Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Gondozói stressz és kiégés – Hogyan vigyázzon magára?

A népesség öregedésével egyre többen kerülnek gondozói szerepbe olyanok, akik nem egészségügyi szakemberek. Becslések szerint minden harmadik felnőtt gondoskodik más felnőttről, nem hivatalos gondozóként. Ide tartozik mindenki, aki beteg házastársáról, fogyatékos gyermekéről vagy idősödő hozzátartozójáról gondoskodik. A szeretett személyről való gondoskodás gyakran hosszú, akár évekig tartó kötelezettség és kihívás, melynek érzelmi hatási idővel megterhelőek és kimerítőek lehetnek. Különösen elkeserítő tud lenni, ha minden erőfeszítése ellenére a beteg állapota fokozatosan romlik, vagy a betegsége miatt nincs is remény arra, hogy javuljon.

 Fontos, hogy odafigyeljen magára is!

Ha nem kezeli a gondozással járó stresszt, azzal a saját egészségét, kapcsolatait és lelkiállapotát károsítja, mely végül kiégéshez, érzelmi, mentális és fizikai kimerültséghez vezethet. Éppen ezért az önmagáról való gondoskodás nem luxus, hanem szükséglet! Saját érzelmi és fizikai jólétének ápolása ugyanolyan fontos, mint annak biztosítása, hogy szerette időben eljusson az orvoshoz, vagy időben vegye be a gyógyszerét!  

A gondozói stressz és kiégés jelei

A túl sok stressz, különösen, ha hosszú ideig áll fenn, károsíthatja az egészségét. Gondozóként nagyobb a valószínűsége, hogy nem alszik eleget, nem mozog eleget, vagy nem táplálkozik kiegyensúlyozottan, ami növeli az olyan egészségügyi problémák kockázatát, mint a szívbetegségek és a cukorbetegség. Fontos, hogy megtanulja felismerni a gondozói stressz és a kiégés jeleit, így azonnali lépéseket tehet annak érdekében, hogy megelőzze a helyzet romlását!

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a szorongás, depresszió. Folyamatosan kimerült és fáradt, még nagyobb alvás után is. Tipikus tünet az alvási és koncentrálási nehézség, és hogy egyre türelmetlenebb és ingerlékenyebb azzal a személlyel, akiről gondoskodik. A gyakori fejfájás, megfázás és influenzás tünet, valamint az étkezési szokások megváltozása szintén árulkodó jel, akárcsak a saját szükségletek, az egyéb kötelezettségek vagy a szabadidős tevékenységek elhanyagolása. Sokak ilyenkor dohányzással, alkoholfogyasztással vagy evéssel próbálják meg a stresszt oldani, ami azonban hosszú távon további problémákhoz vezet.  

 Hogyan birkózzon meg a nehézségekkel?

 A gondozással járó érzelmi és fizikai teher még a legrugalmasabb embert is megterhelheti. Ne feledje, ha nem törődik önmagával, akkor mással sem fog tudni törődni!

 Kérjen segítséget!

Kérjen segítséget! –  Ne várja el a barátoktól és a családtagoktól, hogy automatikusan tudják, mire van szüksége! Készítsen egy listát arról, mások miben és hogyan segíthetnek, és ne szégyelljen segítséget kérni! Sokat levesz a válláról, ha valamelyik családtag vagy barát el tud intézni egy-egy megbízást, bevásárol, főz, vagy kivasal.

 Ossza szét a feladatokat! – Próbáljon meg minél több családtagot bevonni. Érdemes megosztani az olyan gondozási feladatokat is, mint a gyógyszerek kiváltása, a beteg orvosi vizsgálatra kísérése, stb.

 Tűzzön ki reális célokat! – Bontsa fel a nagy feladatokat kisebb lépésekre, amelyeket egyenként is elvégezhet. Állítson fel fontossági sorrendet, készítsen listát és alakítson ki napi rutint. Tanuljon meg nemet mondani azokra a kérésekre, amelyek elodázhatóak vagy jelenleg kimerítőek az Ön számára!

 Csatlakozzon egy támogató csoporthoz! – Egy támogató csoport megerősítést és bátorítást, valamint problémamegoldó stratégiákat nyújthat a nehéz helyzetekre. Nem csak segítséget kap, hanem másokon is segíthet. A legfontosabb, hogy rájön, nincs egyedül. Jobban fogja érezni magát, ha tudja, hogy mások is vannak ugyanebben a helyzetben, és tudásuk felbecsülhetetlen értékű lehet, különösen akkor, ha olyan valakit ápolnak, aki ugyanolyan betegségben szenved, mint az Ön szerette.

 Figyeljen magára!

 Szánjon időt magára is! – Elfoglalt gondozóként a szabadidő lehetetlen luxusnak tűnhet. De tartozik magának – és annak a személynek, akiről gondoskodik – azzal, hogy időt szán a pihenésre és olyan tevékenységekre, amelyeket élvez. Feltöltődve jobb tud majd szerettére is figyelni!

 Beszéljen egy támogató családtaggal vagy baráttal! – A pozitív megerősítésnek nem kell attól a személytől származnia, akit gondoz. Ha úgy érzi, hogy nem értékelik, forduljon barátaihoz és családjához, akik elismerik az erőfeszítéseit!

Tartsa fenn személyes kapcsolatait! –  Ne hagyja, hogy baráti kapcsolatai elvesszenek a gondozás miatt! Ezek a kapcsolatok segítenek fenntartani és megőrizni a pozitív energiáit!  Ha nehezen tudja elhagyni a házat, hívja el őket magához egy kávéra!

Kényeztesse magát! – Az élet apró luxus dolgai sokat segíthetnek a stressz oldásában és a hangulat fokozásában. Gyújtson gyertyát és vegyen egy hosszú fürdőt, vagy kérjen párjától egy hátmasszázs!

Végezzen relaxációs gyakorlatot!  – A napi relaxációs vagy meditációs gyakorlat segíthet a stressz enyhítésében, a közérzet fokozásában. Próbálja ki a jógát, a mélylégzést vagy az éber meditációt! Már néhány perc is segíthet abban, hogy jobban tudjon összpontosítani.

Vegyen ki szabadságot!  – Ha úgy érezi, hogy túlterhelt, és nem bírja együtt a munkát és a gondozást, vegyen ki egy rövid szabadságot a munkahelyéről, hogy egy kis lélegzethez jusson!

Figyeljen a saját egészségére is!

Figyeljen az egészségére! – Tűzze ki célnak a megfelelő alvási rutin kialakítását, a hét legtöbb napján szakítson időt a fizikai aktivitásra, táplálkozzon egészségesen és igyon sok vizet!

Ne hagyja ki az alvást!  – Sok gondozónak vannak problémái az alvással. A hosszú ideig tartó minőségi alvás hiánya egészségügyi problémákat okozhat. Ha gondjai vannak az éjszakai alvással, forduljon orvosához!

Keresse fel orvosát!  – Ne hagyja ki az ajánlott szűrővizsgálatokat! Feltétlenül mondja el orvosának, hogy jelenleg gondozó, és ne habozzon megemlíteni aggodalmait vagy tüneteit!

Ne feledje! 

A legtöbb gondozó számára alapvető érték, hogy jelen legyen, mikor szerettének szüksége van rá. Ezzel együtt természetes, ha időnként dühösnek, frusztráltnak, kimerültnek, magányosnak vagy szomorúnak érzi magát! A gondozással járó érzelmi és fizikai stressz gyakori, ám a fent említett lépésekkel csökkentheti azokat, és visszanyerheti az egyensúlyt az életében! Amennyiben úgy érzi, egyedül nem tud megbírkózni az Önre háruló stresszel, lelki teherrel, forduljon pszichológushoz! 

 

 

 

Megszakítás