Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Leszokna a dohányzásról? Ezeket a dolgokat kerülje!

Sok olyan teljesen hétköznapi tevékenység van, amelyek erős késztetést ébreszthetnek a dohányzásra, s megnehezítik a leszokást. Ha felismeri ezeket, néhány egyszerű stratégiával elkerülheti vagy hatástalaníthatja őket, így könnyebb ellenállni a kísértésnek.

 

A dohányzás utáni vágyat leginkább kiváltó tevékenységek

Étkezés befejezése: Mielőtt elcsábulna egy szál cigire, egyből álljon fel és fogjon valami élvezetes tevékenységhez. Keressen új hobbit, vagy csak sétáljon egyet!

Kávézás: Változtasson a kávézási szokásain! Kávézzon más helyiségben vagy más kávézóban, nem otthon, hanem a munkában fogyassza el az első csésze kávét – ott sokkal nehezebb utána rágyújtani! Az is segíthet, ha kávé helyett átáll teára!

Telefonálás: Ne telefonálj olyan helyen, szobában, ahol rá szokott gyújtani! Mindig legyen kéznél valami, amivel el tud babrálni, amíg beszél! Ne feledje, amíg mindkét keze foglalt, nem tud rágyújtani!

Két tennivaló között: Ahelyett, hogy elszívna egy szál cigit, mielőtt nekilátna egy újabb feladatnak, sétáljon egyet, nézzen rá a neten a kedvenc oldalára, vagy csináljon bármi mást, amit élvez. 

Vita, csalódás vagy negatív esemény: Dohányzás helyett a legkönnyebben úgy vezetheti le a feszültséget, ha jár vagy fut egyet a ház körül. Ha megszokta, hogy a kutyát sétáltatva rágyújt egy cigarettára, változtasson az útvonalon és fedezzen fel egy kevésbé ismeret környéket. Ne feledje, még véletlenül se legyen Önnél egy doboz cigi!

Autóban: Mivel belső térben ma már tilos a dohányzás, sokan az autóban gyújtanak rá. Vegye ki a hamutálat a kocsiból, töltse meg a helyét kis cetlikkel, amikre felírta, miért akar leszokni. Dohányzás helyett hallgassa a kedvenc zenéjét, podcastját! 

Más dohányzók társasága: Kerülje el a kijelölt dohányzóhelyeket! Ha a bejárat közelében sokan cigiznek, keressen másik bejáratot, vagy próbálja úgy időzíteni az érkezést, hogy ne találkozzon a cigi-szüneten lévőkkel. Mindig legyen a zsebében egy doboz rágó, amiből gyorsan bekaphat egyet, ha cigarettát kíván! 

Alkohol: Pár pohár után az elhatározottság meginoghat, ezért jobb visszafogni, vagy teljesen megszüntetni alkoholfogyasztást a leszokás kezdeti fázisában!

Sok dohányos azzal a gondolattal csapja be magát, hogy a cigi segít nekik megnyugodni. Valójában a nikotin megvonástól lesznek ingerlékenyebbek és idegesebbek, amit gyakran összetévesztenek a stresszel. Ha rágyújtanak, azért érzik magukat jobban, mert ezzel egy újabb dózis nikotint juttatnak a szervezetükbe, enyhítve a megvonási tüneteiket.

Ne feledje, a legtöbb sóvárgás csak néhány percig tart. Ha át tudja vészelni, egy lépéssel közelebb kerül a nikotinmentes élethez!

 

Forrás: webmd

Megszakítás