Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Ingadozik a vércukra? Ezek a dolgok okozhatják

A vércukorszint ingadozása egészséges embereknél is kellemetlen tünetekkel járhat, ám a prediabéteszben, diabéteszben szenvedőknél ezek fokozottan jelentkeznek. Nekik különösen oda kell figyelni arra, hogy a hirtelen emelkedéseket és csökkenéseket elkerüljék, hiszen mindkét esetben súlyosan károsodhat az egészségük. Íme a vércukorszintet leginkább befolyásoló tényezők. 

A vércukorszintet emelő dolgok

Koffein – A vércukorszint még a kalóriamentes feketekávé fogyasztása után is emelkedik, a koffeinnek köszönhetően. Ugyanez vonatkozik a fekete teára, a zöld teára és az energiaitalokra is. Míg egészséges embereknél a kávéfogyasztás segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget, a cukorbetegek már másképp reagálnak rá, ezért fontos odafigyelni az egyéni reakciókra. 

Cukormentes élelmiszerek – Bár cukormentesek, még mindig rengeteg szénhidrátot tartalmazhatnak a keményítőből. Figyeljen a címkén az olyan cukoralkoholokra is, mint a szorbit és a xilit. Ezek kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, de még így is megemelik a vércukorszintet.

Kínai ételek – Nemcsak a fehér rizs okozhat problémát. A magas zsírtartalmú ételek miatt a vércukorszint tovább marad magas. Ugyanez igaz a pizzára, a sült krumplira és más magas szénhidrát- és zsírtartalmú ételekre. Ellenőrizze a vércukorszintjét körülbelül 2 órával étkezés után, hogy tudja, hogyan hatnak szervezetére az egyes ételek!

Aszalt gyümölcsök – A gyümölcsök egészséges választásnak számítanak, de az aszalt változatok szénhidrát tartalma magas! Már 2 evőkanál mazsola, aszalt áfonya vagy aszalt cseresznye is annyi szénhidrátot tartalmaz, mint egy kisebb darab gyümölcs. 

Stressz – Stressz hatására a szervezet olyan hormonokat szabadít fel, amelyek megemelik a vércukorszintet. Ez a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél gyakoribb. Tanuljon meg mély légzéssel és testmozgással lazítani. 

Megfázás – A vércukorszint emelkedik, míg a test azon dolgozik, hogy leküzdje a betegséget. Igyon sok vizet, hogy hidratált maradjon. Fontos tudni, hogy egyes gyógyszerek, például az antibiotikumok és az orrmelléküregeket tisztító dekongesztánsok is befolyásolhatják a vércukorszintjét.

Szteroidok és vízhajtók – A szteroidok nemcsak megemelhetik a vércukorszintet, de egyeseknél akár cukorbetegséget is kiválthatnak. A magas vérnyomást segítő vízhajtók, és egyes antidepresszánsok szintén befolyásolják  a vércukorszintet. 

Fogamzásgátló tabletta – Az ösztrogént tartalmazó típusok befolyásolhatják azt, ahogyan a szervezet az inzulint kezeli. Ennek ellenére az orális fogamzásgátlók biztonságosak a cukorbeteg nők számára, akárcsak a fogamzásgátló injekciók és implantátumok, bár befolyásolhatják a vércukorszintet. 

Vércukorszintet csökkentő dolgok

Házimunka –  A házimunkák közül sok számít mérsékelt fizikai aktivitásnak, ami rengeteg egészségügyi előnnyel jár, többek között csökkenti a vércukorszintet. 

Joghurt – A probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek javítják az emésztést, és segítik a vércukorszint szabályozását. Egyes joghurtok hozzáadott cukrot és gyümölcsöt tartalmaznak, ezért  fontos számolnni a szénhidrátokat! A legjobb választás a natúr vagy light joghurt.

Vegán étrend – Tanulmányok szerint azok a 2-es típusú cukorbetegek, akik áttértek a kizárólag növényi alapú vegán  étrendre, jobban kontrollálták a vércukorszintjüket, és kevesebb inzulinra volt szükségük. A teljes kiőrlésű gabonákból és babból származó rostok növelése lassítja a szénhidrátok emésztését. Beszéljen orvosával, mielőtt nagyobb étrendi változtatásokat hajt végre!

Fahéj – Egyes tanulmányok szerint csökkentheti a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél. Fontos azonban tudni, hogy a nagy dózisú kiegészítők mellékhatásokat okozhatnak, ezért beszéljen orvosával, mielőtt kipróbálja! 

Alvás – A vércukorszint egyes cukorbetegeknél veszélyesen alacsonyra süllyedhet alvás közben, különösen, ha inzulint szednek. A legjobb, ha lefekvéskor és ébredéskor ellenőrzi a vércukorszintjét. A lefekvés előtti nassolás segíthet. Előfordulhat, hogy a vércukorszint reggel – még reggeli előtt – megemelkedik a hormonok változása vagy az inzulinszint csökkenése miatt, ezért fontos a rendszeres vizsgálat. 

Vércukorszint ingadozást okozó dolgok

Testmozgás – A fizikai aktivitást a cukorbetegeknek egyéni igényeikhez kell igazítaniuk. Ha túl keményen edz, a pulzusa és a vércukorszintje is megugorhat, majd leeshet. Az intenzív vagy állóképességi edzés hatására a vércukorszint több órán át csökkenhet. Segíthet, ha az edzés megkezdése előtt elfogyaszt egy kis harapnivalót. Ellenőrizze vércukorszintjét edzés előtt, közben és után is!

Alkohol – Az alkohol sok szénhidrátot tartalmaz, ezért megemeli a vércukorszintet, ám órákkal az ivás után a vércukorszint leeshet. Ha iszik, a legjobb, ha ezt étkezés közben teszi, és ellenőrzi a vércukorszintjét. 

Hőség – A hőség miatt nehezebben szabályozható a vércukorszint. Tesztelje rendszeresen és igyon sok vizet, hogy elkerülje a kiszáradást. A magas hőmérséklet hatással lehet a gyógyszereire, a vércukormérőjére és a tesztcsíkokra is. Ne hagyja őket a forró autóban vagy a napon!

Hormonváltozás – Amikor egy nő hormonjai változnak, a vércukorszintje is megváltozik. Vezessen havi nyilvántartást a vércukorszintjeiről, hogy pontosabb képet kapjon arról, hogyan hat Önre a menstruációs ciklusa. A menopauza alatti hormonváltozások még nehezebbé tehetik a vércukorszint szabályozását. Beszéljen orvosával arról, hogy a hormonpótló kezelés jó ötlet-e.

Hogyan segít a glikémiás index?

A nap folyamán bevitt összes szénhidrát egyenletes elosztása a jó vércukorszint-szabályozás egyik kulcsa. Ehhez jó mutató lehet a glikémiás index (GI) használata, amely azt mutatja meg, hogy az egyes élelmiszerek hogyan emelik a vércukorszintet. A babnak és a teljes kiőrlésű kenyereknek és gabonaféléknek alacsonyabb a GI-je, mint a fehér kenyérnek és a hagyományos tésztáknak. A gyümölcsleveknek magasabb a GI-je, mint a teljes gyümölcsöknek. Magas GI-jű ételre vágyik? Fogyassza azt egy alacsonyabb GI-vel rendelkező élelmiszerrel együtt, hogy segítsen szabályozni a vércukorszintjét! 

 

 

Megszakítás