Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Meglepő dolgok, amelyek emelik a vérnyomást

Valószínűleg már mindenki hallotta, hogy a túlzott sófogyasztás emeli vérnyomást. Emellett azonban számos egyéb olyan dolog is van, melyekről kevésbé ismert, hogy vérnyomás emelő hatásúak. Bár az ideiglenes „kiugrások” nem feltétlenül jelentenek problémát, az idővel magasan maradt vérnyomás értékek komoly károkat okozhatnak. Lássuk, mire kell figyelni!

Hozzáadott cukor
Még a sónál is jelentősebb tényező lehet a magas vérnyomás kialakulásában, különösen olyan feldolgozott, magas fruktóztartalmú élelmiszerrel visszük be a szervezetbe. Azoknál, akik étrendjében sok a hozzáadott cukor, mind a vérnyomás felső, mind az alsó értéke jelentősen nő. Már akár 7 dl cukros üdítő átlagosan 15 pontos szisztolés (a felső szám), és 9 pontos (alsó szám) diasztolés vérnyomás emelkedést okozhat!

Magány
Nemcsak arról van szó, hány barátunk van, hanem arról is, hogy érezzük magunkat egy kapcsolatban. Egy tanulmányban a megfigyelt alanyok közül a legmagányosabbak vérnyomásértéke több mint 14 ponttal emelkedett 4 év alatt. Az elutasítástól és a csalódástól való folyamatos félelem tehát nemcsak lelkileg visel meg bennünket, de megváltoztathatja a testünk működését is!

Alvási apnoe
Az alvási apnoében szenvedőknél nagyobb az esély a magas vérnyomás és egyéb szívproblémák kialakulására. Amikor alvás közben ismételten megszakad a légzés, az idegrendszer olyan vegyi anyagokat szabadít fel, amelyek emelik a vérnyomást. Ráadásul a légzéskimaradás miatt a szervezet kevesebb oxigénhez jut, ami károsítja az érfalakat, megnehezítve, hogy a testünk képes legyen a megfelelő szinten tartani a vérnyomásunkat.

Káliumhiány
A nátrium és a kálium egyensúlyára nélkülözhetetlen a vesék egészséges működéséhez, illetve, hogy a vérben található folyadék mennyiségét megfelelő szinten tartsák. Tehát sószegény étrendet követve is lehet magas a vérnyomásunk, ha nem fogyasztunk elég gyümölcsöt, zöldséget, babot, alacsony zsírtartalmú tejterméket vagy halat. A banán, a brokkoli, a spenót és a zöld leveles zöldségek is kiváló káliumforrásnak számítanak.

Fájdalom
A hirtelen vagy akut fájdalom felpörgeti az idegrendszert és megemeli a vérnyomását.

Gyógynövények
A ginkgót, ginzenget, guaranát vagy orbáncfüvet tartalmazó étrendkiegészítők emelhetik a vérnyomást, megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, beleértve a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekét is.

Pajzsmirigyproblémák
Amikor nem termelődik elegendő pajzsmirigyhormon, a pulzus lelassul, és az artériák rugalmassága csökken. Az alacsony hormonszint emelheti az LDL „rossz” koleszterin szintjét, ami szintén merevítheti az érfalakat. A vér a kemény ereken át gyorsabban áramlik, miközben növeli az érfalakra nehezedő nyomást. Bár nem olyan gyakori, a pajzsmirigy-túlműködés is okozhat szapora szívverést, ami szintén növeli a vérnyomást.

Vizelési inger 
A szisztolés érték átlagosan 4, a diasztolés pedig 3 ponttal emelkedhet azoknál, akik legalább 3 órán át nem mentek mosdóba. A magas vérnyomás kockázata az életkor előrehaladtával nő, ezért a pontos eredmény érdekében fontos, hogy a orvosi vizsgálatra üres hólyaggal érkezzünk. 

Nem szteroid gyulladáscsökkentők
A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint például az aszpirin és az ibuprofen is néhány ponttal emelik a vérnyomást. 

Orvosi rendelő
Az úgynevezett „fehérköpeny-szindróma” akár 10 ponttal magasabb szisztolés (felső szám), és 5 ponttal magasabb diasztolés (az alsó szám) vérnyomás emelkedést okozhat. Ennek oka valószínűleg a diagnózis miatti szorongás.

Dekongesztánsok
Az érszűkítő, érösszehúzó hatású készítmények szintén okozhatnak magas vérnyomást, hiszen ugyanolyan mennyiségű vérnek kell kisebb átmérőjű ereken átjutnia. Ezek a készítmények ráadásul a vérnyomáscsökkentők hatékonyságát is csökkenthetik. Ezért is fontos, hogy akinek magas a vérnyomása, kérje orvosa vagy a gyógyszerész segítségét az orrmelléküreg-problémák és megfázás elleni vény nélküli termékek kiválasztásakor!

Kiszáradás
Amikor test sejtjeiben nincs elegendő víz, a hajszálerek összehúzódnak, hogy visszatartsák a folyadékot – ez pedig emeli a vérnyomást.

Hormonális fogamzásgátlók
A hormonális fogamzásgátló eszközök olyan hormonokat használnak, amelyek szűkítik az ereket, így emelhetik a vérnyomást. Bár mindez nagyobb valószínűséggel jelent problémát a 35 évesnél idősebb, túlsúlyos vagy dohányzó nők számára, érdemes gyakrabban ellenőrizni a vérnyomást.

Beszélgetés
Életkortól és nemtől függetlenül, amikor elkezdünk beszélni, nő a vérnyomásunk. A hatás néhány percig tart, s a téma és az érzelmi tartalom is sokat számít.   

Antidepresszánsok
Ezek a készítmények nemcsak a hangulatot, hanem a vérnyomást is jellemző, különösen, ha a páciens egyidejűleg lítiumot vagy más, a szerotonin termelést befolyásoló gyógyszert is szed.

Forrás: WebMD

Megszakítás