Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Gázlángolás – Alattomos érzelmi manipuláció a kapcsolatban

A gázlángolás (gaslighting) lett a 2022-es év szava, amire 1740 százalékkal gyakrabban kerestek rá a Merriam-Webster szótár online felületén, mint egy évvel korábban. Mik a figyelmeztető jelei? Miért veszélyes és hogyan kezeljük az érzelmi bántalmazást és manipulációt?

 Mi a gázlángolás?

A kifejezés Patrick Hamilton Gázláng című drámájából származik, melyben a férj a felesége feletti ellenőrzés fenntartása érdekében addig manipulálja a nőt, amíg az elhiszi, hogy megőrült. A történetből Ingrid Bergmann főszereplésével készült film még híresebbé tette az eredeti művet.

Gyakran a romantikus terrorizmus egyik formájaként emlegetik, mivel az elkövető jellemzően férfi, míg az áldozat általában nő, akit arra szocializáltak, hogy kételkedjen önmagában, és folyamatosan bocsánatot kérjen, ha nem ért egyet, vagy felzaklatja partnerét.

A gázlángolás tulajdonképpen egy erős érzelmi és pszichológiai bántalmazás, amelynek során a bántalmazó folyamatos félrevezetéssel és hazugságokkal hiteti el a saját igazát, érvényteleníti a másik nézőpontját. Ez arra készteti az áldozatot, hogy megkérdőjelezze és kétségbe vonja önmagát, az érzékelését, emlékeit, önképét, önértékelését és épelméjűségét. Ezáltal az elkövető irányítása alá kerül az élete, ami komoly mentális betegségekhez, súlyos esetben pedig akár öngyilkossághoz is vezethet. 

A gázlángolásra utaló jelek

A gázlángolás sokkal finomabb, mint a bántalmazás más fajtái, és fokozatosan alakul ki, ami megnehezíti a felismerését. A leggyakoribb jelei a következők:

Hazudozás, tagadás – Hazugságokkal, az információk visszatartásával és/vagy csak a bántalmazó nézőpontjával megegyező információ átadásával az elkövető hamis valóságot teremt, hogy az áldozat elbizonytalanodjon saját megérzéseiben.

Kérdezze meg magától: A partnerem fontos információkat tart vissza, és ellentmondásba keveredik önmagával? Az ő perspektívája mindig ellentétes az enyémmel, még akkor is, ha a tények ellentmondanak az elbeszélésüknek?

Minimalizálás/leértékelés/trivializálás – Az elkövető következetesen lekicsinyli vagy figyelmen kívül hagyja a másik érzelmeit.

Kérdezze meg magától: A partnerem szerint eltúlzom, túlreagálom a dolgokat, túl érzékeny vagyok? Az aggodalmaimat, érzéseimet gyakran bagatellizálja vagy elutasítja? Ha a véleményét érvénytelennek tartják, az érzéseit helytelennek minősítik, és a meggyőződéseit folyamatosan megkérdőjelezik, ezek erős jelek arra, hogy Ön gázlángolás áldozata.

Blokkolás, elterelés – Mivel a gázlángolás a kontrollról szól, az elkövető megtalálja a módját annak, hogy megakadályozzák áldozatuk hozzáférését olyan külső forrásokhoz, amelyek ellentmondhatnak az ő torz narratívájuknak. A bántalmazó úgy tesz, mintha nem tudná, miről van szó, vagy a párja hibáiról kezd el beszélni, amivel eltereli a figyelmet a saját viselkedéséről, és eléri, hogy a másik fél mentegetőzzön.

Kérdezze meg magától: Partnerem korlátokat vagy szabályokat állít arra vonatkozóan, hogy mit gondolhatok, mondhatok vagy tehetek? Megtiltja, hogy olyan tanácsot kérjek, amely ellentmondhat az ő nézőpontjának?

Lejáratás, vádolás – A bántalmazó rendszeresen lealacsonyítja, megalázza és keményen kritizálja áldozatát, aki egy idő után igazat ad a bántalmazónak és pont abban a kapcsolatban keres biztonságot, ahol érzelmileg bántalmazzák. (Ki más viselne el? Kinek kellenék én?)

Kérdezze meg magától: A partnerem folyamatosan negatív és durva megjegyzéseket tesz rólam? Minden konfliktusért vagy problémáért engem hibáztatnak?

Megvonás – Megtagadja a szeretetet vagy bármi mást, amiről tudja, hogy az áldozatnak szüksége van rá vagy szeretné, hogy ezzel váltson ki reakciót belőle. Tipikus következménye, hogy az áldozat kér bocsánatot, még akkor is, ha őt sértették meg, mert olyan rosszul érzi magát a vita miatt.

Miért gázlángol valaki?

Bár párkapcsolatokban figyelhető meg a leggyakrabban, szülő és gyerek, vagy főnök és beosztott között is előfordulhat. A gázlángolás elkövetői gyakran maguk is valamiféle (leggyakrabban nárcisztikus) személyiségzavarban szenvednek. A nagyon jó manipulációs készséggel rendelkező bántalmazó gyakran nem is tudatosan cselekszik. A gázlángolás mögött meghúzódó irányítási kényszer oka gyakran az, hogy a bántalmazó mélyen legbelül bizonytalan önmagában, és így próbálja magához láncolni áldozatát.

A fizikai bántalmazással ellentétben a gázlángolást nehéz észrevenni, mivel nincsenek nyilvánvaló fizikai jelei. Egy kívülálló számára az elkövető elbűvölő, tökéletes, gondoskodó partnernek tűnhet. Ha úgy gondolja, hogy van rá esély, hogy gázlángolás áldozata, kérjen segítséget!

Mikor érdemes segítséget kérni?

A legelső és legnehezebb a probléma felismerése. Bárkinek, aki úgy gondolja, hogy érzelmi bántalmazás áldozata, segítséget kell kérnie. Idővel az érzelmi bántalmazás fizikai erőszakká fokozódhat. Még ha a bántalmazás nem is válik fizikaivá, a gázlángolás jelentősen alááshatják az illető mentális egészségét. Hasznos lehet, ha beszél egy terapeutával, aki tapasztalattal rendelkezik a bántalmazó kapcsolatokban élő emberek segítésében, vagy hívja a NANE segélyvonalat: +36 80 505 101

 

forrás: netdoctor.co.uktheguardian.com

 

 

Megszakítás