Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Szívinfarktus után – Hogyan tovább?

A szívroham olyan egészségügyi vészhelyzet, amely egész életére kihat – és halálos is lehet. Az egészséges életmód és az orvos útmutatásainak szigorú követése óriási szerepet játszik a gyógyulásban, és segít megelőzni a jövőbeni szívrohamokat.

 Milyen az élet szívroham után?

A szívinfarktus utáni teljes felépülés lehetséges a túlélők számára, és a legtöbben visszatérhetnek a normális vagy közel normális életmódhoz. Ehhez azonban minden tőlük telhetőt meg kell tenni a második szívroham vagy a szívelégtelenség kialakulásának megelőzése érdekében.

Felmérések szerint minden ötödik szívinfarktuson átesett ember öt éven belül újból szívrohammal kerül kórházba, de odafigyeléssel csökkentheti a kiújulás kockázatát. A szívbarát étrend és életmód, a gyógyszerek előírás szerinti szedése, a dohányzás abbahagyása és a rehabilitációban való részvétel maximalizálhatja a felépülési esélyeit.

 Mennyi ideig tart felépülni egy szívrohamból?

A legtöbb ember szívroham után két hét-három hónappal folytathatja szokásos tevékenységeit. Az egyéni felépülési idő azonban függ attól, milyen korán észlelik és kezelik a szívrohamot, annak méretétől és súlyosságától, a szívroham előtti egészségétől és szokásaitól, valamint a betegség utáni életmódjától is.

 Mi történik közvetlenül szívroham után?

 A szívroham leggyakoribb oka egy szívartéria hirtelen elzáródása, így leghatékonyabb kezelése a szívkatéterezés, amikor az elzáródott véredényt megnyitják. Minél hamarabb történik ez meg, annál jobbak a beteg kilátásai. A szívroham utáni órákban mellkasi diszkomfort, légszomj, fáradtság és kimerültség jelentkezhet. Ezek a tünetek általában az első napon javulnak, de tovább tarthatnak, ha szívelégtelenség – a szívizom vagy a billentyűk gyengesége – alakul ki.

 Hogyan lehet felépülni egy szívrohamból?

 A szívrohamot követő napokban és hetekben a beteg gondos megfigyelés alatt áll. A rehabilitációs program célja, hogy testsúlycsökkentés, helyes táplálkozás, testmozgás és  kockázatcsökkentés révén mielőbb felépüljön.  

 Mozogjon eleget! – A testmozgás kritikus eleme a szívrohamból való felépülésnek és az egészséges életvitelnek. Hosszú távon a cél az, hogy a hét legtöbb napján legalább napi 30 percet eddzen.

 Táplálkozzon egészségesen! – A koleszterinszint minimalizálása és a sóbevitel csökkentése érdekében elengedhetetlen az étrend-változtatás! A szívvédő mediterrán diéta főleg zöldségeken, gyümölcsökön, gabonán, olívaolajon és dióféléken alapul. Megengedett a hal és baromfi fogyasztása a vörös -és a feldolgozott húsok korlátozása mellett.

 Csökkentse a vérnyomását! – A krónikusan magas vérnyomás összefügg a szív- és érrendszeri betegségekkel, de a fogyás, a testmozgás, a csökkentett sóbevitel és a vényköteles gyógyszerek mind segíthetnek a vérnyomás csökkentésében. A 130/80 Hgmm-nél alacsonyabb vérnyomás csökkenti a szívet érő stresszt, valamint a jövőbeni szívroham és szélütés kockázatát.  

 Érje el az egészséges testsúlyt! – Az egészséges táplálkozás és a testmozgás segít a fogyásban, védi a szívet.

 Koncentráljon a mentális egészségére! – A szívbetegségben szenvedőknél nagyobb a depresszió veszélye, ezért fontos a mentális egészség védelme, a stresszkezelés.  

 Szokjon le a dohányzásról! – Létfontosságú, hogy szívrohamot követően abbahagyja a dohányzást! A dohányzók négyszer nagyobb eséllyel halnak meg szívbetegségben, mint a nemdohányzók, és azok a dohányosok, akik szívinfarktus után dohányoznak, háromszor nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint azok, akik leszoktak.

 Előírásszerűen szedje gyógyszereit! – Szívinfarktus után számos gyógyszert kell szednie, melyek maximalizálják szívműködését és minimalizálják a jövőbeni szívroham esélyét. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a szívinfarktus túlélők, akik nem előírásszerűen szedik gyógyszereiket, sokkal nagyobb valószínűséggel halnak meg egy éven belül, mint azok, akik az előírás szerint szedik azokat.

 

Maradjon kapcsolatban orvosával! – Fontos, hogy kövesse orvosa utasításait, és ne hagyjon ki egyetlen kontrollt sem! A legtöbb betegnek az első évben háromhavonta, majd hathavonta, végül évente egyszer kell kontrollra mennie.

A szívinfarktus korábban halálos ítélet volt, de ma már nem az, ha vigyáz magára! A szívroham nem a véget, hanem egy új kezdetet jelenthet, és még sok éven át egészséges, boldog és teljes életet élhet!

Megszakítás