Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Fájdalomcsillapítók szedésével kapcsolatos leggyakoribb hibák

A fájdalomcsillapítók szedése során – függetlenül attól, hogy vényköteles vagy vénymentes termékről van szó -, számos hibát követhetünk el, melyek aztán akár komoly problémát okozhatnak.

 Túl gyakori használat

Sokan úgy gondolják, hogy a fájdalomcsillapító folyamatos szedése hatásosabban enyhíti a fájdalmat, azonban ez nem mindig igaz. Ha túl gyakran szedjük a fájdalomcsillapítót, a testünk hozzászokik az adott dózishoz, és csökkenni fog annak hatékonysága. Ezenkívül a túl gyakori szedés olyan súlyos mellékhatásokat is okozhat, mint a gyomorfekély, vesekárosodás és májproblémák.

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók túl gyakori szedése emellett növeli a gyógyszer okozta fejfájás kockázatát. A kodein tartalmú fájdalomcsillapítókat legfeljebb három napig szabad használni. A kodein három napnál hosszabb ideig történő rendszeres szedése függőséget okozhat! Tartsa be az ajánlott adagot! Keresse fel háziorvosát, ha rendszeresen szed vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, különösen, ha úgy érzi, hogy nem boldogul anélkül!

Túl nagy dózis vagy több fájdalomcsillapító egyidejű szedése

Az ajánlottnál magasabb dózis szedése növeli a mellékhatások kockázatát! Ha több gyógyszert is szed, mindig ellenőrizze, hogy azok nem ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazzák. Például sok megfázás és influenza elleni gyógyszer tartalmaz paracetamolt vagy ibuprofent valamilyen dekongesztáns hatóanyaggal együtt. A túl sok paracetamol a gyógyszer felhalmozódásához vezethet a szervezetben, és ezt követően maradandó májkárosodást okozhat. A különböző fájdalomcsillapítók együttes használata is súlyos egészségügyi problémákat okozhat! Mindig tartsuk be az orvos által előírt adagot, és soha ne szedjünk többet, mint amire szükségünk van!

Elfelejti, mikor vette be az előzőt

Sokan elfelejtik, hogy mikor vették be az utolsó adagot, és rosszul számolják ki, mikor esedékes egy újabb adag. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja hatékonyan metabolizálni a gyógyszert. Bár a paracetamol és az ibuprofen együtt is bevehető, érdemes feljegyezni, hogy mikor veszi be az adagot, hogy egyenletesen eloszthassa azt.

Ne feledje! A paracetamol ajánlott felnőtt adagja két 500 mg-os tabletta, amelyet négy-hat óránként kell bevenni, a vény nélkül kapható ibuprofen 400 mg-os tabletta pedig 24 órán belül legfeljebb háromszor vehető be, az egyes adagok között 8 óra telhet el!

Nem olvassa el a használati utasítást

A fájdalomcsillapítók szedésekor fontos figyelmet fordítani a mellékhatásokra. A paracetamol nyugodtan bevehető éhgyomorra, de a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket, például az ibuprofent és az aszpirint étellel vagy egy pohár tejjel, illetve étkezés után kell bevenni. Ez segít csökkenteni a gyomornyálkahártya irritációját, ami emésztési zavarokat, gyomorégési fájdalmat és hányingert okozhat. Ha bármilyen szokatlan tünetet tapasztalunk, azonnal konzultáljunk az orvosunkkal. 

Lejárt gyógyszer használata

A nedves helyen (pl. fürdőszoba szekrényben) tartott gyógyszerek szavatossága hamarabb lejár. Bár sokan úgy vélik, a nemrégiben lejárt gyógyszerrel nincs semmi gond, előfordulhat, hogy az nem, vagy nem megfelelően hat már, súlyosabb esetben pedig a lebomlási folyamat során keletkezett melléktermék hatása miatt a beteg kórházba kerülhet.

Vényköteles gyógyszer megosztása mással

Az orvos egyéni szükségletei alapján írja fel a fájdalomcsillapítót a betegnek. A másnak felírt, vényköteles fájdalomcsillapítók szedése veszélyes lehet – előfordulhat, hogy allergiás az összetevőkre, vagy az kölcsönhatásba lép egy másik, Ön által szedett gyógyszerrel, vagy nem megfelelő Önnek. Például a diklofenákot, amely egy vényköteles fájdalomcsillapító, és gyakran írják fel ízületi fájdalmakra, nem szabad használni, ha Önnek anginája, szívelégtelensége vagy gyomorfekélye van! Az orvosi ajánlások betartása kulcsfontosságú a biztonságos és hatékony fájdalomcsillapító használat szempontjából!

Alkohol fogyasztása fájdalomcsillapító szedése közben

Az alkohol fogyasztása és fájdalomcsillapítók egyidejű szedése rendkívül veszélyes lehet. Az alkohol és a fájdalomcsillapítók együttes használata megnöveli az olyan mellékhatások kockázatát, mint a vérzés, a gyomorfekély és a májkárosodás.

Vezetés gyógyszer hatása alatt

Mindenki másképp reagál egy-egy fájdalomcsillapítóra, ezért csak akkor üljön autóba az alkalmazásakor, ha már korábban használta és biztosan nem teszi álmossá! Egyes fájdalomcsillapítókkal kifejezetten tilos vezetni, mert olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek lassítják a reakciót és álmossá tehetik! Mindig olvassa el a használati utasítást és/vagy kérdezze orvosát, a gyógyszerészt erről!

Összefoglaló

A fájdalomcsillapítók használata fontos, de csak akkor lehet hatékony és biztonságos, ha megfelelően használjuk őket. Kerüljük a túlzottan gyakori szedést, a magas adagokat, az alkohol egyidejű fogyasztását, a többféle fájdalomcsillapító egyidejű szedését, figyeljünk a mellékhatásokra és a gyógyszer időbeli hatására, és mindig konzultáljunk az orvosunkkal a megfelelő fájdalomcsillapító kiválasztásához és használatához!

 

Megszakítás