Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Így lehet az orvosi rendelőben tett látogatása gyors és hatékony!

Egy előre átgondolt terv segít csökkenti a rendelőben töltött időt, és hatékonyabbá teszi a vizsgálatot! Ha követi tanácsainkat, azzal nemcsak magának, de orvosának is sokat segít!

Készítsen listát kérdéseiről és rangsorolja őket!

Így nem felejt el megkérdezni semmit! Van olyan új tünete, amelyről szeretné megkérdezni orvosát? Aggasztja, hogy egy kezelés hogyan befolyásolja mindennapi életét, vagy, hogy egy gyógyszer milyen mellékhatásokkal jár? Írja le kérdéseit és tüneteit még otthon! 

Érdeklődjön előre!

Ha speciális vizsgálatra vagy szűrésre érkezik, érdeklődje meg előre, hogy „éhgyomorra” kell-e érkeznie! Jelezze, ha olyan gyógyszert szed, amit étellel kell bevennie, és kérdezze meg, mi az ilyen esetben a teendő! Ne feledje, hogy a legtöbb rutin tesztet nem befolyásolja az ivóvíz, de a kiszáradás befolyásolhatja a vizsgálati eredményeket! 

Érkezzen időben!

Ha időpontja van, ügyeljen a pontos érkezésre! Az időpont megadásánál figyelembe veszik, hogy mennyi időre lesz szüksége a bejelentkezéshez, valamint a papírmunka vagy egyéb feladatok elvégzéséhez, mielőtt az orvosával találkozna. Szánjon ezért több időt a parkolásra és a megbeszélt hely megtalálására – különösen, ha először megy oda!

Készítse elő a fontos papírokat!

Legyen Önnél a biztosítási kártyája, az aktuális gyógyszereinek listája és minden egyéb vonatkozó információt. 

Tájékoztassa háziorvosát a változásokról!

Ha a sürgősségi osztályon vagy speciális szakrendelésen kezelték, arról mielőbb értesítse háziorvosát. Említse meg az étvágyában, testsúlyában, alvásában, energiaszintjében, látásában vagy hallásában bekövetkezett változásokat is. Tájékoztassa az Ön által szedett gyógyszerekkel kapcsolatos közelmúltbeli változásokról, vagy azok Önre gyakorolt ​​hatásairól is. Előfordulhat, hogy már nem kell a gyógyszert szednie, vagy az egyik gyógyszer negatív kölcsönhatásba lép a másikkal.

Vigyen magával egy családtagot vagy barátot!

Az orvosi vizsgálat stresszel járhat, ezért bármilyen életkorú is, jó, ha jelen van valaki, aki higgadtan hallgatja végig az orvos tanácsait és jegyzetel.

Legyen őszinte!

Az egészségi állapot teljes körű megértése és a diagnózis felállítása érdekében orvosának pontos információra van szüksége. Válaszoljon őszintén a kérdésekre, ne hagyja, hogy zavara megakadályozza ebben. Orvosaink már sok  mindent láttak és hallottak. Azok a tünetek vagy kérdések, amelyek kínosak lehetnek az Ön számára, nem ismeretlenek az orvosának! 

Emlékezzen arra, amit az orvos mond!

Nem számít, milyen életkorú, könnyű elfelejteni sok mindent abból, amit az orvos mond. Íme néhány ötlet, amelyek segítenek abban, hogy minden szükséges információ birtokában legyen.

Jegyzeteljen! – Legyen Önnél egy jegyzettömb és toll, hogy leírhassa a főbb pontokat! Ha nem tud írni, miközben az orvos beszél Önnel, a látogatás után jegyezzen le mindent még a váróban. Esetleg telefonja segítségével rögzítse az elhangzottakat. A felvétel különösen hasznos, ha meg akarja osztani másokkal is a látogatás részleteit.

Olvasson utána! — Kérdezze meg orvosát, van-e valamilyen prospektusa az Ön állapotával vagy kezelésével kapcsolatban! Kövesse a Praxisközösség és az EFI weboldalát és Facebook oldalát, tájékozódjon az ott található, orvosilag hiteles cikkekből, bejegyzésekből! Kérje meg az orvosát, hogy ajánljon egyéb, hiteles weboldalakat, melyekből informálódhat!

Legyen biztos benne, hogy mindent ért! – Nehéz megjegyezni az olyan diagnózist vagy kezelésre vonatkozó utasításokat, amelyeket nem ért. Kérdezzen rá, ha nem ért egy szót, vagy valami nem tűnik egyértelműnek! Fontos, hogy amikor elhagyja a rendelőt, értse a diagnózisát és azt, hogy mit kell tennie, mikor és hogyan kell kapcsolatba lépni az orvossal, és mikor kell újabb időpontot egyeztetnie. Ilyen eset lehet, ha új receptre van szüksége, vagy bármilyen mellékhatást tapasztal. 

Ne feledje, hogy az orvos sem tud minden kérdésére válaszolni! – Előfordulhat, hogy még a legjobb orvos sem tud választ adni néhány kérdésére. Ilyenkor segít megtalálni a szükséges információt, vagy szakemberhez irányíthatja. 

 

 

Megszakítás