Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Hogyan segítsünk a leszokásban a függőnek?

Legyen szó alkoholtól, drogtól, játéktól vagy bármi mástól való függésről, ha partnerét, gyermekét vagy közeli barátját érinti, az kihat Önre is. Mivel segíthet a leszokásban a szeretete és támogatása kifejezése mellett? Mire figyeljen? Mit ne tegyen? Íme néhány tipp. 

A függőség betegség, amire csak megfelelő tolerancia és támogatás mellett, együtt lehet megtalálni a kiutat. Ugyanúgy nem jó megoldás szemet hunyni a probléma felett, mint a függőséggel küzdő túlzott letámadása! 

Képezze magát! 

Tudjon meg többet a függőségekről. A függőség mintáinak és dinamikájának ismererete segít abban, hogy jobban megértse magát és szerettét, valamint abban, hogy előre felkészüljön a betegséggel járó következményekre. 

Szerezzen támogatást!

Ez drámai lépésnek tűnhet, de egy szakember segíthet abban, hogy a tagadásban lévő függő eljusson a felismeréshez! Segítsen szerettének megtalálni a legjobb szakembert vagy programot. Aki függőségben szenved, sokszor csak a szakértőtől, vagy a hasonló helyzetben lévő társtól jövő tanácsot “hallja meg” igazán. Ők jobban tudják, mivel bátorítsák és hogyan tereljék a leszokás felé. 

Törődjön magával!

A saját életére való összpontosítás a legfontosabb dolog, amit a függő segítése érdekében tehet! Tanulja meg elkülöníteni azt, amit irányítani tud attól, amit nem! Érdemes akár egy terapeutát is felkeresni, aki segít abban, hogy egészséges határokat állítson fel szerettével, és nyugodt, összeszedett – ugyanakkor határozott – legyen, amikor beszél vele. Azzal, hogy rendszeres testmozgással, sok alvással, a társas kapcsolatok ápolásával és a saját támogatói körének kiépítésével gondoskodik magáról, jobban tud majd segíteni szerettének is.  

Legyenek reális elvárásai a visszaesést illetően!

Ne feledje, hogy a függőség kezelése egy betegség kezelése! Nem olyan egyszerű a megoldása és ritkán zökkenőmentes. Néhány nap a kórházban vagy egy hónap egy rehabilitációs központban nem jelent garanciát a hosszú távú sikerre. Egyes tanulmányok szerint a visszaesések aránya meghaladja a 85%-ot a kezelést követő egy éven belül. A folyamat leginkább olyan, mint mikor valaki megpróbál megtanulni együttélni egy krónikus betegséggel. Lehetnek kudarcok. 

Mit NE tegyen?

Ne várja el a függőtől, hogy betartsa az ígéreteit! Erre nem képes, amíg a betegsége folyamatában van. Nem mindegy, hogyan támogatja őt! Az anyagi segítség nyújtása csak meghosszabbítja a betegséget! Bármilyen durván is hangzik, hagyni kell, hogy a függő megtapasztalja a betegsége következményeit – enélkül képtelen változtatni!

Ne nyújtson anyagi segítséget, amivel kielégítheti a függőség iránti igényeit!

Ne ítélkezzen, ne prédikáljon, ne oktassa ki! 

Ne vitázzon, ne reagáljon szánalommal, haraggal!

Ne menjen bele alkudozásba a függővel! Mondja el azonban határozottan, mik az elvárásai és ajánljon segítséget a szükséges kezeléshez!

Ha leszokásban szeretne segíteni szerettének, mindenekelőtt rengeteg türelemre lesz szüksége! A folyamat hosszú és göröngyös, de ne veszítsd el a reményt! 

 

 

Megszakítás