Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Ezeket a fájdalmakat mindig komolyan kell venni!

A szervezet a fájdalommal jelzi, hogy valami nincs rendben. Fontos, hogy kellően odafigyeljen a teste jelzéseire, hiszen így könnyebben felismerheti, hogy hétköznapi fájdalomról van szó vagy sem.  Egy-egy fájdalom pedig akár évekkel később jelentkező betegség tünete is. Az alábbiakban összeszedtük, melyek azok a fájdalomtípusok, amiket nem szabad figyelmen kívül hagynia!

 ÉLETE LEGROSSZABB FEJFÁJÁSA

Előfordulhat, hogy az erős fájdalom agyvérzést vagy agydaganatot jelez!  Amennyiben nem biztos abban, mi okozza a fejfájást, vizsgáltassa ki azt! Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha úgy érzi, élete legrosszabb fejfájását éli át!  A kibírhatatlannak tűnő fejfájás ugyanis klasszikus jele az agyi aneurizmának, mely azonnali orvosi beavatkozást igénylő életveszélyes állapot!

MELLKASI FÁJDALOM ÉS DISZKOMFORT

A mellkasi fájdalom jelezhet tüdőgyulladást vagy szívinfarktust is, de jó ha tudja, hogy szívproblémák általában diszkomforttal, mellkasi nyomásérzettel és nem fájdalommal jelentkeznek. Ne várja meg a fájdalom jelentkezését!

A szívbetegséghez kapcsolódó kellemetlen érzés jelentkezhet a mellkas felső részén, a torokban, állkapocsban, bal vállban és/vagy karban, a hasban és kísérheti hányinger is. Különösen a női szívinfarktusra jellemző, hogy ilyen kevésbé közismert tünetekkel jelentkezik, amit gyakran összetévesztenek a gyomorégéssel. Különösen fontos, hogy komolyan vegye az ilyen jellegű tüneteket, ha életkora/életmódja miatt fennáll a szívbetegségek kockázata.

Ha a fent említett tünetek időszakosan jelentkeznek (izgalom, érzelmi felindultság vagy fizikai megterhelés hatására), azt is komolyan kell venni! Ha túl hideg vagy túl meleg időben a tünetei erősödnek, valószínűleg angina pectorisról van szó.

 DERÉK- VAGY LAPOCKÁK KÖZÖTTI FÁJDALOM

A fent említett tünet leggyakrabban ízületi gyulladásra utal, de okozhatja szívinfarktus vagy hasi probléma is. Jelezhet aorta dissectio-t (aorta repedés) is, melynek tünete a hirtelen, erős, hátba sugárzó mellkasi fájdalom. A betegség leginkább azokat veszélyezteti, akiknek az érfalat megváltoztató betegsége van. Ilyen a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a keringési problémák, melyeket a dohányzás tovább súlyosbít.

ERŐS HASI FÁJDALOM

Még mindig megvan a vakbele? Ne adjon esélyt arra, hogy perforáljon! Az epehólyag és a hasnyálmirigy-problémák, a gyomorfekély és a bélelzáródás is okozhat erős hasi fájdalmat, ezért fontos, hogy ne hagyja a tüneteit figyelmen kívül!

VÁDLI FÁJDALOM

Sokan nem veszik komolyan, pedig a mélyvénás trombózis jele is lehet! Ez a láb vénáiban található vérrögképződés eredménye, mely a tüdőbe jutva akár végzetes tüdőembóliát is okozhat! A kockázati tényezők közé tartozik a rák, az elhízás, az elhúzódó ágynyugalom  miatti mozdulatlanság, vagy a hosszabb utazás, a terhesség és az előrehaladott életkor. Amennyiben lába folyamatosan duzzadt, mielőbb forduljon orvoshoz!

ÉGŐ LÁB- VAGY TALPFÁJDALOM

A diabéteszes neuropátia tipikus tünete, mely a cukorbetegség egyik első jele. Ez leginkább égő, vagy tűszúrásszerű fájdalommal jelentkezik a lábban vagy a talpban, ami idegkárosodásra utalhat.

BIZONYTALAN JELLEGŰ, VAGY MEGMAGYARÁZHATATLANNAK TŰNNŐ FÁJDALOM

A depressziót gyakran kísérik különböző fájdalmas testi tünetek. A betegek fejfájásra, hasi- vagy végtagfájdalomra panaszkodhatnak, de ezek akár együtt is jelentkeznek. Mivel a fájdalom általában krónikus és maradandó károsodást nem okoz, könnyen előfordulhat, hogy a depressziós betegek és családtagjaik is figyelmen kívül hagyhatják a tüneteket. Ráadásul minél depressziósabb valaki, annál nehezebben tudja leírni az érzéseit, ami az orvost is tévútra vezetheti.

Kérjen segítséget, ha úgy érzi, hogy elvesztette érdeklődését a szokásos tevékenységei iránt, nem képes hatékonyan dolgozni vagy nehezen jön ki másokkal! Vegye komolyan a tüneteket, hiszen a depresszió jelentősen ront az életminőségen! Kezelni kell, még mielőtt strukturális változásokat okoz az agyban!

Forrás: webmd

 

Megszakítás