Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Influenza elleni védőoltás: kockázat vagy védelem?

Az éves influenza elleni védőoltást sokan feleslegesnek vagy akár károsnak tartják, mások pedig a tűtől való félelem miatt halasztják. Azonban az influenza komoly betegség, és a magas kockázatú csoportba tartozók számára az oltás életmentő lehet. 

Kiknek javasolt?

Az influenza elleni védőoltás különösen ajánlott a 60 év feletti korosztálynak, az ápolásra szorulóknak, krónikus betegségekben vagy bizonyos immunhiányos állapotokban szenvedőknek, valamint a a második trimesztertől a kismamáknak is. Emellett javasolt a kórházakban, idősek otthonában és nagyobb közösségekben dolgozók számára.

Influenza – Hatszoros infarktusrizikó

Az influenza súlyos terhet jelent a szervezetre és a szívre is, így influenza esetén a szívinfarktus kockázata is nyilvánvalóan nő. A Torontói Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy hány betegnél történt szívroham az influenza diagnózisát vagy lefolyását követő egy hétben, és az eredmény sokkoló! Az influenza hatszorosára növelte a szívroham kockázatát!

Az influenza elleni védőoltás védi a szívet

Akik hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségekre, magas vérnyomásban, érelmeszesedésben szenvednek, mindenképpen oltatassák be magukat! Az oltás szív-védő hatással is bír! 

Mikor érdemes beadatni az oltást?

Az oltást már a késő őszi időszakban érdemes megfontolni, de még januárban is lehetséges, ha valaki lemaradt róla. Fontos tudni, hogy a védettség kialakulásához általában két hét szükséges. Ha már megfázásos tüneteket tapasztal, érdemes konzultálni az orvossal. 

Miért kell évente újraoltani?

Az influenza vírusok folyamatosan változnak és mutálódnak, így az immunrendszernek minden évben alkalmazkodnia kell az új vírus fenyegetéshez. Különböző vírustörzsek léteznek, és ezekből új influenzahullám alakulhat ki. Ezért szükséges minden évben új oltást kifejleszteni, és sajnos még az oltás ellenére is fennáll a lehetősége, hogy más típusú influenzától fertőződik meg. 

Mi a kockázata az oltásnak?

Az oltás helye kezdetben fájdalmas lehet, enyhe duzzanat és vörösödés is kialakulhat. Más átmeneti tünetek is előfordulhatnak, például izomfájdalmak, hidegrázás és fáradtság, de ezek általában rövid időn belül elmúlnak. Fontos tudni, hogy az oltás nem okozhat influenzát, mivel az elhalt vírustöredékeket tartalmaz, amelyek már nem okoznak megbetegedést.

Hogyan kerülheti el a fertőzést?

Az oltás nem garantál teljes védelmet, ezért fontos továbbra is betartani az olyan alapvető higiéniai szabályokat, mint a rendszeres kézmosás, az arc érintésének minimalizálása. Amennyiben megbetegszik, maradjon otthon, amíg teljesen fel nem épül!

forrás: gesundvitalonline.de

Megszakítás