Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Hogyan kerülje el a családi drámát karácsonykor? 

Bár mindannyian az ideális, filmekben látott karácsonyban reménykedünk, tudjuk, hogy a valóság gyakran nagyon különbözik a képzelettől, amikor az ünnepekről van szó. Sajnos a karácsony megterhelő és kellemetlen lehet, ha olyan rokonokkal kell töltenünk, akiket nem igazán szeretünk, de kötelességüknek érezzük, hogy velük legyünk az évnek ebben a szakaszában. Íme, 7 stratégia a karácsony túléléséhez a nem kedvelt rokonokkal. 

Ne kapja be a csalit! – Egyes rokonok az ünnepeket a család dinamikájának kijátszására, a régi testvéri rivalizálás felélesztésére stb. használják. Olyan megjegyzéseik vannak, olyan kérdéseket tesznek fel, és úgy viselkednek, amelyek célja, hogy a másik kijöjjön a sodrából, felháborodjon. Ha ez már korábban is megtörtént,  valószínűleg újra számítani lehet rá ugyanazoktól. Számítson rá, és ne kapja be a csalit! Ha számít rá, hogy mindez be fog következni, akkor felkészülhet rá. Íme, hogyan:

Figyeljen az alkoholfogyasztásra! – Könnyen lehet, hogy túl sokat iszik ezeken az összejöveteleken, és akkor nagyobb valószínűséggel lesz gondja a családi dinamikával és az impulzuskontrollal. Figyeljen arra, hogy mennyi alkoholt fogyaszt! 

Számoljon tízig! – Fékezze magát azzal, hogy 10-ig számol (lassan, és ha kell, más nyelven). Ha olyan családtaggal kerül szembe, aki irritálja, számoljon, mielőtt bármit is mondana.

Tartson szünetet! -Ha az időjárás engedi, járjon egyet a ház körül, vagy nézze meg, mit csinálnak a gyerekek, esetleg menjen ki a mosdóba, vagy segítsen a mosogatásban vagy az előkészületekben, így egy kis időre távol tarthatja magát attól, aki az őrületbe kergeti. 

Figyelje kívülről!– Próbálja meg kivonni magát a helyzetből, amiben van, és figyelje az egészet “kívülről”, mintha  egy filmet nézne. Ez a kis távolságtartás segít abban, hogy ne keveredjen bele annyira érzelmileg a kényes helyzetekbe.

Tartsa szem előtt az összképet! – Bár mindannyian szeretnénk ideális karácsonyt, a valóság az, hogy a legtöbb embernek valójában nem olyanok a kapcsolatai, mint amilyenekre vágyunk. A nagy kép egyesek számára az, hogy túl kell élni néhány órát vagy napot a családdal az ünnepek alatt, aztán visszatérhetünk a normális életünkhöz. A nagy kép az, hogy túléljük nagyobb családi dráma nélkül. Legyenek az elvárások ésszerűek és megvalósíthatók.

Legyen hálás! – Bármennyire is stresszes a családi összejövetel, nagyon fontos, hogy hálásak legyünk azért, amink van. Ha ezt a cikket olvassa, akkor életben van, van internet-hozzáférése, és van némi szabad ideje a netezésre. Legyen hálás ezért!

Fontolja meg ennek a 7 alapelvnek a használatát idén karácsonykor – remélhetőleg így kevésbé lesz stresszes az együttlét! 

Megszakítás