Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Hiperszexualitás: a kontrollálhatatlan szexuális vágy, mint viselkedési zavar

A szexualitás az egészséges élet része. Ha valaki azonban olyan túlzott mértékű késztetést érez a szexuális aktusra, ami már negatívan hat a párkapcsolatára vagy a munkájára, akkor az komoly problémára utalhat.

A hiperszexualitás – más néven erotomániána vagy nimfomániána – olyan kényszerbetegség, ahol az érintett személy nem tud ellenállni a szexuális vágynak, s a normális körülmények között élvezetes aktus extrémmé válik. 

Az erotománia valós probléma, ami komoly hatással lehet a mindennapi életre és az egészségre is. Szerencsére megfelelő kezeléssel gyógyítható, s egészséges szexuális életté alakítható.

Tünetek

A betegség tünetei között általában a következők tapasztalhatók:

  • Túl sok szexuális partner vagy párkapcsolat
  • Ismeretlenekkel vagy prostituáltakkal folytatott viszony
  • Érzelmi kötődés hiánya a szexuális kapcsolatokban
  • Telefon-szex vagy internetes szexuális szolgáltatások túlzott használata
  • Pornográf anyagok gyakori megtekintése
  • Mazochista vagy szadista szexuális aktusban való részvétel
  • Túlzott maszturbálás

A hiperszexualitásban szenvedő betegek számára az aktus gyakran egyfajta menekülés a magány, depresszió vagy stressz elől, s a betegek nem foglalkoznak a szexuális úton terjedő betegségekkel vagy az érzelmileg fontos partner elvesztésével, mint esetleges következményekkel.  

Az erotomán betegek látszólag szokványos életet élnek, ám a házasságban vagy élettársi kapcsolatban nehezen tartják fenn az érzelmi intimitást. Remélik, hogy a szexuális aktivitás segít az önbecsülésük növelésében, de mivel az érzelmi kielégülés elmarad, életüket üresnek érzik. A betegség a homoszexuálisokat és biszexuálisokat is érintheti.

Kiváltó okok

Jelenleg még nem ismertek a erotománia kiváltó tényezői, ám a szakemberek feltételezései szerint a következő tényezők játszanak szerepet a kialakaulásában:

Az agy rendellenes fejlődése: Bizonyos betegségek kialakulásának hátterében az agy olyan területeinek rendellenes fejlődése áll, melyek a szexualitáshoz kapcsolódnak. Például a szklerózis multiplex, az epilepszia és a demencia összefügghet az erotomániával. A Parkinson-kór kezelésére alkalmazott dopamin-gátló gyógyszerek szintén kiválthatják a betegséget.

Az agyban lévő kémiai anyagok: Az olyan neurotranszmittereknek, mint a szerotonin, dopamin és norepinefrin fontos szerepe van a szexuális viselkedési szokások kialakításában, ezáltal kapcsolatba hozhatóak a nimfomániával, bár pontos működési mechanizmusuk még nem ismert.

Androgének: Ezek a szexuális hormonok megtalálhatók mind a nőkben, mind a férfiakban. Fontos szerepet játszanak a szexuális vágy felkeltésében, viszont azt nem tudjuk pontosan, hogyan.

Az agyi keringés változásai: Néhány kutató szerint az agyi keringés változásai okozzák a megszállott szexualitást. Ezek a változások kellemes fiziológiai reakciókat váltanak ki a szexuális aktus során, ugyanakkor kellemetlen tüneteket okoznak az aktust követően.

Kockázati tényezők

Jelenleg több férfi küzd ezzel a betegséggel, mint nő, viszont a nimfománia bármely életkorban jelentkezhet nemtől függetlenül, s becslések szerint a felnőtt lakosság 3-6%-át érintheti.

Szakemberek szerint az erotománia kialakulásának kockázatát más pszichológiai betegségek jelenléte is növelheti. Ha valaki például gyermekkorában szexuális zaklatásnak volt kitéve, olyan kóros védekezési mechanizmusok alakulhatnak ki, melyek abnormális viselkedésformákhoz vezetnek a szexuális élet területén. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy a nimfomán betegek nagyrészéről kiderül a kezelés során, hogy korábban fizikailag vagy szexuálisan bántalmazva voltak.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A legtöbb erotomán betegnek orvosi segítségre van szüksége. A vágy elfojtásából álló próbálkozások általában eredménytelenek. Ha az alábbi kérdésekre igen a válasz, érdemes lehet orvoshoz fordulni:

  • Tudom kontrollálni a szexuális életemet?
  • A szexuális életem negatívan befolyásolja a partnerkapcsolatomat vagy munkámat?
  • Akkor is csak a szexre tudok gondolni, ha nem akarok?

Ez egy olyan téma, amelyről nehéz beszélni, viszont szükséges! Próbáljon meg túllépni a szégyenérzetén, és keressen fel egy szakembert!

(Forrás: Mayoclinic)

Megszakítás