Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Társfüggő? Így szabaduljon meg tőle!

Úgy érzi, ahhoz, hogy boldog legyen és teljesnek érezze magát, mindig kell, hogy legyen Ön mellett valaki? Folyamatosan vágyik a figyelmére, támogatására és jóváhagyására? Ez a típusú társfüggőség –  más szóval érzelmi függőség – egyfajta mentális probléma, ami nem összetévesztendő a szerelemmel! Az alábbiakban megmutatjuk, hogy mely lépések segíthetnek az érzelmi függőség felszámolásában és saját belső teljessége megtalálásában.

Álljon ki magáért!

A társfüggőség akkor kezdődik, amikor nem tudjuk, hogyan nyújtsunk saját magunknak lelki támaszt. Ám akinek mindig szüksége van valakire ahhoz, hogy lelkileg kiegyensúlyozottnak érezze magát, az teljesen elveszíti az önérvényesítési képességét.

Ha meg akar szabadulni a társfüggőségtől, el kell kezdenie kiállni magáért. Tegye fel magának a következő kérdéseket:

  • Mi az, amire szükségem van a partneremtől vagy attól a személytől, akitől érzelmileg függök?
  • Hogyan kezdhetném el saját magam kielégíteni ezeket az érzelmi szükségleteket anélkül, hogy valaki másra támaszkodnék?

 Tanulja meg élvezni az egyedüllétet!

Az egyedüllét nem egyenlő a magánnyal! Mindannyiunknak szüksége van a rendszeres, úgynevezett énidőre, mikor saját magunkkal töltünk némi időt, legyen ez akár önreflexió, vagy a kedvenc tevékenységünkkel való foglalatoskodás. Ha úgy érzi, szüksége van arra, hogy picit távol legyen a partnerétől, fontos, hogy nyíltan meg merje mondani, mire van szüksége! Bár kezdetben ijesztő lehet ennek a gondolata, igenis fontos, hogy néhány órát (vagy akár napot) egyedül töltsünk.

Társfüggőként valószínűleg újra kell tanulnia a függetlenséget, illetve azt, hogy egyedül is megélheti az örömöt, a békét és a vigaszt! Ehhez jó módszer, ha talál egy olyan hobbit, aminek egyedül hódolhat. Legyen szó akár jógáról, kézműveskedésről, egy új nyelv tanulásáról vagy bármi másról, amibe mindig is bele akart vágni – itt az ideje, hogy elkezdje! Miközben újratanulja, hogyan legyen egyedül, nagyot lép előre az érzelmi függetlenséghez vezető úton is.

Készítsen listát az erősségeiről!

Az érzelmi függőség egyik fő oka az önbizalomhiány. Ahhoz, hogy érzelmileg függetlenek legyünk, önbizalomra van szükség. Vegye végig mi az, amiben jó? Nem számít, milyen apróságnak tűnő dologról van szó, akkor is írja fel egy listára! Minden nap emlékeztesse magát ezekre! Így egy idő után már nem lesz szüksége a másoktól származó megerősítésre, jóváhagyásra, mert enélkül is tisztában lesz azzal, hogy mennyire értékes személyiség! Így könnyebben ki tud majd lépni az egészségtelen párkapcsolati dinamikából.

Figyelje meg az életében szereplő embereket!

Vegye sorba, hogy mi az, amit csodál az életében fontos emberekben, majd vizsgálja meg, milyen hasonló vonásaik vannak! Ne feledje! A hasonló vonzza a hasonlót! Így ezek az emberek sem lennének az életében, ha Önnek nem lennének csodálatra méltó erősségei!

Ismerje fel a viselkedési mintákat, hogy véget vethessen azoknak!

A társfüggőség gyakran korábbi tapasztalataink és kapcsolataink eredménye. Ezek a tapasztalatok arra nevelnek bennünket, hogy társfüggő módon viselkedjünk, egy másik személyt keresve, aki igazolja az értéktudatunkat. Az érzelmileg függetlenebbé válás kulcsa, hogy először is felismerjük, honnan erednek a jelenlegi viselkedésmintánk. Miután azonosítottuk ezeket, jobban fel tudjuk mérni, hogy hol tartunk, és hogyan változtassuk meg a viselkedésmintát annak érdekében, hogy érzelmileg függetlenebbé váljunk.

Gondolja át, hogy hol és mikor tanult meg először úgy viselkedni, ahogyan a jelenlegi kapcsolataiban működik. Innen már csak egy jó stratégiát kell kidolgozni arra, hogy megszabaduljon ezektől a nemkívánatos viselkedésmintáktól.

 Ne feledje! Az érzelmileg függőségből ki lehet lépni! A változás melletti elköteleződés az első lépés ahhoz, hogy egészségesebb helyzetbe kerüljön.

forrás: mbg 

Megszakítás