Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Hogyan éljük túl a karácsonyt, ha gyászolunk?

A gyászt mindig nehéz feldolgozni, de különösen nehéz az ünnepek alatt. Ha nemrég vesztettük el szerettünket, az ünnepek messze nem tűnhetnek az év legboldogabb időszakának. Íme tippjeink, hogyan vészelhetjük át ezt az időszakot egy gyászeset után.

Fontos tudni, hogy ilyenkor az érzések kiszámíthatatlanok lehetnek. Teljesen normális, ha az ünnepek alatt jól érzi magát, és az is, ha januárig egy takaró alá akar bújni. A legnehezebb dolog az, hogy nem tudni, mire számítsunk, vagy mikor csap le a gyászroham. 

Beszéljen róla

Ha nemrég veszített el egy közeli családtagot vagy barátot, ez a karácsony elkerülhetetlenül más lesz. Beszéljen arról, hogy idén mennyire nehéz Önnek, és ne próbálja meg elfojtani az érzelmeit, vagy úgy tenni, mintha minden rendben lenne, amikor nem így van. 

Beszéljen a szerettéről

Szerette emlékének életben tartása vigaszt nyújthat. Ha úgy érzi, jól esik, nézzen régi videókat vagy fényképeket. A gyásznapló írás egy másik módja lehet a gyász feldolgozásának. Beszéljen valakivel, aki megérti. Ha nehezen tud megbirkózni a gyászával, hasznos lehet egy olyan barátjával vagy családtagjával beszélgetni, aki hasonló élményen ment keresztül.

Legyen rugalmas

A családi kapcsolatok gyakran feszültek karácsony táján, és ha gyásszal küzd, extra szorongást érezhet az összejövetelek miatt. Ha nincs kedve az ünnepi vacsora megszervezéséhez vagy a rokonlátogatáshoz, nyugodtan mondhat nemet. Egy családi séta vagy videohívás is működhet.  

Gondoskodjon magáról

Mindannyian másképp kezeljük a gyászt, és az ünnepi időszak olyan emlékeket hozhat felszínre, amelyek felerősítik az érzéseinket. Ahhoz, hogy enyhítse a szerettei elvesztésének fizikai hatásait, és gondoskodjon a mentális egészségéről, tartsa magát az alapvető mindennapi rutinhoz: keljen fel, egyen rendszeresen, töltsön időt a szabadban, és tartsa a kapcsolatot a környezetével! A természetben való tartózkodás javítja az általános jólétünket, csökkentve a stressz és szomorúság érzéseit. 

Korlátozza az alkoholfogyasztást

Ha túlzásba viszi a gyász miatti érzések tompítását, akkor sokkal rosszabbul érzi majd magát, emellett az alkohol vitákhoz, depresszióhoz, sőt függőséghez is vezethet.

Csinálja másképp

A karácsonyi hagyományok értelmetlennek tűnhetnek, ha a szerette nincs ott, hogy megossza őket. Ha valami nem okoz örömet, ne csinálja. Nem baj, ha nem díszíti fel a házat  – egy szerettünk elvesztése után nehéz lehet motivációt találni az ünnepi tevékenységekben való részvételre. Utazzon el, vagy hagyja ki teljesen az ünnepeket. Azok, akik szeretik, meg fogják érteni.

Alkosson új hagyományokat

Ha már készen áll, próbáljon meg olyan új hagyományokat teremteni, amelyek illenek a jelenlegi életéhez.

Segítsen

Néha mások szükségleteire összpontosítva megkönnyítheti a saját gyászát. Ha úgy érzi, felkészült rá, segítsen valakinek, aki szintén küzd – hiszen karácsony van.

Gondoljon a jövőre

Próbálja végiggondolni, mit szeretne megvalósítani a következő évben. A hálószoba kifestésétől egy új nyelv megtanulásáig, készítsen listát azokról a dolgokról, amelyektől jobban érezheti majd magát.

Hagyja ki a karácsonyt!

Ha minden túl soknak tűnik, nyugodtan hagyja ki a karácsonyt, hiszen ez is csak egy nap. Húzza be a függönyt, rendeljen ételt, és találjon egy új tévésorozatot, amibe belemerülhet. Vegye a dolgokat napról napra. Senki sem éli meg a gyászt pontosan ugyanúgy, ezért nincs „helyes” módja. Tegye azt, amit helyesnek érez, és tudja, hogy a gyász egy folyamat, és időbe telik. Ne próbálja siettetni.

https://untanglegrief.com/24-ways-to-survive-christmas-whilst-grieving/

Megszakítás