Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Vajon Ön is alkoholfüggő? Ezek a jelei

Nem csak az lehet alkoholfüggő, aki sokszor részeg, vagy épp szétcsúszóban az élete. A rejtett alkoholizmusban szenvedők “normálisan” élnek, ellátják a mindennapi teendőket, felelősségteljesen viselkednek, szép eredményeket tudnak felmutatni, ám a négy fal között sokat isznak. Mi számít túlzott alkoholfogyasztásnak?

Csak néhány pohár ital. Emiatt nem kell aggódni, nem igaz? Az alkoholfüggőségben szenvedők jelentős része ezzel nyugtatja magát. Pedig az alkoholfüggőség krónikus betegség, és a betegek körülbelül 90%-a nem kér orvosi segítséget! A WHO 2014-es becslése szerint Magyarországon közel 1 millió ember alkoholfüggő és a férfiak 31%-a küzd alkoholproblémákkal, s a lakosság mintegy 22-23%-ának halála összefüggésben állhat az alkoholfogyasztással.

 Mi számít túlzott alkoholfogyasztásnak?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint nőknél naponta egy, vagy hetente hét egységnyi alkohol, férfiaknál pedig napi két vagy heti tizennégy az ajánlott maximum. Egy egységnyi alkohol nagyjából 1 dl bornak, 2,5 dl sörnek, illetve 2,5 cl égetett szesznek felel meg. Ha a napi vagy a heti limit valamelyikét rendszeresen túllépi, akkor túlzásba viszi az ivászatot.

 Az alkoholfüggőség figyelmeztető jelei

Az alkoholizmus kockázata növekszik a magasabb fogyasztás mellett, de nem a mennyiségtől függ. A függőség kritériumai az erős vágy, az önkontroll elvesztése, a hozzászokás, az elvonási tünetek, a feladatok, a kapcsolatok és az érdeklődési kör elhanyagolása, valamint a negatív következmények ellenére is folytatódó rendszeres alkoholfogyasztás.

Az alkoholfüggőség kritériumait vizsgáló “négy K” kérdés egyszerű módja annak, hogy megvizsgáljuk és megállapítsuk, hogy az aggályos (esetleg veszélyes) szintet ért-e el a fogyasztásunk.

Kívánás – Az ital fogyasztásának kívánása – legyen szó sörről, pohár borról vagy koktélról – fizikai szükségletet imitál. Ez a késztetés akár olyan erős inger is lehet, mint a kínzó éhség. A megvonás gyakran nyugtalanságban, ingerlékenységben és alvászavarban nyilvánul meg.

Kényszer – A kényszer ellenállhatatlan és minden mást felülír. Szinte csak az jár a fejében, mikor és hol van a következő kínálkozó lehetőség. és alig várja, hogy a hosszú, stresszes nap után megigyon egy pohár nyugtató italt.

Kontrollvesztés – Miután elkezd inni, nem/csak nehezen tudja abbahagyni azt. Elveszti a bevitt mennyiség feletti kontrollját. Tipikus példája, hogy azt tervezi, hogy csak egy pohár bort iszik a vacsorához, de képtelen nemet mondani a következőre.

Következmények – A rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás gyakran viselkedésbeli változásokat és egyéb problémákat okoz. A negatív következmények a következők lehetnek:

Párkapcsolati és társas viselkedésbeli problémák – Az egy-egy alkoholfogyasztásos epizód következményeként fellépő viták, hazugság, megbízhatatlan viselkedés és/vagy akár erőszak az Önhöz legközelebb állóknak árt a leginkább.

Egészségügyi problémák – A rendszeres alkoholfogyasztás több mint 200 különböző betegséget okoz! A listát a rákos megbetegedések, cukorbetegség, magas vérnyomás, májkárosodás, csontritkulás, korai demencia vezetik. 

Baleset – Az alkohol növeli az impulzív cselekvés kockázatát, oldja a gátlásokat és fáradttá tesz, ami súlyos balesetekhez vezethet. Az alkoholbetegek körében sokkal magasabb a baleset és a gyilkosság vagy az öngyilkosság miatti halálozás kockázata. Emellett növeli a családon belüli erőszak, a gyermekbántalmazás veszélyét is.

Munkahelyi gondok – A rendszeres alkoholfogyasztás csökkenti a problémamegoldó képességét, az állóképességet és a koncentrációt.

Függőség és személyiség változása

A függőség agyi rendellenesség. Az olyan addiktív anyagok, mint az alkohol, az agy jutalmazásért felelős központját irányítják, egyfajta jutalmazási utat kiépítve a cselekvés és az általa kiváltott jó érzés között. A természetes módon örömet szerző dolgok, mint a romantika és a testmozgás ugyanígy hatnak, de a függőséget okozó szerek mesterségesen megváltoztatják ezt a mechanizmust. Így az olyan dolgok, amelyeket korábban élvezett, hirtelen már nem okoznak örömet – mert azt egyre inkább csak a függőséget okozó anyag tudja nyújtani. A függőségben szenvedő ember olyan kapcsolatot alakít ki az itallal, amely végül minden mást felülírhat az életében. Ez pedig személyiségváltozáshoz vezet. 

Függőséghez kapcsolódó viselkedések

A szenvedélybetegek viselkedése hatással vannak rájuk és a körülöttük élőkre is. Ezek a viselkedések a függőség súlyosságát festik le, nem a személyt.  Ezt fontos megérteni, ha olyan valakivel próbál kommunikálni, akinek függőségben szenved.

– Tagadás

– Az alkoholfogyasztás súlyának minimalizálása

– Az alkoholfogyasztás Indokolása

– Manipulálás, hogy ismét ihasson

– Áldozathibáztatás

– Érzelmi zsarolás

– Megtévesztés, hogy ihasson

 

Van segítség!

Ha felismeri, hogy problémái vannak az alkohollal vagy függő, nagy kihívást jelenthet, hogy beszéljen róla. Forduljon bizalommal orvosához, vagy egy addiktológushoz, vagy keresse fel az Anonim Alkoholisták csoportját! Nem fogják megbélyegezni, hiszen pontosan tudják, milyen sokat jelent, hogy felismerte a problémáját és változtatni szeretne! Csoportterápiával, egyéni kezeléssel vagy ezek kombinációjával segítik a gyógyulását. Ne félj megtenni az első lépést.

 

 

 

 

 

 

 

 

Megszakítás