Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Tévhitek a másnaposságról

 

Az igazság az, hogy a másnaposság egyetlen gyógymódja az idő. Meg kell várni, amíg a test befejezi az alkohol anyagcseréjének mérgező melléktermékeinek kiürítését, rehidratálódik, meggyógyítja az irritált szöveteket, és helyreállítja az immunrendszer és az agyműködés normális működését. Ez a folyamat akár 24 órát is igénybe vehet, és  sok gyakori  „gyógymód” tovább ront a helyzeten. 

Tévhit: Kutyaharapást szőrével 

A másnaposság akkor áll be, ha a véralkoholszint elkezd csökkenni, a legrosszabb állapotba azonban akkor kerülünk, amikor teljesen kiürül szervezetünkből. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a másnaposságunkat újabb adag alkohollal kéne orvosolni!  A kávéfogyasztás ugyancsak ronthat a másnaposság tünetein. Az alkohol dehidratál, a kávé pedig súlyosbítja a kiszáradást, mivel vízhajtó hatású. Ezért fogyasszon inkább minél több vizet, különösen, ha hányt is, ami szintén kiszáradást okozhat. A legjobb reggeli koktél egy izotóniás ital, mely visszaállítja az elvesztett elektrolitokat, valamint minél több víz a nap folyamán. 

Tévhit: Egy fájdalomcsillapító elalvás előtt segít

Ha mindenképp szüksége van fájdalomcsillapítóra, válasszon nem szteroid gyulladáscsökkentőt, de  ne közvetlenül ivás után! Az ugyanis a következő néhány órában nyújtja a legnagyobb enyhülést, amikor valószínűleg már alszik, és amúgy sem érez fájdalmat. Sokkal jobb, ha a fájdalomcsillapítót reggel veszi be. 

Tévhit: Mindig a legkevesebb kalóriát tartalmazó ital a legjobb a választás

A hiedelemmel ellentétben a valóság az, hogy jobban be lehet rúgni diétás koktélok fogyasztásával. Ennek oka, hogy a kevesebb kalóriát tartalmazó italok gyorsabban kiürülnek a gyomorból, a gyorsabb anyagcsere miatt hamar telítődik a máj, így az alkohol végül tovább kering a véráramban.

Tévhit: Lefekvés előtt enni kell, mert az felszívja az alkoholt és tompítja a másnaposságot!

Alkoholfogyasztás után már nem sokat ér az evés, inkább azt megelőzően érdemes a gyomorba kerülnie az ételnek. Emésztés közben ugyanis lassabban bontja le a szervezet az alkoholt, ezáltal kisebb a kockázata annak, hogy felhalmozódjon a véráramban, és másnap fejfájást okozzon. Minden étel lassítja a felszívódást, de a zsíros ételek a leghatékonyabbak. 

Tévhit: A bor jobb, mint a sör

Először is, bármilyen típusú alkoholtól – bor, sör, tömény vagy diétás koktél – be lehet rúgni. És nem számít, hogy milyen sorrendben fogyasztjuk őket, csak az, hogy összesen mennyi alkoholt viszünk be a szervezetbe. Ennek ellenére érdemes szem előtt tartani, hogy a vörösborban található  tanninok fejfájást okozhatnak az arra fogékony embereknél, ami hozzáadódik a másnaposság tüneteihez.

Tévhit: A testsúlytól függ, mennyire bírja az ember az alkoholt

Férfiak és nők különböző alkoholtoleranciával rendelkeznek. A férfiak általában jobban tolerálják az alkoholt, mint a nők, mivel testükben több víz és alkohol lebontásért felelős enzim található. Emellett a nők testében magasabb a zsír aránya, ami kevésbé képes felszívni az alkoholt. A hormonális változások is befolyásolhatják alkoholfogyasztás hatását. Ez azt jelenti, hogy még azonos mennyiségű alkohol elfogyasztása esetén is a nők nagyobb eséllyel érzik a negatív mellékhatásokat, mint a férfiak.

Tévhit: A másnaposság nem nagy ügy

 A lüktető fejfájás az alkohol miatt van, ami összezavarja a központi idegrendszert és az agyi kémiai folyamatokat. A gyomorpanaszokat az alkoholtól irritálódott és begyulladt bélbolyhok okozzák. Ha túl sokat iszik, alkoholmérgezést kaphat, görcsrohamok alakulhatnak ki, szabálytalan lesz a légzés és akár meg is halhat. Ezt távolról sem éri meg egyetlen ital vagy buli sem! 

 

forrás: WebMD.com

Megszakítás