Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Így csökkentse a stroke kockázatát! 

 

Hazánkban a stroke miatt minden félórában meghal valaki, míg aki túléli az agyi katasztrófát, megfelelő rehabilitáció nélkül akár élete végéig rokkanttá vagy fogyatékossá válhat. Bár elsősorban a 45-50 év feletti korosztályt érinti, az esetek kb. 15%-a a 18-50 éves korosztálynál fordul elő! A jó hír, hogy a stroke kialakulásának kockázata bizonyos életmódbeli változtatásokkal jelentősen csökkenthető! Íme, hogyan és mivel. 

Mi az a stroke?

A stroke agyi érkatasztrófa. Akkor alakul ki, amikor az agy valamely területén a vérellátás annyira leromlik, hogy ez a környező sejtek pusztulásához vezet, hosszú távú, akár maradandó agykárosodást okozva, ami egyes szervek (pl. mozgásszervek, beszéd) funkcióvesztéséhez vezethet. Két csoportja van: iszkémiás stroke-nak nevezzük, ha a nem megfelelő véráramlás okozza az agyszövetek károsodását, míg a vérzéses stroke (agyvérzés) ami az agyi artéria megrepedése miatt alakul ki. Kialakulását okozhatják az eltömődött artériák, a magas vérnyomás, de visszavezethető a genetikára, a nem megfelelő étrendre vagy a mozgásszegény életmódra is.

Figyelje a vérnyomását

A nem (megfelelően) kezelt magas a vérnyomás jelentősen növeli a stroke kockázata. Ideális esetben a vérnyomásnak 120/80 alattinak kell lennie. Ha a vérnyomása ennél jóval magasabb, beszéljen kezelőorvosával arról, hogyan változtathat étrendjén és milyen testmozogást javasol a kockázat. csökkentése érdekében! Ha mindez nem elég a vérnyomás kordában tartásához, gyógyszeres kezelésre van szükség.  

Mozogjon!

A rendszeres testmozgás nemcsak az egészséges testsúly elérésében és/vagy megtartásában segít, de ezzel együtt a vérnyomás normális értékhatáron belül tartásában is. Mindez nagymértékben csökkenti a stroke veszélyét. Ha hetente 5-ször, legalább 30 perces edzést végez, azzal máris sokat tesz az egészségéért és a stroke kockázatának csökkentéséért. Ha már jó ideje nem aktív, beszéljen orvosával arról, milyen mozgásformát ajánl! 

Stresszkezelés

A stressz növeli a stroke kockázatát, mivel gyulladást okoz a szervezetben. Ha túl sok stressz éri a munkahelyén, próbálja ki az alábbi egyszerű stresszkezelési technikákat: 

  • Rendszeres időközönként álljon fel és járjon egyet – akár csak a folyosón! 
  • Lélegezzen mélyeket, és egyszerre csak egy feladatra összpontosítson!
  • Tegye meghitté a munkaterületét  növényekkel és lágy színekkel! 
  • Fordítson időt magára, a hobbijára!
  • Szabad idejébenn tartózkodjon minél többet a szabadban!

Fogyjon! 

Az elhízás és az annak következtében fellépő egészségügyi problémák (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás) növelik a stroke esélyét. Már 5 kg leadásával is nagymértékben. csökkentheti a kockázatát! Próbálja meg napi 2000 alatt tartani a bevitt kalóriamennyiséget, és tegye rendszeressé a testmozgást! 

Figyeljen az alkoholfogyasztásra!

A stroke kockázata csökken, ha csökkenti az alkoholfogyasztást! Napi 2 egység alkoholbevitelen túl jelentősen nő a kockázat! A túlzott alkoholfogyasztás többek között elhízáshoz, magas vérnyomáshoz és cukorbetegséghez vezethet – melyek mindegyike növeli a stroke kockázatát. Ne fogyasszon többet napi 1 egység alkoholnál (1 pohár. bor/sör)! 

Ellenőrizze koleszterinszintjét

A magas LDL (“rossz”) koleszterinszint és az alacsony HDL („jó”) koleszterinszint növelik az artériákban felhalmozódó plakk-lerakódások kockázatát, ami korlátozza az erek véráramlását és stroke-hoz vezethet. A telített- és transzzsírok bevitelének csökkentése segít az LDL-szint csökkentésében, a testmozgás pedig növeli a HDL-szintet. Ha mindez nem elegendő az egészséges koleszterinszint fenntartásához, gyógyszeres kezelésre van. szükség. 

Figyeljen a szívére! 

Szabálytalan szívritmus esetén ötször nagyobb a stroke kockázata. Ha szapora vagy szabálytalan a. pulzusa, keresse fel orvosát! Gyógyszeres kezeléssel csökkenthető a pulzusszám, és a vérrögök kialakulásának esélye. 

Kezelje cukorbetegségét!

A kezeletlen cukorbetegség növelheti a stroke kialakulásának esélyét, ezért fontos, hogy gondosan figyelje a vércukorszintjét, és kövesse orvosa utasításait.

Fogyasszon sok rostot!

Minden 7 gramm rosttal, amelyet a napi étrendjéhez ad,  7%-kal csökken a stroke kockázata! Naponta körülbelül 25 gramm rostot kell fogyasztania, mely hat-nyolc adag teljes kiőrlésű gabonát vagy nyolc-tíz adag zöldséget jelent.

Ne dohányozzon!

A dohányzás növeli a véralvadás kockázatát, vastagítja és szűkíti az ereket, és plakk felhalmozódásához vezet – mindez pedig nagyobb valószínűséggel vezet stroke-hoz.

Táplálkozzon egészségesen!

A gyümölcsökben, zöldségekben, halakban, sovány húsokban és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, kiegyensúlyozott étrend csökkenti a koleszterinszintet. Ez azt jelenti, hogy a plakk kisebb valószínűséggel halmozódik fel az artériákban, és alacsonyabb a vérrögképződés kockázata is. Az egészséges, mediterrán étrend véd az egyéb olyan állapotoktól is (pl. diabétesz, magas vérnyomás), amelyek növelik a szélütés kockázatát. 

Szedje előírásszerűen gyógyszereit!

Fontos, hogy  vérnyomás-, cukorbetegség- és szívgyógyszerét mindig időben és előírás szerint vegye be. Ha aggódik a mellékhatások miatt, beszéljen kezelőorvosával mielőtt kihagyná a gyógyszereit, vagy kevesebbet szedne, mint amennyit kellene. 

 Amennyiben a stroke tüneteit tapasztalja, azonnal hívjon mentőt! Minél hamarabb kap kezelést a beteg, annál jobbak az esélyei a stroke után a teljes felépülésre!

Megszakítás