Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

HOGYAN SPORTOLJUNK SZÍVINFARKTUS UTÁN?

A szívinfarktus után nem szabad fejest ugrani a mozgásba, különösen azoknak nem, akik korábban nem éltek aktív életet. Bár kutatások szerint a szívinfarktus után  végzett testmozgás a halálozás esélyét a felére csökkentheti a mozgásszegény életmódot folytatókhoz képest, mind a kardio-mozgást, mind az erősítő edzést csak fokozatosan szabad elkezdeni.

Mikor kezdhetjük el?

A fizikai aktivitás ajánlott ideje és intenzitása nemcsak az infarktus súlyosságától függ, de az általános fizikai állapottól, a korábbi életstílustól és még számos más tényezőtől is. Az orvos segít mindezt meghatározni. Sok esetben már néhány nappal a szívinfarktus után bátoríthatnak könnyű nyújtásra és sétára is.

Rehabilitáció

A rehabilitáció során fizioterapeuták, táplálkozási szakemberek és más szakértők segítenek, hogy megtanuljon egészségesen táplálkozni, biztonságosan mozogni és a stresszt kezelni. 

Kezdjen sétával

Ez az egyik legjobb és legegyszerűbb edzés a szívinfarktus után. Kezdje nagyon rövid sétákkal, melyek eleinte mindenképpen emelkedő nélküliek legyenek! Fokozatosan növelje a távot 30-45 perces sétákig, amelyek elég lendületesek ahhoz, hogy megdolgoztassák a testet, de még mindig lehetőséget adnak a beszélgetésre.

Tervezzen!

Válasszon egy olyan tevékenységet vagy hobbit, amit élvez, például kerékpározás, úszás, séta vagy kertészkedés, ami mozgásban tartja, és kíméletesen dolgoztatja a szívet. Kezdje mindössze néhány perccel naponta, és figyeljen a testére. Ha annyira kifullad, hogy nem tud beszélni, pihenjen! Kérdezze meg orvosát, milyen edzéscélokat érdemes kitűznie. Az átlagos felnőttek számára ez heti 150 perc.

Kerülje a nehéz súlyokat

Az izomépítő erősítő edzés jótékony, de fontos, hogy könnyű súlyokat használjon. Kerülje a szívizom túlzott megterhelését, ne emeljen nehezet, ne lapátoljon havat, vagy ne végezzen más megterhelő feladatot, mely növeli a pultsut és a vérnyomást.

Figyeljen a hőmérsékletre

Hideg időben, túl melegben, vagy ha a levegőminőség rossz, végezze a mozgást beltérben. Az extrém időjárás és a szmog is stresszforrást jelenthet a szívnek.

Bemelegítés és levezetés

Ezek a lépések bármilyen edzésnél hasznosak, mert segítenek megvédeni a szívet a stressztől. Ezt megteheti sétálással vagy lassú tempóban kezdve a tevékenységet. Az edzés befejezésekor fokozatosan csökkentse a pulzust és a testhőmérsékletet. 

Figyeljen a testére

Azonnal hagyja abba a mozgást és kérjen orvosi segítséget, ha mellkasi fájdalma van vagy nyomást érez a karokban, nyakban, állban vagy gyomrában!

 

forrás: webmd

Megszakítás