Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Fájdalmas nyelés – Nem csak torokgyulladás okozhatja!

A nyelési fájdalom viszonylag gyakori panasz, melyet bizonyos időközönként mindenki tapasztal. Attól függően, hogy a fájdalom melyik területen jelentkezik (a szájban, torokban, a nyelőcső mentén, vagy a mellkasban), más-más kiváltó oka lehet. A nyelési nehézséggel jelentkező fájdalom általában fertőzés vagy allergiás reakció tünete, ezért mindenképp keresse fel orvosát, ha a fájdalom súlyos és zavarja az evést, ivást vagy légzést!

 A fájdalmas nyelés lehetséges okai

 Torokgyulladás – Vírusos vagy bakteriális fertőzés, mely gyerekeknél a leggyakoribb. Jellemzően hirtelen lázzal, piros torokkal, fejfájással és hidegrázással jár. 

 Mandulagyulladás – A torok nyirokszöveteinek, a manduláknak fertőződése. Leggyakoribb tünetei a torokfájás, láz, és a mandulák duzzanata. A betegség könnyen felismerhető és kezelhető. 

 Savas reflux – A gastroesophagealis reflux (GERD) betegség jellegzetes tünete. A betegség panaszait (gyomorégés, hasfájás, böfögés és torokfájás) a gyomor savas tartalmának a nyelőcsőbe való visszaáramlása okozza, mely irritálja a torok nyálkahártyáját. 

 Nyelőcsőgyulladás – A nyelőcső gyulladását a savas reflux, bizonyos gyógyszerek vagy gombafertőzés is okozhatja. Tünete a torokfájás és/vagy a gyomorégés. 

 Szájpenész – Élesztőgomba fertőzés okozza, mely legjellemzőbb tünete a nyelven, szájpadláson, fogínyen vagy a mandulán jelentkező a fehér elváltozás. 

 Torokfájás – A torok olyan mértékű viszketését, irritációját, fájdalmát jelenti, ami nyelési nehézséget és fájdalmat okoz. Gyakran kíséri szájszárazság, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása és a mandulákon jelentkező fehér foltos elváltozás. 

 Nyelőcsőrák – Ha a nyelőcső nyálkahártyájából kiindulva malignus (rosszindulatú) tumor képződik, a torokfájás mellett gyakori tünet a (nem kívánt) jelentős fogyás, emésztési zavar, a gyakori fulladás evés közben, az élelmiszer nyelőcsőbe való visszaáramlása, hányás, gyomorégés és a mellkasi fájdalom is.

 CMV vírus – A citomegalovírus (CMV) okozta nyelőcsőgyulladás súlyos fertőzés. Leggyakoribb tünete a fájdalmas nyelés, melyet hasi fájdalom/ gyomorégés, hányinger/hányás, valamint láz, hasmenés és vérköpés kísérhet. 

 Herpes oesophagitis – A herpes simplex vírus általában legyengült immunrendszer esetén támad, és a nyelőcső nyálkahártyájának gyulladását okozhatja. Tünetei a nyelési fájdalom és nehézség, mellett a további tünetek az ízületi fájdalom, hidegrázás, láz és az általános rosszullét, de a szájban kialakuló fekélyek, és az az érzés, hogy valami a torkunkon ragadt is utalhat rá.

 Temporális arteritis – Olyan állapot, melyben a fejet és fejbőrt vérrel ellátó temporális artériák begyulladnak vagy sérülnek. Egyik fő tünete a halántéktáji (nyomás)érzékenység, melyhez számos további kellemetlen tünet társul. Ilyen lehet többek között a láz, látási -és hallási problémák, szájsebek, vérző íny, rágásnál jelentkező fájdalom, súlyos, lüktető fejfájás, általános rosszullét. 

Hogyan enyhítse a panaszait?

Kerülje a fűszeres és csípős vagy magas savtartalmú (citrusok, paradicsom) ételeket! Ezek – akárcsak a kemény, érdes ételek (pl. dió, keksz) – súlyosbítják a tüneteket. Válasszon könnyen nyelhető, puha állagú ételeket, mint a burgonyapüré és szószos fogások, illetve fogyasszon magas proteintartalmú vagy étkezést kiváltó italokat. Az ételt nagyon alaposan rágja meg, evés közben igyon sokat, így könnyebben tud nyelni. Ne feledje: az alkohol és a dohányzás tovább súlyosbítják a tüneteit! 

Ha hetek óta nem szűnő és fájdalmas a nyelés, ne halogassa a kivizsgálást! Tünetei súlyos betegséget – akár a torok vagy a nyelőcső rákot is – jelezhetnek!

 

forrás: healthline 

Megszakítás