Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Hogyan ünnepeljék a karácsonyt, ha szerette kórházban van?

A karácsony az év legcsodálatosabb időszaka, azonban, amikor szerettünk kórházban van, az ünnepi szezon kihívásokat és érzelmek széles skáláját hozhatja magával. Hogyan teremthetjük meg az ünnep varázsát és örömét egy nehéz időszakban? Íme, néhány ötlet arra, hogy karácsonykor is közel érezhessük magunkhoz szeretteinket, akik éppen kórházban vannak.

Díszítse fel a szobát!

Egy kis fenyőág, mini cserepes fenyő, vagy a gyerekek által rajzolt karácsonyfa biztosan felvidítják az amúgy sivár kórházi szobát!

Kérdezze meg a betegápoló nővért, hozhat-e be az ünnepi ételekből a betegnek, s ha igen, mit. Ne feledje, az ünnep elsősorban az együttlétről, a családról szól, a finom ételek csak bónuszként jönnek mindehhez. A betegre szánt ideje és a társasága finomságok nélkül is elviselhetőbbé, örömtelibbé teszik a kórházban töltött időt!

Az újév ünneplését általában a kórházakban is megengedik: nézzenek együtt valami vidám műsort, és koccintsanak alkoholmentes pezsgővel!

Vigyen ünnepi ágyneműt!

A fehér lepedő, fehér párnahuzat és fehér paplan mind nagyon sterilen hatnak, és cseppet sem ünnepi hangulatúak. A legtöbb beteget egy ünnepi párnahuzat vagy takaró látványa is felvidítja, ami otthoni hangulatot is hoz a kórterembe. Emellett az otthonról hozott ágyneműnek nem csak otthon illata van, de általában puhább is, mint a kórházi.

Vigyen ajándékot!

Vigyen valami apróságot a kórházba, amivel felvidíthatja a beteget! Gondoljon azokra az apró dolgokra, amelyek örömet okozhatnak neki, például kedvenc könyve, zenéje vagy egy kis ünnepi édesség. Ne feledje, vannak betegek, akik nem ehetnek (bármit), így érdeklődjön efelől, mielőtt olyan ajándékot vinne, amit a nővér „elkoboz”. Kerülje a virágot is, hiszen sokan allergiásak rá, és sok kórházban tilos a kórteremben virágot tartani.

Vigyen karácsonyi filmeket, zenéket!

Sok kórházi szobában van TV és DVD  lejátszó. Hozza el a beteg kedvenc karácsonyi filmjeit, és/vagy töltsön a telefonjára karácsonyi zenéket! Ne feledje, ha betegnek hasi vagy mellkasi műtéte volt, a nevetés fájó lehet! Ennek megfelelően válasszon filmet!

Virtuális Összejövetel

Ha a szerettünk nem hagyhatja el a kórházat, tervezzünk virtuális összejövetelt, hogy csatlakozhasson az otthoni ünnepléshez. Ezzel a módszerrel nemcsak megoszthatjuk vele az ünnepi pillanatokat, hanem segíthetünk neki érzelmileg is kapcsolódni az ünnephez.

Vigye el a betegnek a hobbiját!

Bizonyos hobbi tatozékokat nehéz utaztatni, ám mások könnyen eljuttathatók a kórházba. A kötőtű, horgolótű kiváló példák erre. Ha szerette hobbija nem túl hangos, nehéz vagy nem zavarja a többieket, a beteg minden bizonnyal értékelni fogja, ha lefoglalhatja magát a gyógyulás közben.

Kicsik számára a társasjátékok, könyvek, csöndes játékok és a kézműves termékek az igazi favoritok. Kerülje a túl nagy zajjal járó játékokat, melyek zavarhatják más betegek pihenését.

Hagyja pihenni!

A látogatás legyen rövid és feltöltő. Kérje meg szerettét, hogy mindenképp szóljon, ha elfáradt, és pihenni szeretne! Hagyja, hogy a beteg irányítsa a beszélgetést! Lehet, hogy szeretne beszélni a betegségéről, de az is előfordulhat, hogy bármi másról beszélne, csak arról nem!

Fontos, hogy alvó beteget sose ébresszen fel, hacsak nem kérte meg erre korábban! Sok beteg csak nagyon nehezen tud elaludni, vagy olyan fájdalmai vannak, ami nehézzé teszi az elalvást. Hagyjon egy üzenetet, melyből tudja, hogy ott járt, vagy hagyja ott az ajándékot, hogy meglepetést szerezzen vele, ha felébred.

Az ünnepi időszak  lehet különleges még a kórházi környezetben is!  Lényege az, hogy szeretetteljes és összetartó pillanatokat teremtsünk, még akkor is, ha nem a megszokott körülmények között vagyunk.

Forrás: verywell.com

Megszakítás