Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Mit jelent 5% fogyás az egészségünknek?

Mindössze néhány kiló leadása számos egészségügyi problémát enyhít és segít abban, hogy jobban érezze magát! Az 5% -os fogyás egy 100 kg-os ember esetében csak 5 kg, de jelentős javulást eredményez!  

 Enyhíti az ízületek terhelését

5 kg plusz súly 20 kg terhelést gyakorol a térdre és az alsó testízületekre. Ezáltal nemcsak gyorsabban kopnak, de a felesleges zsír gyulladást is okozhat, ami tovább károsítja a szöveteket és az ízületeket is. Már kismértékű fogyás is enyhítheti ezeket a hatásokat és csökkenti annak kockázatát, hogy később ízületi gyulladástól szenvedjen.

 Csökkenti a rák kockázatát

Kutatások szerint azoknál a nőknél, akik testsúlyuk legalább 5%-ától megszabadultak, 12%-kal csökkent a mellrák kockázata. A fogyás csökkenti a rákhoz köthető olyan hormonok szintjét, mint az ösztrogén, inzulin és az androgének.

Megelőzi a 2-es típusú cukorbetegséget

A fogyás az egyik legjobb módja annak, hogy megelőzze vagy késleltesse a betegség kialakulását. A másik a rendszeres, mérsékelt intenzitású, legalább napi 30 perces  testmozgás. Ha már cukorbeteg, a fogyás segít a vércukorszint kontrollálásában, abban, hogy kevesebb gyógyszert kelljen szednie, és csökkenti annak esélyét, hogy az állapot további egészségügyi problémákat okozzon.

Javítja a „jó” koleszterin szintjét

A „rossz” (LDL) koleszterinszint egészséges táplálkozással és gyógyszerekkel is csökkenthető, ám sokkal nehezebb megemelni a „jó” típusú (HDL) koleszterin szintjét. Ez az a típus, amely kiüríti a rossz koleszterint a véréből, tehát minél több van belőle, annál jobb. A testmozgás és a testzsír elvesztése segíti az ideális HDL-tartományba kerülést (60 mg/dl fölé), ami csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

 Csökkenti a triglicerid szintet

Ezek olyan részecskék a testben, amelyek zsírt szállítanak tárolásra és energiának. Ennek magas szintje (több mint 200 mg/dl) növeli a szívroham és stroke kockázatát. Már kismértékű fogyás is segít közelebb kerülni az egészséges szinthez (körülbelül 150 mg/dl)!

 Csökkenti a magas vérnyomást

A túlsúly hatására a vér erősebben nyomja az artériák falát, ami miatt a szív is keményebben dolgozik. 5% fogyással körülbelül 5 ponttal csökkentheti a vérnyomását! Korlátozza a sófogyasztást, egyen sok zöldséget, gyümölcsöt és alacsony zsírtartalmú tejterméket – mindezzel csökkentheti a vérnyomását!

 Megszünteti az alvási apnoét

A túlsúlyos embereknél extra szövetréteg alakul ki a torok hátsó részében. Amikor a test alvás közben ellazul, ez a szövet elzárhatja a légutakat, az éjszaka során újra és újra leállítva a légzést, ami számos egészségügyi problémát okoz. Kis fogyás is sokat segíthet az alvási apnoéban szenvedőknek!

Visszafordítja az inzulinrezisztenciát

A testzsír, különösen a hasi, olyan vegyi anyagokat bocsát ki, amelyek hatására szervezet nem reagál a vércukorszintet szabályozó hormonra, az inzulinra. Annak ellenére, hogy hasnyálmirigy keményebben dolgozik, hogy több inzulint termeljen, vércukorszint túl magasra emelkedhet. Már kismértékű fogyás is segíthet megfordítani ezt a hatást.

 Enyhíti a gyulladást

A zsírsejtek, különösen a has körül, olyan vegyi anyagokat bocsáthatnak ki, amelyek gyulladást okoznak a szövetekben. Ez összefügg olyan egészségügyi problémákkal, mint az ízületi gyulladás, a szívbetegség, a szívroham és a stroke. Legyen célja a 10%-os fogyás elérése, amivel csökkentheti ezen anyagok mennyiségét, és a súlyos betegségek kockázatát!  

Hogyan fogyjon?

Nem létezik egyetlen, tökéletesen fogyasztó étrend, ám van néhány alapvető szabály, ami segít az ideális testsúly elérésében. A tányér felén zöldségek legyenek, mellé válasszon sovány és feldolgozatlan fehérjét! A finomított gabonákat, mint a fehér kenyeret és a fehér rizst cserélje teljes kiőrlésű gabonákra, mint a barna kenyér, a barna rizs és a zabpehely. Nassolnivalónak válasszon dióféléket, nyers zöldségeket, gyümölcsöket!

 Az egészség megőrzése céljából hetente legalább 5 napon 30 perc mérsékelt testmozgás javasolt (pl. biciklizés, tempós séta). A fogyáshoz és annak megtartásához azonban ennél többre lehet szüksége. Végezzen könnyű súlyzós edzéseket is, amelyek erősítik az izmokat. Kérdezze kezelőorvosát az Ön számára javasolt edzésmódszerekről, különösen, ha egy ideje nem mozgott!

forrás: webmd 

Megszakítás