Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Ortorexia: Egészséges táplálkozásnak álcázott evészavar

Mindannyian szeretnénk fittek és egészségesek lenni, s ezért sokmindent képesek vagyunk megtenni. Ám bármilyen furcsának tűnhet, az egészséges táplálkozás is lehet túlzásba vitt vagy kényszeres. Az ortorexiában szenvedő beteg rögeszmésen figyel arra, hogy egészségesen táplálkozzon, ami  veszélyes is lehet. 

Mi az ortorexia?

Az orthorexia szó szerint azt jelenti, hogy „megfelelő étkezés”. Az ortorexiával élő emberek az egészséges életmód és az egészségmegőrzés érdekében  kényszeres étkezésbeli megszorításokat hoznak. Rögeszmésen kerülik azokat az ételeket, amelyek nem tartoznak a „természetes” vagy „egészséges” definíciójába, ám ezek a diéták olyan szigorúak lehetnek, ami kihat vannak a fizikai vagy mentális egészségére, alultápláltsághoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az ortorexia nem csak azt jelenti, hogy valaki etikai okokból szigorú vegán étrendet követ, vagy gluténmentesen étkezik, mert ettől jobban érzi magát. Az ortorexiás megszállottan követi az általa felállított szabályokat, hogy mely ételek egészségesek és melyek nem. Bűntudatot és szorongást is érezhetnek, amikor olyan ételekkel szembesülnek, amelyek nem illenek bele a szabályaikba.

 Az ortorexia annyiban hasonlít az anorexiára, hogy súlyos önértékelési és testképzavarral jár – ebben az esetben az elégedettség a diéta betartásától függ. Az egészséges vagy „tiszta” étkezés megszállottsága úgy tűnik, hogy a „diétás kultúránk” egy újabb megnyilvánulása. 

 Miért veszélyes az ortorexia?

Az ortorexia nemcsak fizikailag lehet káros, de az általános életminőségre is kihat. Bizonyos élelmiszercsoportok kiiktatása hiányállapotokat, alultápláltságot és extrém súlyvesztést okozhat. Emellett – a többi táplálkozási rendellenességhez hasonlóan – ehhez a zavarhoz is fokozott kényszeresség társul, ami a szabályok megszegésekor nagyon súlyos bűntudatot, szégyenérzetet és alacsony önértékelést okozhat.

A többi testképzavaros megbetegedésben szenvedőhöz hasonlóan az orotrexiások is elszigetelődnek. A közös étkezés a másokkal való minőségi időtöltés egy formája, ám a túl szigorú, rugalmasság nélküli étkezési szabályokhoz való ragaszkodás szociális elszigetelődést és érzelmi distresszt okozhat.

 Az ortorexia figyelmeztető jelei

Nehéz megmondani, hogy pontosan hol húzódik a határ az egészséges táplálkozás és a rögeszmés táplálkozási zavar között. Hogyan lehet észrevenni a különbséget egy egészségtudatosan étkező és aközött, akinek az egészséges táplálkozással kapcsolatos aggodalmai már-már a legyengülés határát súrolják? A legjellemzőbb tünetek a következők:

– Az “egészségtelen” ételektől való intenzív félelem és azok kerülése

 – Az összetevők listájának és a tápértékjelöléseknek kényszeres ellenőrzése

– Az összetevők egészségességével kapcsolatos aggodalmak fokozódása

– Egyre több élelmiszercsoport elhagyása, anélkül, hogy annak orvosi, vallási, kulturális vagy etikai oka lenne

– Az „egészségesnek” vagy „tisztának” ítélt élelmiszerek egy szűk csoportján kívül semmi más fogyasztása

– Szokatlan érdeklődés és/vagy vagy túlzottan kritikus hozzáállás mások étkezési szokásai iránt

– Társasági események és rendezvények kerülése, mert úgy véli, az ott felszolgált ételek nem felelnek meg az „egészséges” normáknak

– Nagyfokú szorongás, ha nem áll rendelkezésre „egészséges” étel

– Az „egészséges életmóddal” kapcsolatos blogok megszállott követése

Az egészséges táplálkozás iránti elkötelezettség és az ortorexia közötti határvonal valójában a mértékletesség gyakorlásának képességében – vagy képtelenségében – rejlik, és abban, hogy az egészséges táplálkozásra való törekvés okoz-e szorongást.

Kezelés

Az ortorexia, mint minden más evészavar, életveszélyes következményekkel járhat, és nem szabad félvállról venni.

Az ortorexia leküzdésének első lépése az ortorexia jelenlétének felismerése. A probléma felismerése kihívást jelenthet, mivel az ebben a rendellenességben szenvedő emberek kevésbé valószínű, hogy felismerik a betegség egészségükre, jólétükre vagy szociális működésükre gyakorolt negatív hatásait. Sőt, sokan azt hihetik, hogy viselkedésük inkább elősegíti az egészséget, mintsem károsítja azt.

A pszichoterápia hatékonyan segít csökkenteni az evéssel kapcsolatos rögeszméket.  Bizonyos esetekben az étkezési zavarokkal foglalkozó szakemberek az ortorexiát az anorexia és/vagy a kényszerbetegség egyik változataként kezelik.

 

 

Megszakítás