Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Január harmadik hétfője az év legdepressziósabb napja? 

Január harmadik hétfőjét, az úgynevezett “Blue Monday”-t az év legdepressziósabb napjának tartják. Szakértők szerint a szürke, ködös vagy hideg idő, a karácsony után megérkező hitelkártya-számlák, és sokaknál a máris megszegett újévi fogadalmak mind hozzájárulnak ehhez. Hogyan küzdhetünk meg a téli depresszióval? 

Fontos tudni, hogy a szomorúság és a depresszió érzése bármikor előfordulhat, és nem korlátozódik egy adott napra. A téli hónapok sok ember számára nehéz időszak. A rövidebb nappalok és hosszabb éjszakák a magányosság és az elszigeteltség érzéséhez vezethetnek. A szezonális depresszió kb. minden tizedik embert érint valamikor az élete során, tünetei közé tartozik többek között az ingerlékenység, a tartósan rossz hangulat és az értéktelenség érzése. A Blue Monday és általában a téli hónapok negatív hatásainak megelőzése érdekében fontos, hogy fizikailag és mentálisan is vigyázzunk magunkra. 

Maradjon aktív!

A szezonális depresszió leküzdésének egyik módja, ha aktív marad és rendszeresen mozog. A testmozgás bizonyítottan pozitív hatással van a mentális egészségre, és remek módja a téli depresszió leküzdésének is azáltal, hogy kimozdul a szabadba, és friss levegőt szív.

Hangulatfokozó ételek

Fontos odafigyelni az egészséges táplálkozásra! A téli hónapokban drasztikusan csökkenhet a D-vitamin szintje, mivel kevesebb időt töltünk a napon, ami komolyan befolyásolhatja a hangulatunkat. Szerencsére a D-vitamin-kiegészítők jótékony hatással vannak ránk. Fogyasszon D-vitaminban gazdag élelmiszereket, mint például tojást és zsíros halakat.

A kiegyensúlyozott, sokféle gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonafélét, sovány fehérjéket és egészséges zsírokat tartalmazó étrend jótékony hatással van a depresszió tüneteinek kezelésére. Ezek az ételek sok olyan alapvető tápanyagot tartalmaznak, mint a B-vitamin, az omega-3 zsírsavak és antioxidánsok, amelyekről ismert, hogy javítják a hangulatot és a kognitív funkciókat.

Bár csábító lehet a rosszkedvet gyorsételekbe fojtani, a cukorban és telített zsírokban gazdag étrend fogyasztása rontja a depresszió tüneteit. Ezek az ételek növelik a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat, felborítják a hormonok egyensúlyát, ami mind negatívan befolyásolja a mentális egészséget. A túlzott alkoholfogyasztás szintén rontja a tüneteket. Fontos a koffeinfogyasztás korlátozása is, mivel zavarja az alvásritmust és negatívan befolyásolhatja a hangulatot.  

Minőségi időtöltés

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás mellett az olyan minőségi időtöltésnek számító tevékenységek, mint az olvasás, a (reális) célok megtervezése, a naplóírás és hála gyakorlása, valamint a barátokkal és a családdal való több időtöltés fokozza a boldogságérzetet. Bizonyított tény, hogy a hobbi és a tanulás is javítja a mentális egészséget!  

Kérjen segítséget!

Ha tartósan szomorú vagy depressziósnak érzi magát, fontos, hogy forduljon támogatásért szakemberhez! Nemcsak segít megelőzni és leküzdeni a téli hónapok negatív érzelmi hatásait, de egyfajta megerősítést és megértést is nyújt!

 

 

Megszakítás