Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Hogyan hat a gyász az egészségünkre?

Egy szeretettünk elvesztése az egyik legnehezebb dolog, amivel valaha is szembe kell néznünk. A gyász nemcsak érzelmileg, hanem testileg is hatással van ránk és az egészségünkre. Melyek a gyász leggyakoribb fizikai tünetei és hogyan lehet megbirkózni vele?

 Szívproblémák

A szívfájdalom, amelyet akkor érez, amikor elveszít valakit, akit szeret, tényleges testi tünet lehet!  Tanulmányok bizonyítják, hogy egy közeli személy elvesztését követő 24 órában a normálisnál 20-szor nagyobb a szívroham esélye! Bár a kockázat csökken, az első hónapban még mindig a szokásosnál magasabb marad.  Ezt gyakran megtört szív szindrómának is nevezik. Próbáljon eleget aludni, és figyeljen a szívroham jeleire, mint a mellkasi és gyomorfájdalom, a hideg verejtékezés, az émelygés és a szédülés!

Emelkedett pulzusszám

A súlyos gyász akár 6 hónapig is magasan tarthatja a pulzusát. Ezt a szorongás vagy a kortizol felszabadulása okozhatja és növelheti a szívproblémák esélyét. Beszéljen orvosával, különösen akkor, ha vannak már szívproblémái. 

Alvásproblémák

A gyászfolyamat során az alvási szokásai felborulhatnak, és enyhe vagy közepes fokú álmatlanság alakulhat ki. Előfordulhat, hogy nehezen alszik el, vagy gyakran ébred fel éjszaka, vagy túl sokat alszik. Próbáljon rendszeres lefekvés-rutint és ütemtervet kialakítani; minimalizálja a zavaró tényezőket, mint a  TV, táblagép vagy mobiltelefon; és tartsa sötétben a hálószobáját. Kerülje a koffeintartalmú italokat  három órával lefekvés előtt. Ha úgy érzi, hogy szüksége van rá, vegyen be átmenetileg egy altatótablettát. Ha ugyanis nem pihen megfelelő mennyiségben, azzal komoly egészségügyi problémák kialakulását kockáztatja.

Fáradtság

A gyásszal járó érzelmi teher leszívja az energiát. Hogy megőrizze az erejét, mindenképpen egyen eleget, még akkor is, ha nincs kedve vagy étvágya! A könnyű testmozgás, mint egy rövid séta, ugyanúgy segíthet, mint a családdal és a barátokkal való rendszeres kapcsolattartás. 

Emésztési gondok

A gyász a táplálkozási szokásokat is megváltoztathatja. Gyakori, hogy a gyászoló nem étkezik rendesen, vagy  falási rohamai vannak. A stresszhormonok pedig hányingert okozhatnak, zavarhatják a gyomor és az emésztőrendszer működését. Gyomorgörcsök, hasmenés, székrekedés, fekélyek és még irritábilis bél szindróma is előfordulhat. Ha nem múló gyomorpanaszai vannak, kérdezze orvosát a kezelési módról.

Legyengült immunrendszer

Bizonyított, hogy a gyász –  különösen, ha hosszú ideig tart – gyengíti az immunrendszert. A veszteség után gyakoriak a megbetegedések, ezért tartsa szemmel tüneteit, szedjen immunerősítőt és beszéljen orvosával vagy pszichológussal, ha nehézségei vannak a veszteség feldolgozásában!

Gyulladás

Akkor fordul elő, amikor az immunrendszere reagál valamire, amit fenyegetésnek lát. Minél súlyosabb a gyász, annál súlyosabb a gyulladás, ami azért is veszélyes, mert szerepet játszhat a szívbetegség, ízületi gyulladás, cukorbetegség, asztma és  rák kialakulásában is. A testmozgás és a helyes táplálkozás segíthet a kezelésében.

Fájdalom

A gyásztól nagyobb valószínűséggel jelentkezhet ízületi, hát- vagy fejfájás. Egyik oka az izomfeszültség, amelyet a gyász hatására felszabadító stresszhormonok okoznak. Ennek idővel javulnia kell, de beszélje meg orvosával, hogyan kezelje a fájdalmat, ha az nem múlik.

Szorongás, depresszió

A gyászt okozó események olyan érzést kelthetnek, hogy nem tudjuk irányítani az életünk. Aggódhat pénzügyi jövője, az egyedüllét vagy másik szerette elvesztése miatt is. Mindez normális, fontos azonban, hogy szakember segítségét kérje, ha szorongása idővel sem csillapodik, vagy ha problémákat okoz magán- vagy munkahelyi életében.

Bár nincs gyors vagy egyszerű mód a gyász fizikai tüneteinek enyhítésére, vannak olyan lépések, amelyek segítenek abban, hogy jobban érezze magát. A hidratáltság, a fizikai aktivitás, a megfelelő étkezés és a sok pihenés segíthet. A jövőre vonatkozó tervek készítése szintén eltereli a figyelmet a testi tüneteiről. A gyász okozta fizikai tünetek időnként aggasztóak lehetnek, de fontos felismerni, hogy a gyászfolyamat normális része. E tünetek közül sok idővel fokozatosan magától megszűnik. Ha azonban súlyos károsodást okoznak, vagy hosszabb ideig tartanak, mint gondolná, ne féljen beszélni orvosával. Ez különösen igaz abban az esetben, ha egy már meglévő krónikus egészségügyi probléma súlyosbodik.

 

 

 

Megszakítás