Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Stroke után: Hogyan kezeljük a mentális és fizikai nehézségeket?

A stroke után gyakori, hogy bizonyos fizikai vagy mentális komplikációk lépnek fel. Attól függően, hogy mennyire volt súlyos a stroke, kisebb-nagyobb nehézségei lehetnek, amelyek néha átmenetiek de akár maradandóak is lehetnek.

Minden egyes stroke más. A gyógyulás a stroke méretétől és helyétől, okától és a beteg életkorától függ.

A stroke leggyakoribb típusa az ischaemiás – amikor az agyban egy érben vérrög keletkezik, és elzárja az agy vérellátását. Ez az estek körülbelül 87%-át teszi ki. A vérzéses stroke általában súlyosabb. Ez akkor következik be, amikor egy meggyengült agyi ér megreped.

Vérrögök vagy mélyvénás trombózis

Ha Ön kórházban van vagy hosszabb ideig mozdulatlan, fennáll a vérrög kialakulásának kockázata. Attól függően, hogy mi okozta a stroke-ot, megnőhet a vérrögök kialakulásának kockázata.

A trombózis azért veszélyes, mert a vérrög a véráramban továbbhaladhat. Ha a tüdő vérereiben megtapad, az életveszélyes állapotot okoz. Tünetei közé tartozik a láb vagy a kar duzzanata, amely fájdalommal, bőrpírral és meleg bőrérzettel jár.

Orvosa véralvadásgátló gyógyszert (vérhígítót) írhat fel, hogy csökkentse a vérrögképződés kockázatát. A rendszeres mozgatás, rugalmas pólya, a véralvadásgátló gyógyszerek rendszeres szedése segíthet.

Depresszió és egyéb hangulati változások

A stroke után memóriazavarok, alvászavarok jelentkezhetnek, és nehezen tudja folytatni egyedül vagy a családjával és barátaival folytatott kellemes tevékenységeket. Ezek a tényezők mind hozzájárulhatnak a szomorúság, az értéktelenség és az energiahiány érzéséhez. Ingerlékenységet, apátiát vagy érzelemkitöréseket is tapasztalhat. 

Orvosa tanácsadást javasolhat, vagy antidepresszánst írhat fel. Érdemes csatlakozni egy támogató csoporthoz is, mely jó lehetőség arra, hogy új barátokra tegyen szert.  

Afázia és egyéb beszédzavarok

Az agy nyelvért felelős részeinek károsodása afáziát okozhat. Ez károsítja a nyelvi kifejezést és megértést, valamint az olvasást és az írást. Az afázia más beszédzavarokkal együtt is előfordulhat. 

Ebben az esetben egy logopédus terápiás terve segíthet, mely a kommunikáció javítását segítő módszereket foglal magába. 

Akaratlan izomfeszülés vagy spaszticitás

Előfordulhat, hogy nem sokkal a stroke után vagy hónapokkal később izomfeszülés és fájdalom jelentkezik a láb- vagy kar izmaiban. A szájon át szedhető izomlazító gyógyszereket, vagy helyileg alkalmazandó izomlazító krémeket kell alkalmazni, és fizikoterápia is segíthet. A gyógytornász valószínűleg nyújtást és más gyakorlatokat fog javasolni. A stroke okozta akaratlan izomfeszülést és fájdalat a botulinum toxin injekció is enyhítheti.

Krónikus fejfájás

Ez a szövődmény gyakoribb azoknál, akiknek vérzéses stroke-ja volt, mivel a vérzésből származó vér irritálhatja az agyat. Ne használjon vény nélkül kapható gyógyszereket anélkül, hogy konzultálna orvosával!

Jó, ha tudja, hogy hatékony kezelési módszerek állnak rendelkezésre a stroke utáni fájdalom kezelésére! Beszéljen orvosával minden nehézségről, amellyel Ön vagy gondozói szembesülnek.

forrás: health.clevelandclinic.org

Megszakítás