Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Így növelhető a szerelemhormon, az oxitocin!

Az úgynevezett szerelemhormon, az oxitocin felelős a romantikus érzelemért, a szerelemért. Ez aktivizálódik az összebújásoknál, simogatásoknál, csókoknál. Ez köt össze bennünket azokkal, akiket a legjobban szeretünk, legyen az egy szerelem, egy szerető, egy családtag, egy barát vagy egy házikedvenc. Mindenki szereti, hogy szerethet valakit, vagy hogy szeretik. A Valentin napnál nincs is jobb alkalom arra, hogy kifejezzük ezt a szeretet és növeljük az oxitocinszintünket.

 Mozogjon!

Már napi 30 perc mozgás is csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot. Emellett erősíti az immunrendszert és segíti az optimális alvást, ami elengedhetetlen a mentális és fizikai egészséghez.

Hallgasson zenét!

Már fél óra zenehallgatás is képes csökkenteni a stressz-szintet! Egy nemrégiben készült tanulmány azt is felfedezte, hogy az éneklés, a tánc és a zenehallgatás nagy mennyiségű oxitocint termel a szervezetedben.

Öleljen meg valakit, akit szeret!

Az oxitocint öleléshormonnak is nevezik, mivel az ölelés beindítja az oxitocin termelődését a szervezetben. Ráadásul ezzel egyidejűleg a kötődést és a biztonság érzését is fokozza.

Szexeljen!

A szexuális intimitás – különösen az orgazmus – az egyik elsődleges módja a gyors oxitocin felszabadulásnak. A szex fokozza a kötődést, jót tesz az általános egészségnek, elősegíti az immunrendszer egészséges reakcióját, csökkenti a vérnyomást, és oldja a stresszt.

Simogasson kutyát, macskát!

Egy kutya vagy macska simogatása is oxitocinlöketet ad. Ha nincs otthon, vagy nem tud örökbe fogadni egyet, akkor a helyi állatmenhelyen végzett önkéntes munka vagy csak egy látogatás is sok oxitocint szabadíthat fel.

Egye ezeket az ételeket!

A D-vitaminban, C-vitaminban és magnéziumban gazdag ételek mind támogatják az oxitocintermelést a szervezetben. Hazánkban a legtöbb ember D-vitamin-hiányos, ezért javasolt a D-vitamin pótlása.

Az oxitocinszint növelése javítja a hangulatot, a családdal, partnerrel, sőt a háziállatokkal való kötődést és segíti a társas helyzetekben. Reméljük, lesz alkalma érezni az oxitocin pozitív hatásait idén Valentin-napon, amikor szeretteivel ünnepel! 

Arról, hogyan hat ránk az oxitocin, ITT olvashat bővebben. 

 

forrás: anymyersmd.com

Megszakítás