Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Mit sportoljunk magas vérnyomással?

A magas vérnyomásban szenvedők sokszor nem mernek edzeni, nehogy súlyosbodjon az állapotuk, pedig a rendszeres testmozgás segít csökkenteni a vérnyomást! Hogyan? Segít kezelni a testsúlyt, egészségesen tartja a szívet és csökkenti a stresszt. Nem mindegy azonban, hogy milyen sportot választunk!

Ha a testmozgást sikerül az egészséges táplálkozással együtt beépíti az életmódjába, az segít csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a súlyosabb egészségügyi állapotokat, emellett remek módja a stresszoldásának is. Fontos azonban, hogy magas vérnyomás esetén mielőtt bármilyen edzésprogramba kezdene, egyeztessen orvosával!

Ha eddig nem mozgásszegény életmódot folytatott, eleinte elég csak annyira aktívnak lennie, hogy a szokásosnál nehezebben lélegezzen és kicsit gyorsabban verjen a szíve. A tevékenység kiválasztásához vegye figyelembe, hogy inkább csoportban vagy egyedül szeret-e mozogni, illetve, mi az a mozgásforma, amit kellően szórakoztatónak, örömtelinek talál?

Milyen típusú testmozgás a legjobb?

Három alapvető edzéstípus létezik:

Aerob testmozgás – Segít csökkenteni a vérnyomást és erősíti a szívet. Ilyen például a tempós séta, a túrázás, a nordic walking, a kerékpározás, a korcsolyázás, az evezés, az úszás, a tánc vagy a kerti munka is.

Erőnléti edzés – Erős izmokat épít, amelyek segítenek több kalóriát elégetni a nap folyamán. Az ízületeknek és a csontoknak is jót tesz, de fontos, hogy kis súlyokkal kezdjünk és csak fokozatosan emeljük a terhelést!

Nyújtás – A pilates és a jóga is rugalmasabbá tesz, segít jobban mozogni, és segít megelőzni a sérüléseket.

Milyen gyakran ajánlott edzeni?

Eleinte törekedjen a mérsékelt aktivitásra, például tempós sétára, legalább napi 30 percig, legalább heti 5 napon. Ha most még nem aktív, fokozatosan építse fel ezt a mozgásmennyiséget néhány hét alatt.

Ne feledje a bemelegítést! Egy 5-10 perces bemelegítés segíti a test mozgásba lendülését és a sérülések megelőzését. Fokozatosan növelje a mozgás intenzitását, de ne vigye túlzásba!  A beszédteszt – azaz, ha képes edzés közben beszélgetni valakivel – segít megbizonyosodni arról, hogy jó a tempója.

Amikor befejezi az edzést, fontos, hogy ne hirtelen hagyja azt abba! Lassítson néhány percen át, és csak ezt követően fejezze be az edzést! Ez különösen fontos, ha valaki magas vérnyomással küzd!

Hogyan tegye rendszeressé?

  • Tegye szórakoztatóvá a mozgást! Így nagyobb valószínűséggel fog kitartani mellette.
  • Tervezze be a napi rutinába. Tervezze meg, hogy mikor fog edzeni, és írja be a naptárába.
  • Keressen egy edzőtársat. Ez segít motiváltnak maradni, és jobban fogja élvezni a mozgást.

Hogyan tegye biztonságossá?

A rendszeres mozgás az egyik legjobb dolog, amit a vérnyomásáért tehet, de kérdezze meg orvosát, hogy van-e bármilyen korlát arra vonatkozóan, hogy mit sportolhat! 

Amikor sportol, figyelje meg, hogyan érzi magát. Eltarthat egy ideig, amíg a teste hozzászokik a mozgáshoz, de ez normális.

Az is normális, hogy nehezebben lélegzik, izzad, és a szíve gyorsabban ver, amikor aerob testmozgást végez. Annak érdekében, hogy ne terhelje túl magát, mozgás közben is ajánlott rendszeresen ellenőrizni a pulzust és a vérnyomást! Ma már számos okoseszköz létezik erre!

Ha azonban nehezen kap levegőt, vagy ha úgy érzi, hogy a szíve túl gyorsan vagy szabálytalanul ver, lassítson vagy pihenjen!

Hagyja abba az edzést, ha mellkasi fájdalmat, gyengeséget, nyomást vagy fájdalmat érez a nyakban, karban, állkapocsban vagy a vállban, illetve, ha szédül!

Ha ezek a tünetek nem múlnak el gyorsan, vagy újra jelentkeznek, azonnal hívja az orvost!

 

Forrás: WebMD  

Megszakítás