Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Így hat a magas vércukorszint a szervezetre

 A vércukorszint ingadozásának elkerülése különösen fontos cukorbetegség esetén. Ellenkező esetben ugyanis a gyakori vizelési ingertől a homályos látásig számos kellemetlen, akár veszélyes tünet is jelentkezhet. Íme, a leggyakoribbak. 

 Gyakori vizelési inger

A veséknek keményen kell dolgozniuk, hogy feldolgozzák a vérben lévő megnövekedett cukormennyiséget. Amikor nem tudnak lépést tartani, a test egyszerűen megszabadul tőle – a szervezet számára szükséges vízzel együtt.

Szomjúság

Ahhoz, hogy megszabaduljon a felesleges cukortól, a szervezet a saját szöveteiből von el vizet. Mivel erre a folyadékra szüksége van az energiatermeléshez, a tápanyagok szállításához és a salakanyagok eltávolításához, az agy szomjúságérzettel ösztönöz bennünket a folyadékfogyasztásra.

Szájszárazság

A száj kiszáradhat és kirepedezhet, ha a szervezet folyadékot von el belőle. A kevesebb nyál és a magas vércukorszint növeli a fertőzések valószínűségét. Az íny megduzzadhat, és fehér foltok (szájpenész) jelentkezhetnek a nyelven és a szájban. Segíthet, ha több vizet fogyaszt vagy cukormentes rágógumit rág.

Bőrproblémák

A szervezet mindenhonnan vizet von el, hogy megszabaduljon a felesleges cukortól. Ez bőrszárazságot, viszketést és a bőr kirepedezettségét okozhatja, különösen a lábakon, a könyökön, a talpon és a kezen. Idővel a magas vércukorszint az idegeket is károsíthatja. Ezt diabéteszes neuropátiának nevezik. Az állapot azért súlyos, mert megnehezítheti, hogy a beteg érezze a rajta keletkező vágásokat, sebeket vagy fertőzéseket. Kezelés nélkül akár a lábujj, a lábfej vagy a láb egy részének amputációjához vezethet!

Látásproblémák

Magas vércukorszint esetén a szervezet a szemlencséből is vizet von el, ami megnehezíti a fókuszálást. A magas vércukorszint emellett károsíthatja a szem hátsó részén, a retinán található vérereket is, ami hosszú távon látásvesztést és akár vakságot is okozhat.

Kimerültség, fáradtság

Ha 2-es típusú cukorbetegségben szenved, és túl gyakran magas a vércukorszintje, kevésbé lesz érzékeny az inzulinra, ami segít energiát juttatni a sejtekbe. Ennek hatása a fáradtság, kimerültség. Ugyanilyen fáradtság jellemzi az 1-es típusú cukorbetegséget is, ahol a szervezet nem képes saját inzulint előállítani. Ha nem kezeli megfelelően, a vércukorszint akár folyamatosan magas maradhat és további súlyos problémákat okoz. Mielőbb forduljon orvoshoz, ha cukorbetegségre gyanakszik! Orvosa gyógyszerrel és életmód- változtatásra vonatkozó tanácsokkal segít!  

Emésztési problémák

Ha túl hosszú időn át magas a vércukorszintje, az károsíthatja a vagus ideget, amely segíti a táplálék átvitelét a gyomrba és a belekbe. Ez akaratlan fogyást, savas refluxot, görcsöket, hányást és súlyos székrekedést okozhat.

Amennyiben az említett tünetek bármelyikét gyakran érzékeli, vagy azok huzamosabb ideje fennállnak, mielőbb keresse fel orvosát! A kezeletlen cukorbetegség súlyos, akár életveszélyes  egészségügyi gondokat okozhat! 

Megszakítás