Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Stressz és depresszió az ünnepi időszakban: Hogyan birkózzunk meg vele?

Az ünnepekhez társított magas és olykor irreális elvárások tovább fokozhatják a stresszt, emellett a magány és a gyász érzése is felerősödhet ezekben a napokban. Íme néhány gyakorlati tanács, mely segít megőrizni a mentális egészségét és minimalizálni az ünnepeket kísérő stresszt.

A közelgő ünnepek miatt sokan nemcsak várakozással teli izgalmat, hanem némi szorongást is éreznek. A családi kapcsolatok elkerülhetetlen bonyolultságán és feszültségein túlmenően az ünnepi sütés-főzés, takarítás, az ajándék- és utazási költségek, a családi összejövetelek lebonyolítása vagy épp a kötelező rokonlátogatások zsúfolt és fárasztó programja mind komoly nyomást okozhat.  

Tervezzen előre! –  Szánjon meghatározott napokat vásárlásra, sütésre, a családi/baráti kapcsolatokra és egyéb tevékenységekre. Tervezze meg a menüt, készítsen bevásárlólistát, és amit lehet, szerezzen be online!  Ezzel megelőzheti, hogy az utolsó pillanatban, kapkodva vásároljon. Vonja be a családtagokat is a főzésbe és takarításba!

Legyenek reális elvárásai!  – Az ünnepeknek nem kell tökéletesnek lenniük, vagy éppen úgy zajlaniuk, mint tavaly! Egy család változásával, növekedésével a hagyományok és rituálék is természetszerűen változnak. Válasszon néhányat, amelyekhez ragaszkodik, és legyen nyitott újak kialakítására. Például, ha felnőtt gyermekei idén nem otthon ünnepelnek, beszéljenek meg egy videóhívást. Találja meg az ünneplés módját akkor is, ha épp a megszokottól eltérően alakul a karácsony.

 Ismerje el érzéseit! – Nem kötelező boldognak éreznünk magunkat csak azért, mert épp ünnepi időszak van! Teljesen normális a szomorúság vagy a gyász, ha elvesztette szerettét vagy más okok miatt nem tud együtt lenni vele! Ez különösen igaz azokra, akiknek ez az első ünnepük a szeretett személy nélkül. Nyugodtan sírjon és fejezze ki az érzéseit egy barátjának vagy családtagjának, akivel közösen tudnak megemlékezni az elhunytról.

Ha magányosnak vagy elszigeteltnek érzi magát, keressen közösségi, vallási vagy egyéb társadalmi eseményeket vagy közösségeket. Az önkénteskedés vagy mások segítése jó módja annak, hogy jobb legyen a hangulata és új barátokra tegyen szert.

Nyugodtan mondjon nemet! – Az ünnepi időszak sokak számára konfliktusokkal teli kötelezettségekkel is járhat. Fontos, hogy rangsoroljuk és egyszerűsítsük: helyezzük előtérbe azokat a tevékenységeket, összejöveteleket és embereket, amik és akik örömet és érzelmi feltöltődést hoznak, és egyszerűsítsünk, amikor csak lehet. Ha nincs elég ideje vagy kedve, ne süssön beiglit, hanem vegye meg és ünnepeljen kipihenten! Mondjon nemet azokra a programokra, amelyek megterhelőek, vagy azoknak az embereknek, akik nem megfelelően bánnak Önnel.

Vonja ki magát a vitából! – Szinte minden családban van olyan rokon, aki egy kellemes beszélgetést is családi viszályba tud fordítani. Próbálja félretenni a sérelmeket a megbeszélésre alkalmasabb időpontig. Ha azonban a helyzet kezd elmérgesedni, nem szégyen kivonni magát a vitából. Nyugodtan álljon fel és hagyja el a szobát vagy járjon egyet amíg mindenki le nem higgad.

Ragaszkodjon a költségvetéshez!  – Az ajándék- és élelmiszervásárlás előtt döntse el, mennyi pénzt fog költeni, ezután pedig ragaszkodjon a költségvetéséhez! Ne az ajándékok lavinájával próbáljon boldogságot vásárolni! Drága ajándékok helyett adjon inkább kézzel készítettet, amely különleges jelentéssel bírhat az ajándékozott számára.

Ne hagyjon fel az egészséges szokásokkal! – Ellenkező esetben tovább fokozódhat a stressz és a bűntudat.

     – A nagy ünnepi étkezések előtt kapjon be valami egészségeset, így kevésbé esik túlzásokba

     – Válasszon minél egészségesebb ételeket!

     – Aludjon eleget! 

     – Igyekezzen a rendszeres testmozgást beiktatni a napi rutinjába!

     – Kerülje a túlzott dohányzást és alkoholfogyasztást!

     – Csökkentse a közösségi média és hírek olvasásával töltött időt!

Szánjon időt magára! – Keressen olyan tevékenységet, amelyet élvez. Már mindössze 15 percnyi, zavaró tényezők nélküli énidő csökkenti a stresszt és helyreállítja a belső nyugalmat. Sétáljon, hallgasson nyugtató zenét vagy olvasson egy jó könyvet!

Kérjen segítséget! – Minden igyekezete ellenére előfordulhat, hogy tartósan szomorúnak vagy szorongónak érzi magát, testi panaszok gyötrik, nem tud aludni, ingerlékeny és képtelen szembenézni a feladatokkal. Ha ezek az érzések hosszabb ideig fennálnak, beszéljen orvosával vagy egy mentális egészségügyi szakemberrel!

Vegye át az irányítást az ünnepek felett! Ne hagyja, hogy a karácsony olyanná váljon, amitől fél! Ismerje fel az ünnepi stresszt kiváltó tényezőket, így egy kis tervezéssel és némi pozitív gondolkodással békét és örömet lelhet ebben az időszakban!

 

 

Megszakítás