Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Mit tegyünk, ha migrénes fejfájással szenvedünk?

A migréntől és tenziós típusú fejfájástól szenvedő betegek gyakran panaszkodnak az időjárásra, mint kiváltó tényezőre. Legtöbb fejfájásban szenvedő betegnél a kiváltó tünet az időjárásra való érzékenység. 

Kutatások bizonyították, hogy a fejfájás összefüggésbe hozható a vérkeringéssel, amelyre a hideg időjárás nagy befolyással van, így nem csoda, hogy a téli időszakban gyakoribb a tartós fejfájás.

Milyen módszerekkel enyhíthetjük, előzhetjük meg a migrén kialakulását?

Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás

Számos esetben a nem kielégítő alvás az oka a migrén kialakulásának. Az egészségünk fenntartása érdekében elengedhetetlen, hogy kialakítsunk egy megfelelő napi rutint és biztosítsuk szervezetünk számára a napi 8 óra alvást. Emellett fontos, hogy a hálószobánk sötét és csendes legyen a minőségi alvás biztosításának érdekében. Lefekvés előtt érdemes kerülnie a kiadós étkezést, mivel a nehéz ételek elfogyasztása rontja az alvás minőségét.

Mozgás

A rendszeres testmozgás boldogsághormont termel, emellett növeli a test oxigén szintjét, ami segít elkerülni a fejfájásos rohamokat.

Riboflavinok pótlása

A riboflavin egy B-vitamin típus, mely segít megelőzni a migrén kialakulását. Számos élelmiszerben megtalálható, mint például a tojásban, húsokban, mogyorófélékben és zöld színű zöldségekben, de étrend-kiegészítő formájában is hozzájuthatunk. A kiegyensúlyozott, vitaminban gazdag táplálkozás elengedhetetlen a migrénes tünetek kezelésében. 

Magnézium pótlása

A magnézium-hiány gyakran okozhat fejfájást, így érdemes odafigyelni a magnézium bevitelére. Számos élelmiszerben megtalálható (például: tökmag, étcsokoládé), de étrend-kiegészítők alkalmazásával is pótolhatjuk. Fontos megjegyezni, hogy a túlzott magnézium bevitel hasmenést okozhat.

Hőterápia

A meleg fürdő vagy a hideg borogatás is segít ellazítani az izmokat, aminek köszönhetően enyhíti a fejfájásos görcsöket. Amint érzi a fejfájás közeledtét, érdemes a fején vagy a nyakán borogatást alkalmaznia. 

Relaxáció

A relaxiációs gyakorlatok segíthetnek megelőzni a stressz és feszültség okozta görcsös fejfájás kialakulását. Emellett a relaxációs gyakorlatok megtanítják, hogy hogyan maradjunk nyugodtak stresszhelyzetekben, ami segít megelőzni a jövőbeni fejfájásos rohamokat.

Forrás: prevention.com

 

Megszakítás