Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Kirándulás, utazás – Mi legyen az elsősegélycsomagban?

Itt a nyár, a kirándulások, nyaralások, túrázások ideje. Nem árt azonban felkészülni a kisebb-nagyobb balesetekre.  Összeszedtük, mi az, ami nem hiányozhat egy alap elsősegély készletből, ám mégis elfér akár egy kis neszesszerben is, hogy bármikor, bárhova magával vihesse.

Ne csak utazáskor gondoljunk az elsősegélyre! Jó, ha mindig van otthon egy elsősegélycsomag, melyben ott lapulnak a legfontosabb készítmények és eszközök!  

Láz- és fájdalomcsillapítók

Egyetlen elsősegély-készlet sem teljes fájdalom-és lázcsillapító nélkül. Az aspirin és ibuprofen tartalmú gyógyszerek a legnépszerűbb, vény nélkül is kapható készítmények, de fontos tudni, hogy az Aspirin nem ajánlott 18 éves kor alatt!

Széntabletta, B6-vitamin

Ha valamilyen emésztőrendszeri fertőzése, hasmenése van, segít a széntabletta, mely megköti a méreganyagokat. Jó, ha a csomag tartalmaz görcsoldót, székrekedés kezelésére szolgáló készítményt!  Mindenképpen legyen nálunk hányinger csillapító B6-vitamin, ha valamelyik családtag hajlamos utazás közbeni rosszullétre! 

Csipesz

Alapvető kelléke minden elsősegély-készletnek, hiszen szálka és kullancs eltávolításához is elengedhetetlen.  Fontos, hogy minden használat előtt és után alaposan fertőtlenítse!

Antihisztamin

Ha allergiás, ne hagyja otthon a gyógyszerét! A fájdalmas darázscsípések, hangya/pókharapások okozta fájdalmat, viszketést, allergiás reakciót az antihisztamin és egy fájdalomcsillapító, hűsítő spray gyorsan enyhíti. Érdemes szúnyog- és/vagy kullancsriasztó spray-t is magunkkal vinni.  

Kézfertőtlenítő és/vagy gumikesztyű

Amennyiben valaki megsérül, fontos, hogy ne fertőzzük el a sebet. Sebellátás előtt az alkohol alapú kézfertőtlenítő gélek, törlőkendők használata hatékony, ha nem áll rendelkezésre szappan és víz. 

Gézlap, ragtapasz, sebfertőtlenítő

Kisebb-nagyobb sérülések bárhol érhetnek bennünket így nem árt, ha van kéznél van ragtapasz, kötszer és sebfertőtlenítő szer. A  jódtartalmú Betadine nemcsak kiválóan fertőtlenít, de a hámosodást is segíti, sőt, rovarriasztó hatású is. A kontaktlencse folyadék használata jó megoldás, ha a szemet kell kiöblíteni, de kiválóan alkalmazható más sérülés lemosására is. Kisüveges változatban könnyen elfér bárhol. A kisebb vágások, horzsolások ellátására a különféle méretekben kapható sebtapaszok is kiválóak.

Naptej

Gondoskodjon a megfelelő fényvédelemről magas faktorszámú naptej rendszeres használatával! Jó, ha van az útipatikában a leégett bőr kezelésére szolgáló bőrnyugtató krém vagy spray is!

Rendszeresen szedett gyógyszerek

Ezek nélkül semmiképp ne induljunk útnak, hiszen pótlásuk – különösen külföldön – komoly nehézséget tud okozni!

Ha összeszedte a mobil elsősegély-készlet elemeit, fontos, hogy azokat tisztán és szárazon tartsa. Egy jól záródó, vízálló tasak vagy neszesszer kiváló tárolója lehet mindennek.

 

forrás: webmd

Megszakítás