Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Meglepő testi tünetek, melyeket a stressz okoz

A stressz az élet velejárója, és nem mindig rossz. Néha ez adja meg azt a motivációt, amelyre szükség van egy határidő betartásához vagy a legjobb teljesítményhez. A kezeletlen vagy hosszan tartó stressz azonban komoly fájdalmakat és meglepő tüneteket okozhat, és  számos olyan helyen is kihat a szervezetre, amire nem is gondolnánk. 

Izmok és ízületek 

A stressz izom-és ízületi fájdalmat, görcsöket okozhat. Az ízületi gyulladás, a fibromyalgia és más állapotok tüneteinek fellángolásához vezethet.

 Szív és tüdő

A stressz akkor is hatással lehet a szívre, ha például a munkahelyen próbál betartani egy határidőt. Az ilyen helyzetek növelik a pulzusszámot és stresszhormon, kortizol felszabadulásával jár, ami súlyosbítja a már meglévő szív- és tüdőbetegségeket. (pl. szívritmuszavar, magas vérnyomás, stroke, asztma). Emellett a stressz légszomjat és szapora légzést is okozhat. Ha fájdalmat, szorító érzést érez a mellkasában, mielőbb keresse fel orvosát, hogy kizárja a súlyos állapotot!

 Bőr és haj

A stressz kihat a bőr és a haj állapotára is. Amennyiben olyan bőrbetegsége van, mint az ekcéma, rosacea vagy pikkelysömör, a stressz tovább ronthatja a helyzetet. Ezenkívül csalánkiütéshez és viszketéshez, túlzott izzadáshoz és akár hajhulláshoz is vezethet.

 Bélrendszer

A stressz az egyszerűbb tünetektől, mint a fájdalom, gázképződés, hasmenés és székrekedés, az összetettebb állapotokig, mint például az irritábilis bél szindróma és a savas reflux (GERD) számos bélrendszeri panaszt okozhat.

Stresszes állapotban emellett hajlamosak vagyunk a szokásosnál jóval többet/kevesebbet enni, ami egészségtelen táplálkozáshoz vezethet. Túlzott stressz esetén a hányás sem ritka.  

 Vállak, fej és állkapocs

A stressz tenziós fejfájást, valamint az állkapocs, nyak és váll izmainak feszülését, görcsét okozhatja.  

 Immunrendszer

A stressz gyengíti a szervezet védekezőképességét is. Nagyobb valószínűséggel fázik meg vagy lesz influenzás stressz esetén, valamint tovább ronthatja az olyan autoimmun állapotokat, mint a lupus és a gyulladásos bélbetegség. Gondoskodjon immunrendszeréről, erősítse azt egészséges táplálkozási szokásokkal és rendszeres testmozgással!

 Mentális egészség

A stressz depressziós tüneteket idézhet elő, és csökkentheti az általában élvezett tevékenységek iránti lelkesedését – a mindennapi hobbitól egészen a szexig. Tovább erősíti a tüneteket, hogy stressz esetén általában helytelenül táplálkozunk, kevesebbet mozgunk és alszunk.

Ne feledje: segítséget kérni nem szégyen! A tünetek kezelhetők, ehhez pedig a kulcs a probléma okának megtalálása és annak kezelése. Működjön együtt orvosával, mert csak így tud segíteni abban, hogy tünetei megszűnjenek és mielőbb jobban érezze magát! 

Megszakítás