Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

 Év végi számvetés – Így lesz hatékony

Az elmúlt év áttekintésével lehetőség nyílik arra, hogy levonjuk a tanulságokat, észrevegyünk bizonyos mintázatokat, és jobban megértsük, mi tesz bennünket boldoggá.

Miért hasznos?

Minden életesemény fontos tapasztalatokkal jár. Bár hagyhatjuk, hogy ezek elmenjenek mellettünk, sokkal fontosabb, hogy megértsük őket, feldolgozzuk őket, és azonosítsuk mit tanultunk belőlük. Gondoljuk végig, hol tartunk az életünkben most éppen? Milyen messzire jutottunk? Hova szeretnénk jutni? Mindez nemcsak a személyes fejlődést segít nyomon követni, de lehetővé teszi, hogy pontosabban megtervezzük mindazt, amit a jövődben el szeretnénk érni. 

Így lesz hatékony

– Szánjunk kellő időt arra, hogy átgondoljuk az elmúlt 12 hónapot. Segít, ha lejegyezzük a gondolatainkat egy papírra vagy egy digitális jegyzetbe.

– Fontos, hogy ne nyomjuk el a gondolatainkat és az esetlegesen felszínre törő érzelmeket. Sőt, legjobb, ha megfigyeljük, az egyes eseményekre való visszaemlékezés milyen érzéseket vált ki.

– Vonjuk le a tanulságokat.

– Engedjük el azt, amin nem tudunk változtatni vagy amit nem tudunk helyrehozni, és összpontosítsuk a figyelmet arra, amit irányítani tudunk.

Elmélkedésre alkalmas kérdések

Ha tudatosan akarjuk megtervezni a következő évet, tekintsünk vissza az összes kihívásra és nehézségre, amelyekkel az elmúlt évben szembe kellett néznünk. Vonjuk le ezek legfontosabb tapasztalatait és gondoljuk végig ezeket. Ha megállunk, figyelünk és reflektálunk az élet leckéire, az segít tudatosabbá tenni minket.

– Miért vagyok hálás?

– Melyek voltak az elmúlt év legboldogabb pillanatai?

– Melyek az év legjelentősebb tanulságai?

– Hogyan jutottam közelebb egy fontos életcélhoz?

– Mik a személyes eredményeim?

– Mit értem el szakmailag?

– Mit vagyok hajlandó magam mögött hagyni?

Hogyan vonjuk le a tanulságokat?

– Írja össze a csalódásokat, akadályokat, kihívásokat, amelyekkel szembesült, elemezze őket, és próbáljon más szemszögből tekinteni rájuk!

– Sorolj fel azokat a dolgokat, embereket, érzéseket, tapasztalatokat, amelyek visszatartják attól, hogy azzá váljon, akivé álmai szerint válni szeretne!

– Adjon elegendő időt magának arra, hogy feldolgozza ezeket az érzéseket és megtalálja a módját, hogy elengedje őket annak érdekében, hogy továbbléphessen! Ez segít abban, hogy céltudatosan kezdje az új évet.

Ha egy lépést hátralépünk, teljes fókuszban láthatjuk az életünket, könnyebben felismerhetjük annak mérföldköveit, az esetleges zökkenőket, azokat a dolgokat, amikért hálásak vagyunk. Ezáltal világos elemzést kapunk az elmúlt évről, így elérhető célokat tűzhetünk ki az előttünk álló évre. 

 

 

 

 

Megszakítás