.eszv.hu/https://hboszormenyrendelo.hu/wp-content/uploads/2015/01/efikapcsolat.jpgA kistérségi Egészségfejlesztési Iroda elérhetőségei:

Cím: 4220 Hajdúböszörmény, Korpona utca 17.

Telefonszám: +36 20 298 8867

Email: efi@eszv.hu

Honlap: http://efi.eszv.hu

Facebook: https://www.facebook.com/hajduboszormenyefi

Megszakítás