Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Mennyi ideig marad az alkohol a szervezetben?

Húsvétkor azok is hajlamosabbak kicsivel többet inni, akik különben nem szoktak. Egy-két ital elfogyasztása után azonban felmerülhet a kérdés, vajon milyen gyorsan képes a szervezet lebontani az alkoholt, lehetséges-e gyorsítani a folyamatot és mennyit kell várnia annak, aki koccintott a rokonokkal, barátokkal, hogy volánhoz ülhessen?

Hogyan bontja le a szervezet az alkoholt?

Az alkohol először a gyomorba kerül, ahol szerencsés esetben az úgynevezett alkohol-dehidrogenáz (ADH) és aldehid-dehidrogenáz (ALDH) néven ismert enzimek segítik a lebontását. Azonban sajnos nem mindenki rendelkezik ezekkel az enzimekkel, illetve a nőknek, és azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, kevesebb van belőlük, mint azoknak, akik ritkán vagy soha nem isznak. Ha nincs elég ADH-ja vagy ALDH-ja, a gyomra közvetlenül a vékonybélbe küldi az alkoholt. Onnan a vérárammal az agyba jut, és éreztetni kezdi a hatását.

Az alkohol feldolgozásában a májé a legnehezebb feladat. Miután az alkohol áthalad a gyomron, a vékonybélen és a véráramon, a máj megkezdi annak kiürítését a szervezetből és körülbelül 90%-át eltávolítja a vérből. A többi a vesén, a tüdőn és a bőrön keresztül távozik.

Mennyi ideig tart az alkohol lebontása?

Az alkohol lebontás ideje az ital mennyiségétől és erősségétől függ. Minél többet iszunk, annál többet kell dolgoznia a szervezetnek. Emellett az alkoholkoncentráció is számít. 

Az alkohol lebontásának mértéke és sebessége egyénileg változó, emellett pedig ugyanazon személy esetében sem állandó: fizikai, táplálkozási és pszichés hatások is befolyásolják. Az alkoholfogyasztás megkezdése után körülbelül 60-90 percet vesz igénybe, hogy az alkohol elérje a vérben a csúcsszintet. Ezután a test elkezdi lebontani azt. Az alkohol felezési ideje négy-öt óra – azaz ennyi időbe telik, amíg a szervezet megszabadul a felétől. Azonban körülbelül öt felezési időre van szüksége ahhoz, hogy teljesen megszabaduljon az alkoholtól! Tehát körülbelül 25 órába telik, amíg a szervezet eltávolítja az összes alkoholt! 

Az alkohol anyagcseréjét befolyásoló tényezők

Nincs meghatározott időkeret arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig marad az alkohol a szervezetben, hiszen anyagcseréjének sebessége mindenkinél más, emellett függ a következőktől is:  

Gyógyszerek – Sok vényköteles és vénymentesen kapható gyógyszer veszélyes kölcsönhatásba léphet az alkohollal. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy mennyire biztonságos az Ön számára gyógyszere mellett az alkoholfogyasztás! 

Nem  Tanulmányok bizonyítják, hogy a nőknek tovább tart az alkohol feldolgozása, mint a férfiaknak.

Életkor  Az életkor előrehaladtával az alkohol feldolgozásának sebessége lelassul.

Testméret – Minél kisebb a súlya, annál kevesebb víz van a testében. Az alkohol a vérben lévő vízbe kerül – de ha kevesebb a víz, a véralkohol-koncentráció (BAC) magasabb lesz. 

Egészségi állapot – A vese-, máj- és gyomorbetegségek megnehezítik szervezet számára az alkohol feldolgozását.

Mennyi ideig mutatják ki a tesztek az alkoholt a szervezetben?

Az érzékenyebb vagy jobb minőségű tesztek kisebb mennyiségű alkoholt is ki tudnak mutatni, s mivel mindenki saját ütemében bontja az alkoholt, egyeseknek hosszabb időbe telik a kiürülése, mint másoknak. Általánosságban elmondható, hogy a tesztek legfeljebb ennyi ideig képesek kimutatni az alkoholt annak elfogyasztása után:

Vérvizsgálat: 12 óra

Légzésvizsgálat: 24 óra

Nyálvizsgálat: 48 óra

Vizeletvizsgálat: 5 nap

Hajteszt: 90 nap

Gyorsabb „kijózanodni” étellel vagy kávéval?

Az étkezés és a kávéfogyasztás megváltoztatja a szervezet alkoholfogyasztását. De ezek nem csodaszerek, amelyek segítenek kijózanodni!

Étel és alkohol – Az étel megváltoztatja azt, hogy a szervezet hogyan dolgozza fel az alkoholt, de azt nem, hogy milyen gyorsan képes erre. Ha üres gyomorra iszik, az alkohol azonnal átkerül a vékonybélbe és a véráramba. Az alkohol negatív mellékhatásai gyorsabban jelentkeznek, hamarabb lesz spicces és erősebb gyomor problémákat vagy másnaposságot érezhet. Az élelmiszer felszívhatja az alkoholt, megakadályozhatja, hogy érintkezésbe kerüljön a gyomor nyálkahártyájával, vagy lassítja a gyomorból a vékonybélbe való átjutását, ahol egyébként nagyon gyorsan felszívódik a véráramba. A mellékhatások egy része így elkerülhető, vagy azok enyhébbek, ám mindez semmit nem változtat azon, hogy  mennyi idő elteltével “megy át” az alkoholteszten. 

Koffein és alkohol – Az alkohol depresszív kábítószer, ezért álmosnak érzi magát tőle. A koffein stimuláns, amely felfrissítheti és visszafordíthatja az alkohol bizonyos hatásait, ám ennek ellenére a koffeint és az alkoholt nem ajánlott keverni! Ha kávét vagy energiaitalt fogyaszt az alkoholra, kevésbé fogja magát spiccesnek érezni, de  nem fogja gyorsabban kiüríteni az alkoholt a szervezetből! 

Kockázatok

Ne feledje, alkoholos befolyásoltság alatt jelentősen nagyobb a kockázata a közlekedési baleseteknek, az olyan kockázatos viselkedésnek, mint a védekezés nélküli szex, az erőszakos viselkedésnek és az öngyilkosságnak is. 

Az alkoholmérgezésről

Az alkoholmérgezés súlyos egészségügyi állapot. Akkor fordul elő, ha nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt, amit a szervezet nem tud elég gyorsan lebontani. Tünetei a hányás, a lassabb légzés és az ájulás. Ha alkoholmérgezést gyanít valakinél, azonnal hívjon mentőt! A hányásból eredő fulladás elkerülése érdekében fordítsa a személyt az oldalára és ne hagyja magára! Minél gyorsabban kér segítséget, annál valószínűbb, hogy minimálisra csökkenti az olyan potenciálisan végzetes szövődményeket, mint a szívroham, agykárosodás, epilepsziás roham vagy fulladás. 

Segítség alkoholproblémák esetén

Mind az egyszeri nagy mennyiségű, mind a hosszabb időn keresztül folytatott alkoholfogyasztásnak súlyos következményei lehetnek. A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz a fizikai és pszichés állapotban is. 

Férfiaknál heti 21, nőknél heti 14 egység alkoholos ital elfogyasztása tolerálható, legalább két alkoholmentes nap közbeiktatása mellett. Egy egységnek 4 dl sör/ egy dl bor vagy 3 cl tömény égetett szeszes ital számít. Ha úgy gondolja, hogy segítségre van szüksége az alkoholfogyasztás abbahagyásához, beszéljen orvosával, vagy hívja az alábbi számot:

Anonim Alkoholisták Hajdúböszörmény – 06 70 774 2037 

 

Megszakítás