Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Hogyan beszélgess gyerekekkel a gyászról és a halottak napjáról?

Bármennyire is fájó, életük során a gyerekek is szembesülnek a gyász és a veszteség fogalmával. Azzal segítünk nekik a legtöbbet, ha próbáljuk természetesen, az élet részeként kezelni az elmúlást, az arról való beszélgetést. Ha nem beszélünk a veszteségről a gyermekünkkel, letiltjuk a gyászát, ami később akár komoly kapcsolatteremtési és érzelmi zavarokat okozhat.

Ezek a napok, mikor elhunyt szeretteinkre emlékezünk a temetőben ideális alkalom arra, hogy gyerekeink számára segítséget nyújtsunk a gyász feldolgozásában. Íme, néhány hasznos tipp, hogyan beszéljünk velük a gyászról és a Halottak Napjáról.

Őszintén és egyszerűen

Fontos, hogy válaszokat adjunk kérdéseikre, és biztosítsuk őket, hogy mindig hozzánk fordulhatnak, ha beszélni szeretnének. Használjunk egyszerű nyelvezetet, amely megfelel a gyermek korának, és próbáljuk meg elmagyarázni, hogy az elhunyt teste már nem működik, így  a földbe tétel már nem okoz fájdalmat.

Közös emlékezés

A veszteségek feldolgozása, a gyász folyamata a gyerekek számára is épp olyan fontos, mint a felnőtteknek. A gyász feldolgozásában segít, ha gyermekünk emlékezhet az elveszített szeretteire. Fordítsunk időt a közös emlékezésre, rajzoljunk, vagy segítsünk neki egy emlékkönyvet készíteni, amelyben megőrizhetik a kedves emlékeket.

Figyeljünk az érzelmeire

Amikor gyermekünk megkérdez valamiről vagy kifejezi az érzelmeit a halállal kapcsolatban, figyeljünk oda rájuk. Hallgassuk türelemmel és megértéssel, és próbáljuk megérteni, milyen érzései vannak. Az érzelmek kifejezése segít a gyerekeknek feldolgozni a veszteséget. Segítsük ezt egyszerű rítusokkal, egy gyertyával, egy csendes beszélgetéssel. 

Segítenek a könyvek

Szerencsére ma már sok kiváló gyermekkönyv és történet áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a gyerekeknek megérteni a halált és a gyász folyamatát. Ezek egyszerű és érzékeny módon mutatják be a témát, és segíthetnek a gyerekeknek azonosulni a főszereplőkkel.

Válaszoljunk a kérdéseire

Engedjük, hogy feltegye a kérdéseit, és válaszoljunk őszintén rájuk. Ne feledjük, hogy a gyerekeknek időre van szükségük ahhoz, hogy megértsék és feldolgozzák a halált. Ezért lehet, hogy ugyanazokat a kérdéseket többször is felteszik.

Fogadjuk el az érzéseit

A gyász folyamata minden gyermek számára egyedi. Legyünk türelemmel és engedjük, hogy kifejezze a szomorúságát vagy a veszteség miatti haragját. A gyászidőszak során a gyermekeknek is szükségük van támogatásra és megértésre. Fontos megerősítenünk, hogy ő nem tehet a halálesetről, gondolatai és cselekedetei nem lehettek okozói a halálnak.

Adjunk példát

A gyerekek a negatív érzések megélésében is keresik a példát. Mutassuk meg nekik, hogy lehet sírni, lehetünk szomorúak és lehet beszélni arról, hogy nekünk is hiányzik, aki már nincs velünk.

Az érzékeny és megértő beszélgetések a gyászról és a Halottak Napjáról segíthetnek a gyerekeknek abban, hogy megértsék és elfogadják a veszteséget, valamint tisztelettel emlékezzenek az elveszített szeretteikre. Ezek az emlékezetes pillanatok segíthetnek a gyerekeknek a gyász feldolgozásában és az elengedésben, miközben megerősítik a család egységét és szeretetét.

Megszakítás