Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Esküvő, grillparti cukorbetegen – Mire figyeljen?

A nyár kihívásokkal teli lehet a cukorbetegek számára. Nemcsak a hőség terheli meg a szervezetet és okozhat vércukorszint esést, de ez a családi-baráti összejövetelek, kerti partik, esküvők időszaka is, ami megnehezíti a vércukorszint stabilan tartását. Tippjeink segítségével azonban cukorbetegen is önfeledten élvezheti a nyári bulikat.

 Csak mértékkel!

Bár klisé, mégis nagyszerű tanács a bulikon. Ahhoz, hogy kedvenc nyári ételeit – akár a receptek módosítása nélkül is – élvezhesse, fogyasszon kicsit kevesebbet, és vegye figyelembe azok kalória- és szénhidráttartalmát.

Legyen étkezési terve!

A cukorbeteg étkezési terv csodákra képes a vércukorszint szabályozásában, ezért kérdezze kezelőorvosát vagy dietetikusát arról, hogy mit és mikor ehet, és hogyan hajtson végre egyszerű változtatásokat, amelyek illeszkednek az életmódjába.

Vigye magával!

Vigyen magával a partira olyan ételt, amit szívesen és lelkiismeret furdalás nélkül fogyaszthat, és beleillik az étrendjébe!

 Fókuszban a család és a barátok

A családi-baráti összejövetelek lényege a közös evés-ivás mellett az, hogy azokkal vagyunk, akiket szeretünk. Tehát ahelyett, hogy az ételekre összpontosítana, fordítsa figyelmét arra, hogy azokkal az emberekkel van, akik fontosak Önnek. Ne feledkezzen meg közben a rendszeres hidratálásról sem!

Duplázza a salátát!

A grillezés nemcsak nehéz ételeket jelent, hiszen köretként általában rengeteg friss és grillezett zöldséget, valamint nyári salátát kínálnak. Válassza ezeket és kerülje a zsíros, magas szénhidráttartalmú kenyeret, pogácsát, lepénykenyeret, amelyek ingadozást okozhatnak a vércukorszintjében!

Figyeljen a szénhidrátra – Válasszon teljes kiőrlésű gabonát!

Egy esküvő még ma is szinte elképzelhetetlen a házi tésztával, sok hússal és zöldséggel készült húsleves nélkül. Cukorbetegként nyugodtan fogyaszthat ebből, ha kihagyja vagy minimalizálja a tésztát. Teljes kiőrlésű péksütemény és barna rizs – ha ezeket látja az asztalon, nyugodtan fogyasszon belőlük a húsok mellé! A rostban gazdag, teljes kiőrlésű gabonák segítenek szabályozni a vércukorszintet és fenntartják a jóllakottság érzését. Ezért érdemes megfontolni, hogy akár vigyen magával a belőlük készült finomságból egy-egy összejövetelre. A desszertek esetén sajnos fontos az önfegyelem – a sós -és édes sütemények, valamint az esküvői torta is nagyon magas szénhidrát tartalommal rendelkeznek! Ezek helyett ha lehet, válasszon inkább fagylaltot vagy sorbet-et.

Sovány húsokat!

Nyugodtan fogyaszthat a grillezett húsokból, de válasszon a sovány húsokat vagy grillezett halat. Figyeljen arra, hogy a tányér felén zöldségek szerepeljenek, egynegyede tartalmazzon fehérjét, egynegyede pedig lassú felszívódású szénhidrátot! Kerülje a magas zsírtartalmú mártásokat és a majonézt!

Mivel koccintson?

Egy esküvő vagy grillparti velejárója a koccintás is, melyről – hacsak valamilyen gyógyszer vagy állapot miatt tiltott – cukorbetegen sem kell lemondania. Fontos azonban odafigyelnie az elfogyasztott alkohol mennyiségére és az italválasztásra is! Válasszon jó minőségű, száraz bort vagy abból készült, könnyű fröccsöt, melyeknek minimális a cukortartalma! Ne feledje, fontos a mértékletesség, hiszen az alkoholfogyasztás kóros vércukorszint esést okozhat!

Mozogjon!

A fizikai aktivitás nemcsak segít a vércukorszint szabályozásában, hanem eltereli a figyelmet is, így kevésbé koncentrál az ételre. Élvezze a partit és táncoljon önfeledten! Kényelmetlen, magas sarkú alkalmi cipő helyett azonban válasszon kényelmes, jól szellőző lábbelit, hogy minél kevésbé terhelje a lábait!

Ne essen kétségbe!

Időnként mindannyian túlzásba esünk – különösen egy-egy bulin. Ne essen kétségbe, hanem mielőbb térjen vissza a szokásos étrendjéhez, mozogjon egy kicsit többet, és gondosan figyelje vércukorszintjét.

 

 

 

 

Megszakítás