Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Hazánkban évente 25 ezer ember veszti életét hirtelen szívhalál miatt! Szívinfarktus esetén sok múlik azon, milyen gyorsan cselekszünk!  Fontos, hogy tisztában legyünk a tünetekkel és a teendőkkel, a beteg túlélési esélyei ugyanis jelentősen javulnak, ha egy órán belül részesül szakszerű orvosi ellátásban.

 Tünetek

A szívinfarktust megelőző enyhébb előjeleket sokszor figyelmen kívül hagyják a betegek, ráadásul a tünetek felismerését nehezíti, hogy azok gyakran eltérnek a nőknél és a férfiaknál. Az infarktus leggyakoribb tünetei:

– Szorító jellegű mellkasi fájdalom

– Kellemetlen érzés/kisugárzó fájdalom a karban, nyakban, hátban vagy az állkapocsban

 – Szívdobogás

– Szorongás

– Szédülés vagy ájulás

– Hányinger vagy gyomorpanasz

– Légszomj vagy légzési nehézség

– Izzadás

– Szokatlan fáradtság

Míg a nőknél ugyanúgy jelentkezhetnek a klasszikus mellkasi tünetek is, mint a férfiaknál, sokkal nagyobb valószínűséggel tapasztalnak légszomjat, szokatlan fáradtságot, gyomorpanaszokat és állkapocs fájdalmat. Fontos, hogy ne vegyük félvállról ezeket a kevésbé komolynak tűnő tüneteket!

Teendők infarktus esetén

Azonnal hívjon mentőt (112) – vagy kérjen meg erre valakit a legkisebb gyanú esetén is! Fontos, hogy ne hagyja magára a beteget! Ha nyilvános helyen van, zavarja el a bámészkodókat, vagy kérjen meg valakit, hogy tartsa távol őket.

Ha azt gyanítja, hogy infarktusa van, és nem tudja a mentőket elérni, akkor kérjen meg valakit, hogy vigye el kocsival a legközelebbi kórházba!

Adjon be/Vegyen be gyógyszert – Ha Önnek vagy a szívrohamban szenvedő személynek a mellkasi fájdalomra írtak fel valamilyen gyógyszert, például nitráttablettát vagy spray-t, használja azt! Azok számára, akik nem rendelkeznek ezzel, javasolt, hogy lassan rágjanak el 300 milligramm aszpirintablettát, hogy minimalizálják a szívkárosodás kockázatát vagy megakadályozzák a veszélyes vérrög kialakulását. Természetesen csak abban az esetben, ha a beteg nem allergiás az aszpirinre vagy nincs olyan egészségügyi állapot, amely emiatt súlyosbodhat.

Csökkentse a szív terhelését – Ültesse le a beteget kényelmesen, a feje mögé és a lába alá tegyen párnát! Ha a lábat térdben kicsit felhúzza, azzal csökkenti a szív terhelését. A szoros ruházatot lazítsa meg!

Ha arra gyanakszik, hogy Önnek van infarktusa, míg a mentőkre vár, próbáljon nyugodt maradni, lazítsa meg a ruháit a mellkasán, nyakánál és a hasánál is és pihenjen. Ne egyen és ne igyon semmit a gyógyszerén kívül!

Tartsa megfigyelés alatt! –  A mentők megérkezéséig időről időre győződjön meg arról, hogy a beteg eszméleténél van, nincs baj a légzésével. Figyelje, hogy változik-e az állapota!

Ha a beteg eszméletlen 

Tegye szabaddá a légutakat – és indítsa meg az újraélesztést, ha szükséges! Ennek helyes menetéről ITT talál kitűnő videót.

Használjon automata külső defibrillátort!  – Magyarországon mintegy 1500 helyen (pl. pályaudvar, bevásárlóközpont, patika, bank stb.) Van készenlétben automata külső defibrillátor. A készülék használata a fedőlapján található képek és a gépi hang utasításait követve egyszerűen, bármilyen előzetes képzettség nélkül is megmenthetjük egy bajbajutott életét. 

Rosszullét, mellkasi fájdalom, izzadás, légszomj esetén azonnal hívja a mentőket! Abban az esetben se késlekedjen, ha csak gyanítja, hogy Önnek vagy valakinek szívinfarktusa van! Semmiképpen ne várjon, és remélje, hogy a tünetek maguktól eltűnnek!

Megszakítás