Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Hogyan kerülje el a súlygyarapodást az ünnepek alatt?

Az évnek ebben az időszakában a közös családi és baráti összejövetelek és ünneplés együttjárnak a közös étkezéssel és plusz kalóriákkal is. Mindezek pedig lassan összeadódnak, és újévre rendszerint pár kilóval többet mutat a mérleg. Kutatások szerint a legtöbben soha nem adják le azt a súlyt, amit a téli ünnepek alatt felszedtek. A kilók évről évre gyarapodnak, így az ünnepi súlygyarapodás fontos tényezője a felnőttkori elhízásnak. Azonban nem kell ebbe a csapdába esnie, és  egyetlen pluszkiló nélkül is élvezheti az ünnepeket. Íme, hogyan. 

Soha ne érkezzen éhesen!

Az előre tervezés segít ellenállni a kísértésnek! Bár úgy gondolhatja, hogy egy-egy étkezés kihagyásával felesleges kalóriák bevitelétől szabadítja meg magát, a tény az, hogy a reggeli vagy az ebéd kihagyása később túlevéshez vezet. Ne érkezzen a vendégségbe éhesen, hanem előtte kapjon be valami egészséges  nassolnivalót és étkezés előtt igyon egy nagy pohár vizet, hogy ne legyen üres a gyomra! 

Terelje el a figyelmét!

Sokan megfeledkeznek arról, hogy az ünnep több, mint egy nagy közös étkezés! Terelje el a figyelmét az étkezésről és összpontosítson a társaságra, a beszélgetésre!  

Koncentráljon a fehérjékre! 

Az ünnepi étkezések általában szénhidrátban gazdagok, de kevés fehérjét tartalmaznak. A fehérje elősegíti a teltségérzetet, fokozza az anyagcserét és az étvágycsökkentő hormonok szintjét. 

Zöldség, zöldség és még több zöldség!

Nem lehet alábecsülni, mennyire fontosak a zöldségek az ünnepek során! Ha minden étkezéshez fogyaszt valamilyen zöldséget is, nemcsak a vércukorszintjét segít egyenletesebb szinten tartani (ezzel pedig az újabb falási rohamokat megelőzni), de segít a szervezetének a hatékony emésztésben is. 

Egyen lassan!

Próbáljon lassan enni és alaposan megrágni minden falatot. Így elkerülhető, hogy a szükségesnél nagyobb mennyiségű ételt habzsoljon be. Segít, ha egy-egy falat között leteszi a villát. 

Nassoljon odafigyelve!

Az ünnepi szezonban a szokásosnál jóval több süteményt fogyasztunk – szükségtelenül. Korlátozzuk ezek mennyiségét és elérhetőségét. Vendégségben – ha van rá lehetőség – sütemény helyett válasszon gyümölcsöt vagy dióféléket, melyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot és egészségtelen zsírokat. 

Vigyen saját kedvencet!

Akár egy baráti vagy családi összejövetelről van szó, ha saját, egészségesebb kedvencéből visz magával, akkor a hizlalóbb alternatívák kevésbé csábítóak.

Korlátozza az alkoholfogyasztást! 

Nem csak a fölösleges kalóriák, hanem a kontroll miatt is – ha sokat iszik nem fogja tudni kontrollálni mit eszik. Különösen a sör, a tömény italok és a cukros koktélok kalóriatartalma magas! Érezze jól magát, de mértékkel!

Használjon kisebb tányért

Az ünnepi időszakban hajlamosak vagyunk többször és nagyobb adagot szedni a tányérra. Egy kisebb tányér használata egyszerű módja az adagok szabályozásának.

Maradjon aktív! 

A családi közös filmnézés sokaknál ünnepi hagyomány, ám az ilyen inaktív tevékenységek hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, különösen, ha ez az időszak állandó nassolással és túlevéssel jár. Legyen új ünnepi hagyomány a családi séta. Amellett, hogy több plusz kalóriát éget el, egy időre mindenkit távol tart az ételtől. A séta nem csak fizikailag tesz jót, hanem arra is késztet, hogy jobban odafigyeljünk arra, mit eszünk. 

Számos tipp és trükk segíthet abban, hogy egészséges, boldog és súlytudatos maradjon ebben az időszakban. Az általános étrendi tippeken túl az a legjobb, ha gondoskodik arról, hogy sokat mozogjon, és korlátozza az ünnepi finomságok fogyasztását.

 

Megszakítás