Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Hogyan tehetjük élvezetessé az ünnepeket az Alzheimer-kór ellenére is?

Azon családok számára nem egyszerű az ünnepi készülődés, ahol Alzheimer-kórral szenvedő beteg van. A betegápolás mindennapi nehézségei mellett a karácsonyi sütés, főzés és dekorálás nem a legkönnyebben kivitelezhető feladat. Ráadásul a régi családi hagyományok iránti vágyakozás még nehezebbé teszi ezt az időszakot. Azonban néhány egyszerű változtatással és az elvárások csökkentésével újra örömtelivé teheti az ünnepet családja és önmaga számára egyaránt.

Mit tehetünk, ha Alzheimeres beteggel élünk együtt?

  • Készüljenek közösen az ünnepekre! Néhány egyszerű feladatot, mint például a süteménykrém kavarását, vagy a tészta nyújtását nyugodtan rábízhatja a betegségben szenvedő családtagjára.
  • A kevesebb, néha több! Az Alzheimerrel szenvedő betegek számára a túl sok fényfüzér, gyertya vagy dísz zavaró lehet, így érdemes kevesebb karácsonyi dekorációt alkalmaznia otthonában!
  • Legyen az ünnep csöndes és békés tempójú! A betegek számára a nyugodt, kiegyensúlyozott környezet megteremtése elengedhetetlen. Így az ünnepek alatt sem célszerű túlzottan eltérni a beteg megszokott napirendjétől.

Mit tehetünk, ha Alzheimeres betegünk otthonban él?

  • Ünnepeljenek ismerős környezetben! Az Alzheimer-kórral küzdő betegek számára a hirtelen környezetváltozás szorongást okozhat, ezért tanácsos az otthonban tartani egy szűkkörű családi összejövetelt!
  • Ne látogassák meg egyszerre túl sokan a betegségben szenvedőt! Tervezzék meg előre, hogy ki és mikor látogatja meg az otthonban élő beteget. Hiszen egy-két látogatónak biztosan fog örülni, viszont a nagyobb társaság nyugtalanító lehet számára.
  • Szervezzék a látogatást arra az időpontra, amikor a beteg általában a legjobb hangulatában van!

Kezelje tudatosan az elvárásokat!

  • Válassza ki az Ön számára legfontosabb karácsonyi hagyományokat, és összpontosítson ezekre!
  • Tájékoztassa előre a távolról érkező rokonokat a beteg állapotáról!
  • Nyugodtan forduljon segítségért a közeli ismerőseihez, ha úgy érzi nem tud minden feladatot teljesíteni egyedül a beteg ápolása mellett!

Bízzon önmagában! Ön ismeri legjobban hozzátartozójának képességét és állapotát. Alakítsa ki úgy az ünnepet, amit Ön legkedvezőbbnek gondol Alzheimeres betege számára. Néhány előzetes tervezéssel elkerülheti a felesleges stresszt és kényelmetlenséget, annak érdekében, hogy családja számára élvezhető legyen a decemberi időszak.

 

Megszakítás