Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Hogyan előzze meg a fertőző betegségeket?

Az őszi-téli szezonban gyakoriak az influenzaszerű megbetegedések és azok szövődményei. Azonban tudatos odafigyeléssel csökkenthetők a kockázatok. Különösen fontos ez az idősebb korosztály tagjai, a legyengült immunrendszerrel és/vagy krónikus betegséggel élők, valamint hozzátartozóik esetén.

Táplálkozzon egészségesen!

A fertőző betegségek leküzdéséhez erős immunrendszerre van szükség. A feldolgozott élelmiszereket mellőző, vitaminokban és tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend segít megőrizni az egészségét. A helyes étkezési szokások emellett segítenek az egészséges testsúly megőrzésében is, mely szintén támogatja az immunrendszert. 

Aludjon eleget!

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hozzájárul az immunrendszer egészségéhez. Alvás közben a szervezet citokineknek nevezett fehérjéket termel, amelyek segítenek leküzdeni a gyulladást és a betegségeket. A megfelelő lefekvési rutin segíti az alvást is!  

Oltassa be magát!

A védőoltások számos, potenciálisan súlyos fertőző betegség, például az influenza vagy a pneumococcus okozta tüdőgyulladás kialakulásának és tovább terjedésének kockázatát is csökkentik. 

Fertőtlenítsen!

Tartsa tisztán a leggyakrabban használt felületeket és szobákat, a konyhát és a fürdőszobát. Ezeken a helyeken agyobb valószínűséggel telepednek meg a kórokozók. 

Mosson gyakran kezet! 

A kórokozókat a mások által gyakran használt dolgok (például kilincsek, pultok, érintőképernyők stb.) megérintésével is felszedheti. Ezt elkerülheti, ha gyakran mos kezet szappannal. Ez történjen meleg vízzel és körülbelül 20 másodpercig!  

Használjon kézfertőtlenítőt!

Ez jó módja a kórokozók elleni küzdelemnek, ha nem áll rendelkezésre szappan és víz!  Fontos azonban, hogy nem helyettesíti a kézmosást! 

Ne érintse meg az arcát!

Egy tanulmány szerint óránként átlagosan 23-szor érintjük meg az arcukat, mely során a kórokozók a szemen, az orron vagy a szájon keresztül bejuthatnak a szervezetbe. Ezért is fontos, hogy tisztán tartsa a kezét.

A személyes tárgyak maradjanak személyesek!

A tárgyai megosztásával a baktériumokat és a betegségeket is megoszthatja. A legnagyobb problémákat a nyál (például fogkefe, szájfény) vagy vér (például borotva, körömvágó olló) megosztása okozza. Ne egyen más ételéből és ne ossza meg az italát sem! Mindig a saját edényéből és evőeszközével egyen! 

Óvatosan kezelje az élelmiszereket!

A konyha rengeteg kórokozónak ad otthont. Mindig mosson kezet főzés előtt és után, öblítse le a gyümölcsöket és zöldségeket! Tartsa távol a nyers ételt a főtt ételektől, és törölje le a felületet, amivel a nyers étel érintkezett! Étkezés után a maradékot a lehető leghamarabb tegye be a hűtőbe.

Tartson távolságot!

A fizikai távolságtartás azt jelenti, hogy legalább 2 méter távolságot kell tartani azoktól az emberektől, akikkel nem egy háztartásban él. Ez segít megelőzni a COVID-19-hez vagy az influenzához hasonló fertőzések terjedését.  A legjobb, ha a társas tevékenységeket a szabadban és kis létszámmal tartják, ahol könnyebb betartani a fizikai távolságtartást.

Viseljen maszkot!

A fertőző, levegőben terjedő betegségek elleni küzdelem érdekében javasolt arc eltakarása, ha nyilvános helyen, vagy olyan személy közelében tartózkodik, akivel nem él együtt. 

Figyeljen a házikedvencekre is!

A szabadba menő macskák és kutyák több betegséget, például agyvelőgyulladást és Lyme-kórt terjeszthetnek. Annak érdekében, hogy a család minden tagja egészséges maradjon, ne felejtse el a rendszeres állatorvosi vizsgálatokra, oltásokra elvinni kedvencét, tisztán kedvence fekvőhelyét és alomdobozát, és ne adjon neki nyers ételt! 

Szabaduljon meg a kártevőktől!  

A rágcsálók és rovarok rengeteg betegségeket okozó baktériumot hordozhatnak. Győződjön meg arról, hogy a szemetes fedele zárva van, tömje be a lyukakat vagy repedéseket a ház falán, és fertőtlenítse azokat a területeket, ahol a kártevők (például ürülék) jeleit látja. Ha olyan problémái vannak, amelyeket nem tud egyedül kezelni, hívjon profi irtókat!

forrás: webmd.com 

Megszakítás