Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Magasabb a szívroham kockázata az ünnepek alatt – Így előzze meg a bajt!

Az év utolsó hónapjában, különösen karácsony és Újév napján jelentősen nő a halálos szívrohamok száma. Mi áll ennek a hátterében, és hogyan előzheti meg a bajt?

Arról már mindenki hallott, hogy a dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, a testmozgás hiánya és az életkor is a koszorúér-betegségek kockázati tényezői közé tartoznak. Azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy az év bizonyos időszakaiban, különösen a hideg időjárás és az ünnepek idején, fokozott a szívroham kockázata.

 Infarktus és időjárás

A hideg időjárás megterheli a szívet. Ilyenkor az erek összehúzódnak, ami növeli a vérnyomást és gyorsítja a véralvadást is. Ha ehhez még fizikai megterhelés is járul (pl. hólapátolás), az súlyosbítja a szívpanaszokat és szívinfarktust eredményezhet.

Ünnepi menü

Az ünnepek alatt komoly kockázatot jelent az egészségtelen étkezés és a túlzott alkoholfogyasztás, ami a már meglévő szívpanaszokat tovább súlyosbítja. Karácsony napján több szívroham történik, mint az év bármely más napján, s ezt részben az okozza, hogy az emberek hajlamosak elhalasztani az orvosi segítségkérését, nehogy az beárnyékolja az ünneplést. Ugyanakkor a kórházak is limitált kapacitással működnek ezeken a napokon, és ha épp utazik, az is nehezebbé teszi a segítségkérést.

Megelőzés

A megelőzés kulcsfontosságú:

– Kerülje a nagy hideget, öltözzön rétegesen, és kerülje a szívet fizikailag és/vagy érzelmileg terhelő helyzeteket.

 – Figyeljen az alkoholfogyasztásra! A túlzott ivás szívritmuszavart okozhat, mely növeli a szívinfarktus és stroke kockázatát.

 – Oltassa be magát influenza ellen, hiszen a fertőző betegségek és a láz tovább terhelik a szívet.

 – Ha mellkasi fájdalma van, ne halogassa a segítségkérést! Az egészsége megőrzése nemcsak saját, hanem szerettei számára is fontos, különösen az ünnepek alatt.

Ne feledje, a tét nagy, s bizonyára nem akarja, hogy egy szívroham elrontsa a család ünnepét!

 

 

forrás: webmd.com 

Megszakítás